Superfood: boerenkool

Bij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoals algen. Er zijn echter ook verschillende superfoods die gewoon op Nederlandse bodem gekweekt worden, en vaak ook al in onze dagelijkse voeding te vinden zijn. Een zeer voedzame superfood van Nederlandse bodem is boerenkool. Deze groente wordt tegenwoordig dan ook steeds populairder. Dit is ook niet zo gek, gezien de uitzonderlijke rijkheid aan nutriënten, de grote voordelen voor de gezondheid en natuurlijk de heerlijke smaak.

De groente

Boerenkool is een van de gezondste groenten ter wereld. De groente komt van een bladgewas en behoort tot de Brassica familie, waaronder ook groenten zoals andere koolsoorten, broccoli en spruitjes behoren. Het is een typische wintergroente. Het wordt dan ook in Nederland in de winter gegeten, in de traditionele stamppot. Er zijn twee soorten boerenkool te onderscheiden: struikboerenkool en dwergboerenkool. Hierin zijn er ook weer verschillende rassen te onderscheiden, met vaak verschillende soorten krullingen van het blad. Ook de kleur kan verschillen, van donkergroen tot diep rood.

Voedingswaarde

Iedereen weet dat het eten van natuurlijke, onbewerkte groenten erg goed is voor de gezondheid. Echter het toevoegen van boerenkool aan de dagelijkse voeding kan extra baten hebben voor de gezondheid. Maar waarom is dat dan zo? De reden is dat boerenkool grote hoeveelheden van bepaalde vitaminen en mineralen bevat, die goed zijn voor de gezondheid.
Zo bevat één kopje boerenkool:
  • Maar 33 calorieën
  • 9% van de dagelijkse hoeveelheid calcium
  • 206% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A
  • 134% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C
  • 684% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K
  • De mineralen koper, kalium, ijzer, mangaan en fosfor

Verschillende van deze nutriënten hebben een antioxidante werking, en hebben daardoor grote voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze preventief werken tegen kanker. Ook zijn bepaalde nutriënten erg goed voor de ogen. Behalve dat boerenkool antioxidanten bevat, is het ook een goede bron van vezels, met alle baten van dien. Dit helpt tevens bij het reguleren van het cholesterol gehalte in het lichaam. Verder verhoogt de vitamine C in boerenkool je weerstand.

De grote hoeveelheid vitamine K is goed voor de gezondheid, omdat deze vitamine nodig is voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de natuurlijke bloedstolling, antioxidante activiteit en onderhoud van de botten. Je moet echter wel opletten wanneer je antistollings medicijnen neemt, vitamine K kan de werking van de medicijnen beïnvloeden.

Boerenkool in je dagelijkse dieet

Boerenkool wordt natuurlijk meestal bij het avondeten gegeten. Dit vaak natuurlijk in de welbekende boerenstamppot. Er zijn echter ook andere manieren om boerenkool aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Wanneer je hiermee varieert wordt het eten ervan niet saai, en doe je veel goeds voor je gezondheid. De meest verse boerenkool herken je aan de stevige bladeren met een diepe kleur en een harde nerf. De kleinere bladeren zullen zachter zijn en milder van smaak. Boerenkool kan het best bewaard worden in de koelkast, ongewassen in een luchtdichte zak. Zo kun je deze groente ongeveer 5 dagen bewaren.

Er zijn verschillende manieren om boerenkool in je dagelijkse voeding te verwerken. Natuurlijk is er de traditionele stamppot, maar je kunt deze groente bijvoorbeeld ook stomen. Een misschien ietwat vreemde manier om boerenkool binnen te krijgen is door het in een smoothie te verwerken. Dit klinkt misschien vies, maar wanneer je fruit aan de smoothie toevoegt proef je de boerenkool nauwelijks meer. Dit is dus ook handig voor mensen die niet van de smaak van boerenkool houden, maar het toch willen eten vanwege de hoge voedingswaarde. Je maakt deze smoothie, door de ondergenoemde ingrediënten samen te voegen en fijn te malen in een blender tot een drinkbaar geheel. Ingrediënten:
  • Twee handjes rauwe boerenkool
  • 1 peer, geschild en zonder klokhuis
  • Een glas water
  • Eventueel als extraatje: ander fruit en/of lijnzaad
© 2014 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is boerenkool?Hoe gezond is boerenkool?Boerenkool, voor Nederlanders een alledaagse wintergroente. Echter, op het moment dat je je er in verdiept zou boerenkoo…
Gezond eten: Snoepgoed onder superfoodsGezond eten: Snoepgoed onder superfoodsDat broccoli en bosvruchten gezond zijn en onder superfoods vallen, weet je misschien wel. Maar wat dacht je van waterke…
Superfood: SmoothiesSuperfood: SmoothiesSteeds meer mensen gaan dagelijks superfood smoothies gebruiken. Een smoothie met superfoods is erg gezond en kan een vo…
Smoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarSmoothies voor soepel, mooi, vol en glanzend haarMooi, soepel, vol en glanzend haar krijg je door het eten van proteïnen en vitamine B. Deze bevinden zich onder andere i…

De geneeskracht van wilde bertramWilde bertram is een vaste plant die zowel als sierplant als eetbaar gewas wordt gebruikt in de tuin. De bloemen zijn ee…
Tien redenen om vegetariër te wordenOverweeg je om vegetarisch te gaan eten, maar weet je nog niet zeker of dit wel bij je past? Hier is een overzicht van d…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/food-recipes/features/the-truth-about-kale
  • www.wikipedia.nl
Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.