Hoe gezond is boerenkool?

De basis
Boerenkool is een bladgewas wat gemakkelijk te telen is. Boerenkool heeft geen speciale grond nodig en kan eigenlijk overal groeien. Het is een typische groente die we in de herfst en winter eten. Officieel heet boerenkool Brassica oleracea var. Sabellica.Naast enkele zuivere rassen zijn er ook wat hybriderassen. De zuivere rassen zijn:
- Westlandse herfst
- Westlandse winter
- Westlandse halfhoge fijngekruld
Overigens is de Westlandse herfst een ras wat niet tegen de vorst kan.
Hoewel wij altijd over gewone boerenkool spreken, zijn er wel wat verschillende typen, te weten:
- Struikboerenkool
- Dwerg- of maaiboerenkool
Struikboerenkool
De struikboerenkool wordt juni gezaaid en binnen een maand geplant en uiteindelijk geoogst tussen september en februari. Zo kan de boerenkool nagenoeg vers van het veld gegeten worden. In maart schieten de vrij lange stengels anders door en komen ze in bloei.
Dwerg- of maaiboerenkool
Deze boerenkool mag geen lange stengels krijgen (ze hebben dunne stengels en ogen alsof ze een rozet vormen), juist omdat deze afgemaaid wordt. Er wordt normaliter in juli gezaaid en tussen half september en begin november geoogst.
Voedingsstoffen
Boerenkool is gezond en wordt tegenwoordig onder superfoods gerekend (en is ook nog betaalbaar). Maar wat zit er precies aan voedingsstoffen in boerenkool?100 gram verse boerenkool bevat:
- Vitamine C
- Vitamine B1/B2/B3
- Vitamine A
- Vitamine K
- Vitamine E
- Kalium
- IJzer
- Caroteen
- Fosfor
- Mangaan
Antioxidanten / tegen ziekten
Boerenkool bevat veel antioxidanten en deze zijn belangrijk om de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn atomen die in feite niet meer in balans zijn. Als er vrije radicalen niet “met opzet” door het lichaam worden aangemaakt, kunnen ze ziekten veroorzaken. Antioxidanten zijn daarom belangrijk voor het lichaam.
Boerenkool heeft bij de normale 200 gram groenten (per dag) beduidend meer aan voedingsstoffen in zich dan je minimaal nodig hebt. Alles bij elkaar is boerenkool goed voor de opbouw van de weerstand, de botten en het gebit.
Verder is boerenkool een goede “tegenhanger” voor diabetes, kanker, overgewicht en hart- en vaatziekten.