De geneeskracht van aubergines

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Glanzende sponsgroente
- Vezelhoudende groente
- Mineralen en vitaminen in aubergine
- Nasunine in aubergine
- Polyfenolrijke groente
- Overschot aan ijzer
- Eettips aubergine
Glanzende sponsgroente
In Engelstalige landen wordt de aubergine eggplant genoemd. Dat komt omdat de plant een beetje een eiervorm heeft. In Nederland gebruiken we het Franse woord aubergine wat via het `Perzisch, Arabisch en Castalaans is verbasterd vanaf het sanskrietwoord ''vantinganah" wat ""groente die winderigheid geneest"" betekent. De schil heeft een mooie glanzende bijna zwarte maar zeker donkerpaars-magenta kleur en is spiegelglad. Het groentevlees is mals, sponsachtig en kan goed gemarineerd worden omdat het veel smaakstoffen opneemt. De groente zelf smaakt vrij neutraal maar wel subtiel lekker en er valt een zweem van bitterheid in te ontdekken.
Vezelhoudende groente
Aubergines zijn gemiddeld gezond. Ze behoren niet tot de allergezondste groenten maar zijn redelijk gezond. Er zitten wel opvallend veel vezels in. Deze helpen de voedingsnutriënten beter te verteren. Het eten van aubergines zorgt er dus voor dat alle andere voedingstoffen beter worden opgenomen in het bloed. Daarom is de dieppaarse groente met de gladde schil een waardevolle toevoeging op je bord. In 100 gram aubergine zit 14% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vezels.Mineralen en vitaminen in aubergine
Er zitten veel mineralen in aubergines. Voor mangaan geldt dat er 12% van de ADH per ons aubergine in zit. Verder zit er molybdeen(7%ADH), kalium(7%ADH), koper(6%ADH) en magnesium(4%ADH) in deze heerlijke groente. De aubergine bevat een aantal belangrijke vitaminen. Er zit foliumzuur in, ook bekend onder de naam vitamine B11(6%ADH). Verder bevat het de vitaminen K(4%ADH), C(4%ADH) en B(3%ADH). Dat lijken geen spectaculair hoge waarden maar je moet je bedenken dat je in de praktijk minstens tweemaal zoveel van de aubergine eet, plus er zitten ook voedingstoffen in aardappelen of rijst, wat je bij de maaltijd eet. Bovendien eet je 3 maaltijden per dag waardoor uiteindelijk je genoeg voedingstoffen binnen krijgt. Daarnaast zitten er vele fytonutriënten in groenten die ook heel gezond zijn maar niet zijn opgenomen in het door overheden vastgestelde schema van ADH voor vitaminen en mineralen.
Nasunine in aubergine
Een belangrijk fytonutriënt in aubergine is nasunine. Deze stof, die valt onder de polyfenolen, is heel goed voor de hersenen. Nasunine is een sterk werkend antioxidant die de celmembramen beschermt tegen vrije radicalen. Vooral de celmembramen van hersencellen worden door deze stof beschermd. Het celmembraam van cellen is de buitenste schil van een cel en bestaat bijna geheel uit lipiden, een soort vet. Het membraam zorgt ervoor dat afvalstoffen naar buiten kunnen en voedingsstoffen naar binnen.Polyfenolrijke groente
Behalve nasunine bevat de aubergine in totaal 13 belangrijke polyfenolen. Daarvan is chlorogeenzuur de meest opvallende. Chlorogeenzuur is één van de sterkte fenolen met antioxidantwerking. Het werkt onder andere als antivirus, antibacterie en anti-kanker-mutatie component. Het hele immuunsysteem wordt versterkt door het eten van aubergine en het kent in aubergine een extra kankerbestrijdend voedsel.