De geneeskracht van boerenkool

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud
- Boerenkool is hip, cool en trendy
- Bijzonder hoge vitaminewaarden
- Meer vitamine C dan in sinaasappel
- Mineralen in boerenkool
- Bereidingswijze boerenkool
- Boerenkool tegen kanker
- Boerenkool bestrijdt welvaartsziekten
- Eettips boerenkool
Boerenkool is hip, cool en trendy
Boerenkool is in Nederland een zeer populaire groente en was de afgelopen jaren ontdekt door exquise restaurants in hip New York. Daar werd de boerenkool ineens als trendy groente beschouwd en verkocht men boerenkoolsla, boerenkoolsoep, gefrituurde boerenkool, boerenkoolquiches en gebruikte men boerenkool als garnituur. Eigenlijk was niet één gerecht zonder boerenkool. Je kunt gewoon wat boerenkool fijnsnijden en meebakken met aardappeltjes. Boerenkool is een supergezonde groente waar je goed mee kunt combineren.Bijzonder hoge vitaminewaarden
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool, zoveel dat van sommige je er meer hebt dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Dat kan echter geen kwaad. De ADH-waardes zijn minimumwaarden en de maximumwaarden waarboven een voedingsstof negatieve eigenschappen heeft worden bij lange na niet gehaald.Meer vitamine C dan in sinaasappel
We denken altijd dat er veel vitamine C in fruit zit, maar in boerenkool zit veel meer dan in hetzelfde gewicht aan sinaasappel. Verder is B6 voor een kwart kilo boerenkool, wat overigens een normale portie voor één persoon is in een stamppot boerenkool, goed voor 18% van de ADH, vitamine E 11% van de ADH, vitamine B2 10 %van de ADH en vitamine B1 9% ADH. Voor foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd geldt dat 250 gram goed is voor 8% van de ADH en voor vitamine B3 geldt dat dezelfde hoeveelheid boerenkool 6% van de ADH bevat.Mineralen in boerenkool
Behalve vitaminen herbergt boerenkool een groot scala aan mineralen. Deze zitten ook in ruime mate in het boerenkoolblad. 250 gram boerenkool bevat 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium. Uiteraard eet je boerenkool nooit alleen maar meestal in combinatie met aardappelen, wat betekent dat de uiteindelijke totaalstand van mineralen en vitaminen nog aanmerkelijk hoger komt te liggen. Voor veel voedingsstoffen heb je met één boerenkoolmaaltijd al genoeg. Er zitten nog meer mineralen in deze voedzame groente: kalium (17%ADH), ijzer (13% ADH), magnesium (12%ADH) en fosfor (7% ADH). Daarnaast bevat 250 gram boerenkool 20% van de ADH voor vezels en 10% van de ADH voor proteíne.Bereidingswijze boerenkool
Boerenkool is het gezondst als het 5 minuten wordt gestoomd. Maar als je de groente 1 à 2 minuten blancheert dan is de voedingswaarde vrijwel gelijk aan het stomen. Groente blancheren zorgt ervoor dat de kleur, smaak, geur, bite en voedingswaarde behouden blijven. Boerenkool kun je prima rauw eten. Het wordt geserveerd als garnituur, basis voor een salade of als een van de vele blaadjes in een slamix. Een traditioneel Hollandse bereidingswijze is de stamppot boerenkool.Boerenkool tegen kanker
Er zijn drie redenen waarom boerenkool goed werkt tegen kanker.- De eerste is dat boerenkool barst van de antioxidanten,
- de tweede is dat in boerenkool ontstekingsremmende stoffen zitten en
- de derde reden is dat boerenkool glucosinolaten bevat.
Glucosinolaten komen in allerlei ingewikkelde namen. Belangrijk om te weten is dat glucosinolaten in het lichaam worden omgezet tot stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden. Er is wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat boerenkool werkt tegen blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker. Het zou ook tegen andere typen van deze vreselijke ziekte kunnen werken maar dat is nog niet onderzocht. Er zijn 45 flavonoïden werkzaam in de boerenkool waarvan kaempferol en quercetine de meest bekende zijn. Deze flavonoïden versterken elkaars werking en de werking van betacaroteen en luteïne, welke beide in ruime mate in boerenkool zitten.