Wat is kruidnagel en hoe gezond is het?

Wat is kruidnagel en hoe gezond is het? Kruidnagel is in de Nederlandse keuken bijna niet weg te denken, terwijl het er toch echt niet altijd geweest is. We werken er veelvuldig mee en dichten het goede zaken toe. De vraag doemt dan direct op of dit wel terecht is. Maar wat is kruidnagel eigenlijk, hoe is het toe te passen, waarvoor en wat hoe gezond is het eigenlijk?

De basis

Kruidnagel is een specerij welke een basis vindt in de gedroogde vorm. Het zijn namelijk de nog gesloten bloemkoppen van de kruidnagelboom, officieel Syzygium aromaticum genaamd. Het betreft een ca. 1 centimeter lang steeltje met het bloemknopje.
Kruidnagel heeft een zeer overheersende uitgesproken smaak en je moet er van houden. Het dankt zijn naam aan de vorm wat op een spijker of draadnagel lijkt en het gegeven dat het om een kruid gaat. Het was in Indonesië en China al eeuwen lang bekend.

Waar komt het vandaan?

In Nederland is het bekend geworden op het moment dat Nederlanders in het toenmalige Nederlands Indië heersten. Het hedendaagse Indonesië is dan ook de grootste producent van kruidnagel, maar wordt ook zelf ruimhartig gebruikt vanwege de productie van kruidnagel in de eigen sigarettenproductie. Daarna is Madagaskar ook een groot leverancier en vervolgens Tanzania, Sri Lanka en Comoren.

Mooie boom

Wil je kruidnagel niet expliciet toepassen, dan kan je nog steeds genieten van de boom. De kruidnagelbom is een mooie boom met dicht groende bladeren en bloemen die in mooie trossen aan de uiteinde van de takken hangen (hij kan zon 12 meter hoog worden). Wil je het ook toe gaan passen, dan moet je geduld hebben. De kruidnagelboom is een trage groeier, je bent namelijk al snel zon zes jaar verder voordat er geoogst kan worden. Het voordeel is wel dat de boom heel oud kan worden en de mens kan overleven.

Toepassing in de keuken

Mogelijk is kruidnagel het meest bekend als prominent ingrediënt in speculaas. In de keuken mogen we het ook kennen van de bekende stoofpotjes met rundvlees, het vlees wat in alle rust moet garen en waar je dus de tijd voor moet nemen. De smaak van het rundvlees wordt zoveel meer intens als je kruidnagel een tijdje mee laat trekken. Pas bij het serveren kan de kruidnagel weggegooid worden.

Kruidnagel wordt overigens ook toegepast bij groenten als rode kool en wat kruidnagel bij wildvlees doet het ook meer dan prima. Minder bekend is kruidnagel in wijn, maar ook daar wordt het als ingrediënt gebruikt. Denk maar eens aan onze bisschopswijn of de Duitse Glühwein.

Hoe gezond is het?

Verdovend en ontstekingsremmend

Kruidnagelolie wordt nog wel eens toegepast als verdovend middel, dit gebeurde in het verleden al als er een kruidnagel in een pijnlijke kies gestoken werd. Heden ten dage wordt het iets anders toegepast , maar bijvoorbeeld bij de wortelkanaakbehandeling wordt het nog steeds als verdovend middels toegediend.

Kruidnagel is ontstekingswereld en kan bepaalde klachten doen afnemen. Klachten zoals reuma, darmklachten, maar ook het aloude spierpijn.
De stof eugenol zit ook in kruidnagel en is een stof die milieuvervuilende gifstoffen, bovendien zorgt het er voor dat het lichaam ontdaan wordt van gifstoffen.

Toepassing

Voor kiespijn is het goed een drietal tot viertal keer per dag even te kauwen op een kruidnagel. Bovendien helpt het ook nog de adem te verfrissen.
In de vorm van olie kan je kruidnagel op een suikerklontje doen en dat enkele malen per dag op de tong te leggen en tot je te nemen. Maar kan je het ook verwerken in massageolie.
Natuurlijk kan kruidnagel ook in de vorm van koken en er thee van trekken, verwerkt worden. In dat geval enkele kopjes per dag opdrinken.

Vitamines en mineralen

Je hebt niet veel nodig om bepaalde vitamines en mineralen binnen te krijgen. De kruidnagel bevat:
  • Vitamines C
  • Vitamines K
  • Calcium
  • Magnesium
  • Mangaan

Tot slot

Kruidnagel is goed te toe te passen in de keuken om gerechten lekkerder te maken, is zeker een gezond kruid voor het lichaam (en eenvoudig toe te passen). Bovendien is het ook nog een mooie boom. Genieten dus op meerdere vlakken.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De frisse geneeskracht van kruidnagelKruidnagel is een lekker fris kruid. Het zijn ongeopende roze of groene bloemetjes van de kruidnagelboom. De kleur hangt…
De helende werking van kruidnagelDe helende werking van kruidnagelKruidnagel is een kruid met een sterk overheersende smaak, het wordt voornamelijk in Indonesië gekweekt waar het in siga…
Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruidKruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruidKruidnagel is de gedroogde bloemknop van de Syzygium aromaticum-boom. Het behoort tot de plantenfamilie Myrtaceae. De pl…
Alcoholvrije cocktails: voor een receptieOp een receptie is het vaak moeilijk om een drankje zonder alcohol te pakken te krijgen. Eigenlijk vreemd, want hoeveel…
Hoe gezond is boerenkool?Hoe gezond is boerenkool?Boerenkool, voor Nederlanders een alledaagse wintergroente. Echter, op het moment dat je je er in verdiept zou boerenkoo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.