Hoe gezond is boerenkool?

Hoe gezond is boerenkool? Boerenkool, voor Nederlanders een alledaagse wintergroente. Echter, op het moment dat je je er in verdiept zou boerenkool wel eens een van de grootste superfoods kunnen zijn. Zelfs Amerika heeft boerenkool als superfood ontdekt. Maar hoe gezond is boerenkool eigenlijk en waar kan boerenkool een positieve rol vervullen als het gaat om onze gezondheid?

De basis

Boerenkool is een bladgewas wat gemakkelijk te telen is. Boerenkool heeft geen speciale grond nodig en kan eigenlijk overal groeien. Het is een typische groente die we in de herfst en winter eten. Officieel heet boerenkool Brassica oleracea var. Sabellica.
Naast enkele zuivere rassen zijn er ook wat hybriderassen. De zuivere rassen zijn:
  • Westlandse herfst
  • Westlandse winter
  • Westlandse halfhoge fijngekruld
Overigens is de Westlandse herfst een ras wat niet tegen de vorst kan.

Hoewel wij altijd over gewone boerenkool spreken, zijn er wel wat verschillende typen, te weten:
  • Struikboerenkool
  • Dwerg- of maaiboerenkool

Struikboerenkool

De struikboerenkool wordt juni gezaaid en binnen een maand geplant en uiteindelijk geoogst tussen september en februari. Zo kan de boerenkool nagenoeg vers van het veld gegeten worden. In maart schieten de vrij lange stengels anders door en komen ze in bloei.

Dwerg- of maaiboerenkool

Deze boerenkool mag geen lange stengels krijgen (ze hebben dunne stengels en ogen alsof ze een rozet vormen), juist omdat deze afgemaaid wordt. Er wordt normaliter in juli gezaaid en tussen half september en begin november geoogst.

Voedingsstoffen

Boerenkool is gezond en wordt tegenwoordig onder superfoods gerekend (en is ook nog betaalbaar). Maar wat zit er precies aan voedingsstoffen in boerenkool?

100 gram verse boerenkool bevat:
  • Vitamine C
  • Vitamine B1/B2/B3
  • Vitamine A
  • Vitamine K
  • Vitamine E
  • Kalium
  • IJzer
  • Caroteen
  • Fosfor
  • Mangaan

Antioxidanten / tegen ziekten

Boerenkool bevat veel antioxidanten en deze zijn belangrijk om de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn atomen die in feite niet meer in balans zijn. Als er vrije radicalen niet “met opzet” door het lichaam worden aangemaakt, kunnen ze ziekten veroorzaken. Antioxidanten zijn daarom belangrijk voor het lichaam.

Boerenkool heeft bij de normale 200 gram groenten (per dag) beduidend meer aan voedingsstoffen in zich dan je minimaal nodig hebt. Alles bij elkaar is boerenkool goed voor de opbouw van de weerstand, de botten en het gebit.
Verder is boerenkool een goede “tegenhanger” voor diabetes, kanker, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Duurzaam

Boerenkool is ook nog eens duurzaam, want vergelijk het maar eens met rundvlees. Boerenkool is “gereed” voor consumptie binnen zo’n 60 dagen. Bij een stukje rundvlees van de koe heb je 1,5 tot 2 jaar nodig. De benodigde stoffen om te komen tot het product is bij de koe elf keer zoveel als de boerenkool.

Hoe toe te passen?

Behalve de bekende stamppot met aardappelen, worst en een kuiltje jus (niet te veel), kan je boerenkool ook in een salade mengen of maak er een groentesapje in een smoothie van. Dat maakt boerenkool ook meteen een groente die je vaker kunt eten ... en probeer zelf eens een variant uit. Vervang de worst bijvoorbeeld eens door spekjes, doe boerenkool in een smoothie met banaan of verwerk het in een salade met een stukje zalm. Boerenkool is uitermate gezond, lekker en veelzijdig.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boerenkool of kale, de supergroente vol met vitaminenBoerenkool of kale, de supergroente vol met vitaminenBoerenkool wordt anno 2018 aanzien als een supergroente (wintergroente) die boordevol vitaminen en gezonde eigenschappen…
Superfood: boerenkoolBij superfoods denk je vaak aan allerlei exotische vruchten, aan speciale zaden of aan vreemde voedingssupplementen zoal…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…

Wat is kruidnagel en hoe gezond is het?Wat is kruidnagel en hoe gezond is het?Kruidnagel is in de Nederlandse keuken bijna niet weg te denken, terwijl het er toch echt niet altijd geweest is. We wer…
De voeding van de mensDe voeding van de mensMensen hebben voedsel nodig om te kunnen leven. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen worden gebruikt om het lichaam o…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.