Boerenkool of kale, de supergroente vol met vitaminen
Boerenkool wordt anno 2018 aanzien als een supergroente (wintergroente) die boordevol vitaminen en gezonde eigenschappen zit. Boerenkool wordt af en toe gegeten in België of Nederland. Toch wordt het bij ons nog altijd beschouwd als een vergeten groente. In andere delen van de wereld zoals Amerika, is boerenkool een echte rage geworden. In het Engels spreekt men dan ook over kale en over boerenkool als superfood. Typisch voor boerenkool zijn de losse, gekrulde bladeren die vol vitaminen zitten. Bovendien stimuleert kale ook de vetverbranding en draagt het bij tot een zuivering van het lichaam. Een veel gemaakte toepassing met boerenkool is stamppot van boerenkool.
Historiek van boerenkool
Boerenkool is al heel lang gekend en dateert van in de tijd van het oude Rome. In de keuken werd het vlotjes gebruikt en de groente werd zelfs ingeschakeld als geneesmiddel om ziekten te bestrijden, door zijn rijkheid aan vitaminen en andere gezonde eigenschappen. Tijdens de middeleeuwen was boerenkool veruit de meest gebruikte groente. Daarna is ze wat op de achtergrond gebleven en werd ze hoofdzakelijk gebruikt voor veevoeder. Boerenkool groeit aan een stam en zijn eigenlijk losse, gekrulde bladeren. Er zijn heel wat varianten van boerenkool of kale. In de Lage Landen eet men vooral de “Westlandse herfst” of de “Westlandse winter”. Deze zijn nochtans niet de lekkerste. Veel lekkerder zijn de “Cavolo nero” of de “Russian kale”.
De boerenkool-rage gelinkt aan beroemdheden
Buiten België en Nederland, en dan vooral in Amerika, is kale een echte rage geworden. De groente wordt immers zeer goed aangeprezen door voedingsexperts, gezondheidsfreaks, enzovoort. Beroemde personen zoals Jennifer Aniston of Heidi Klum zijn gek op kale en raden het dan ook aan om op regelmatige basis te eten. Zij fungeren als rolmodel voor de zeer populaire groente. Zelfs Michelle Obama, de echtgenote van de president van de Verenigde Staten, kweekt haar eigen kale in de tuin van het Witte Huis te Washington. Restaurants en cocktailbars verwerken de groente in hun producten. Indien je in de Verenigde Staten mee wil doen met de hype rond kale, dan mag dit zeker en vast niet ontbreken op de menukaart. Er werd zelfs een boek uitgegeven met de titel “Fifty Shades of Kale”. Het boek staat vol met informatie over en toepassingen met boerenkool. De rage kwam vervolgens van Amerika over tot bij ons in België en Nederland. De rage werd hier wat minder fanatiek opgevolgd. Toch kan je boerenkool meer en meer terugvinden in de rekken van je supermarkt, bio-boer of groenteboer. De vergeten groente wordt op deze manier stap voor stap weer opgevist.
Bron: Kruszyzna0, Pixabay De supergroente boerenkool vol met vitaminen
Boerenkool is een zeer volwaardige groente die een heleboel goede eigenschappen bevat. Boerenkool wordt dan ook niet voor niets superfood genoemd. De groente bevat hogere voedingswaarden dan andere natuurlijke voedingsmiddelen. Ze bevat immers het hoogste vitamine C-gehalte van alle koolsoorten en daarnaast grote hoeveelheden van de vitamine A, B en K. Boerenkool is dus zeer gunstig voor het immuunsysteem, de zenuwen, de botten en bevordert de celvernieuwing.
Daarnaast is boerenkool een groente die heel goed beschermt tegen kanker, door de aanwezigheid van talrijke
antioxidanten. Op vlak van mineralen bevat ze twee keer zoveel calcium dan melk en het aanwezige kalium beschermt op zijn beurt het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Als kers op de taart stimuleert de bladgroente ook de vetverbranding en zuivert ze het lichaam. Mooi meegenomen dus voor mensen die werken aan hun gezondheid of op dieet zijn. Door het eten van kool heb je ook een groter verzadigingsgevoel. Boerenkool heeft dus zeer veel voordelen en is bovendien ook heel goedkoop.
Toepassingen van boerenkool of kale
Boerenkool is veelzijdig in de keuken. Stamppot met boerenkool is veruit het populairste gerecht. Andere mogelijkheden zijn kale-chips, groene gezonde smoothies, snippertjes boerenkool verwerkt in een salade of een pastagerecht met kale. Indien je boerenkool koopt, dan kies je best voor trossen kool met robuuste, heldere bladeren. Je bewaart de kool op een koele en droge plaats. Een handige tip is om de boerenkool in een vochtige handdoek te wikkelen zodat ze mooi knapperig en vers blijft. Boerenkool groeit heel gemakkelijk en kan de wintervorst overleven.