Magnesium, het vergeten mineraal

Magnesium, het vergeten mineraal Iedere lichaamscel en ieder orgaan heeft magnesium nodig. Magnesium is een onmisbaar nutriënt in onze voeding en reguleert het normaal functioneren. Magnesium speelt een vitale rol in ruim 300 chemische processen in het menselijk lichaam. Wetenschappers vermoeden dat zeer veel ziekten te maken hebben met een tekort aan magnesium en overschot aan calcium. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Magnesium en botopbouw

Magnesium reguleert de niveaus van kalium, calcium en natrium in het lichaam. Magnesium is zeer belangrijk bij de botopbouw in het lichaam, eigenlijk nog belangrijker dan het zwaar overschatte calcium. Wanneer er te veel calcium wordt ingenomen zonder de juiste verhoudingen aan magnesium dan signaleert het lichaam een calciumoverschot waardoor er een proces in gang komt dat calcium uit de botten onttrekt waardoor mensen zwakkere botten hebben.

Ziekten veroorzaakt door magnesiumtekort

Magnesium maakt de spieren rustig. Mensen met spiertrekking, bijvoorbeeld bij het ooglid, kunnen dat hebben gekregen door een magnesiumtekort. Een magnesiumtekort is niet alleen verantwoordelijk voor ooglidcontracties en broze botten maar voor legio ernstige en minder ernstige ziekten. Zo triggert een magnesiumtekort astma, diabetes, beroertes, hartproblemen, migraine, rugpijn, beenkramp en constipatie. Deze ziekten komen eerder voor in landen waar veel melkproducten en dus veel calcium wordt genuttigd in combinatie met een te lage magnesiuminname.

Magnesium en het hart

Het mineraal magnesium reguleert ook een regelmatige hartslag. Door een magnesiumtekort is er een vergroot risico op onregelmatige hartslag. Wetenschappers schatten dat in de VS 300.000 hartaanvallen per jaar gebeuren door een magnesiumtekort. Daarnaast blijkt onder een onderzoek uit 70.000 mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg dat zij die een magnesiumrijk voedselpatroon volgen minder last hebben van hoge bloeddruk. Veel mensen weten niet dat magnesium een cruciale rol speelt in de gezondheid. Magnesium wordt daarom het vergeten mineraal genoemd.

Waar zit magnesium in?

Magnesium zit voornamelijk in groenbladerige groente, noten en zaden. Een handjevol gemengde noten per dag is zeer goed voor het binnen krijgen van genoeg magnesium. Daarnaast is het belangrijk veel groente te eten. Wanneer je denkt een tekort aan magnesium te hebben, is het aan te raden dit tekort aan te vullen door de nadruk te leggen op de volgende voeding:
  1. Pompoenpitten,
  2. Spinazie,
  3. Snijbiet,
  4. Sojabonen,
  5. Sesamzaad,
  6. Zwarte bonen,
  7. Zonnebloempitten,
  8. Cashewnoten,
  9. Amandelen,
  10. Sperzieboontjes,
  11. Zeewier en
  12. Mergkool.

Nog meer magnesiumhoudende voeding

Er zijn nog meer voedselsoorten die veel magnesium bevatten maar buiten de hierboven genoemde top 12 vallen. In de categorie groenten vallen daaronder: prei, erwtjes, spruitjes, venkel, boekweit, aubergine, champignons, bloemkool, tomaten, broccoli, boerenkool en bleekselderij. Er zijn ook enkele kruiden die veel magnesium bevatten. Vooral kruidnagels, basilicum, komijn en dille. Noten en zaden die veel magnesium bevatten zijn: paranoten, pijnboompitten, pistachenoten, pinda´s en hazelnoten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is magnesium slikken gezond? 5 gezondheidsvoordelenIs magnesium slikken gezond? 5 gezondheidsvoordelenZonder magnesium kan het menselijk lichaam niet functioneren. Het menselijk lichaam heeft een eigen voorraad magnesium w…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Het mineraal MagnesiumHet mineraal MagnesiumMagnesium staat op de derde plaats van de meest essentiële levensbehoeften van de mens. Op de 1ste plaats vinden we uite…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…

Het nut en gebruik van voedingsstoffenHet nut en gebruik van voedingsstoffenVoedingsstoffen zijn belangrijk. Je moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit dieet bevat niet de juiste of vold…
De geneeskracht van zoethoutDe geneeskracht van zoethoutZoethout is een stokje waar je lekker op kunt knauwen. Dat is goed voor je tanden. Het smaakt zeer lekker en zoet. Het w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pumbaa/Greg Robson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.mgwater.com/
  • http://www.naturalnews.com/025567_magnesium_calories_calcium.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=75
  • Foto´s: Tom008
Reactie

Vlinder, 20-11-2015
Kan je ook een teveel hebben aan magnesium en/of heeft magnesium ook bijwerkingen? Reactie infoteur, 27-03-2016
Ja je kan ook te veel magnesium binnen krijgen. Dat kan niet via voeding. Alleen magnesiumpillen dragen het mogelijke gevaar in zich dat ze te lang en te vaak worden ingenomen
De meest voorkomende symptomen van een magnesiumoverdosis zijn: diarree, maagkrampen, misselijkheid en overgeven.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.