Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruid Kruidnagel is de gedroogde bloemknop van de Syzygium aromaticum-boom. Het behoort tot de plantenfamilie Myrtaceae. De plant is een groenblijvende plant die groeit in tropische en subtropische omstandigheden. Kruidnagel is één van de kruiden die inheems zijn in Aziatische landen zoals Indonesië, India, Pakistan en zelfs Oost-Afrikaanse gebieden. Het is inheems in de Maluku-eilanden in Indonesië. Kruidnagel is een populair smaakmiddel dat wereldwijd op verschillende manieren wordt gebruikt, met name in Azië. Kruidnagels bieden veel voordelen voor de gezondheid. Dit kruid is nuttig voor onder andere de spijsvertering, de lever en het immuunsysteem.

Voedingsstoffen in kruidnagels

100 gram gemalen kruidnagel bevat volgende voedingsstoffen:
VoedingsstofWaarde
Cafeïne [mg] 0
Calcium, Ca [mg] 632
Cholesterol [mg] 0
Eiwit [g] 5.97
Energie [kcal] 274
Foliumzuur, DFE [μg] 25
Fosfor, P [mg] 104
IJzer, Fe [mg] 11.83
Kalium, K [mg] 1020
Koolhydraten, op verschil [g] 65,53
Magnesium, Mg [mg] 259
Natrium, Na [mg] 277
Niacine [mg] 1.56
Riboflavine [mg] 0.22
Suikers, totaal [g] 2.38
Thiamine [mg] 0.16
Totaal lipide (vet) [g] 13
Vetzuren, totaal enkelvoudig onverzadigd [g] 1.39
Vetzuren, totaal meervoudig onverzadigd [g] 3.61
Vetzuren, totaal trans [g] 0.25
Vetzuren, totaal verzadigd [g] 3.95
Vezel, totale voeding [g] 33.9
Vitamine A, IU [IE] 160
Vitamine A, RAE [μg] 8
Vitamine B12 [μg] 0
Vitamine B6 [mg] 0.39
Vitamine C, totaal ascorbinezuur [mg] 0.2
Vitamine D (D2 + D3) [μg] 0
Vitamine D [IE] 0
Vitamine E (alfa-tocoferol) [mg] 8.82
Vitamine K (phylloquinon) [μg] 141,8
Water [g] 9.87
Zink, Zn [mg] 2.32

Antibacteriële eigenschappen van dit kruid

Kruidnagels zijn krachtig genoeg om de meeste bacteriën te doden. Kruidnagelextracten zijn ook effectief tegen de specifieke bacteriestammen die cholera (bacteriële infectieziekte met braken en diarree) verspreiden.

Behoud van botten

De hydroalcoholische extracten van kruidnagel omvatten fenolverbindingen zoals eugenol en zijn derivaten, zoals flavonen, isoflavonen en flavonoïden. Deze extracten zijn bijzonder nuttig voor het behoud van de botdichtheid en het mineraalgehalte van bot waardoor minder risico bestaat op het ontwikkelen van osteoporose.

Bescherming van lever

Kruidnagel bevat grote hoeveelheden antioxidanten, waardoor dit kruid ideaal is voor de bescherming van organen tegen de effecten van vrije radicalen. Vooral de lever wordt beschermd door het regelmatig consumeren van kruidnagels.

Betere spijsvertering

Kruidnagels verbeteren de spijsvertering door de afscheiding van spijsverteringsenzymen te stimuleren. Ze elimineren gas dat zich verzamelt in de spijsverteringskanalen, wat ze een goede remedie voor winderigheid maakt. Ze kunnen in poedervorm met honing worden gebruikt als een thuisbehandeling voor maagaandoeningen en maagproblemen zoals misselijkheid, indigestie (maagklachten na het eten of drinken), en irritatie van de maag. Dit kruid is ook een effectief middel tegen chronische diarree en dysenterie (infectie met bloed in diarree of ontlasting).

Bioactieve stoffen in kruidnagel

Bepaalde bioactieve stoffen afkomstig uit kruidnagelextracten omvatten flavonoïden, hexaan, methyleenchloride, ethanol, thymol, eugenol en benzeen. Deze biochemicaliën bevatten antioxiderende, hepatoprotectieve, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Controle van diabetes mellitus (suikerziekte)

Bij patiënten met diabetes mellitus is de hoeveelheid insuline die door het lichaam wordt geproduceerd ofwel onvoldoende of anders produceert het lichaam dit helemaal niet. Extracten van kruidnagels imiteren op bepaalde manieren insuline en helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit wordt bevestigd in een studie uit januari 2005 die verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Ethnopharmacology.

Genezing van mondproblemen

Kruidnagel kan worden genomen voor tandvleesaandoeningen zoals gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (schade aan weefsel en bot die tand ondersteunen). De kruiden zijn ook nuttig voor de behandeling van tandpijn vanwege hun pijnstillende eigenschappen.

Kruidnagels verminderen hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayKruidnagels verminderen hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Minder last van hoofdpijn

Hoofdpijn kan worden verminderd door het gebruik van kruidnagel. Maak een pasta met een paar kruidenknoppen en mix deze met een scheut steenzout (haliet). Voeg dit toe aan een glas melk. Dit mengsel vermindert hoofdpijn snel en effectief.

Minder risico op kanker door deze kruiden

Kruidnagels hebben chemopreventieve of anticarcinogene eigenschappen. De kruiden zijn vooral inzetbaar voor het behandelen van longkanker in een vroeg stadium. Ook is de oleanolzuur in kruidnagel goed voor het remmen van de tumoractiviteit. Verder vermindert eugenol in kruidnagels de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kruidnagels bezitten ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, al is verder onderzoek bij mensen nog wel nodig anno oktober 2020. De aanwezigheid van eugenol in kruidnagels vermindert vermoedelijk ontstekingen bij bijvoorbeeld reuma of artritis (gewrichtsontsteking). Eugenol het vermindert eveneens pijn door pijnreceptoren te stimuleren.

Vermindering van stress

Kruidnagels hebben een kalmerend effect op de zenuwen, wat handig is als een patiënt lijdt aan stress. Dit kruid induceert de productie van hormonen die het stressniveau regelen en de stemming verbeteren. Het gebruik van kruidnagels om aromatische thee te maken, kalmeert de zenuwen en vermindert angst waarmee een patiënt mogelijk te maken krijgt

Versterking van immuunsysteem

De plant kruidnagel helpt bij het ontwikkelen en beschermen van het immuunsysteem. De gedroogde bloemknop van kruidnagel bevat verbindingen die het immuunsysteem verbeteren door het aantal witte bloedcellen te verhogen, waardoor de overgevoeligheid van het vertraagde type verbetert.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specerij: KruidnagelKruidnagels zijn een veel gebruikt specerij in allerlei verschillende keukens. Doordat de boom waarvan de kruidnagel afk…
De frisse geneeskracht van kruidnagelKruidnagel is een lekker fris kruid. Het zijn ongeopende roze of groene bloemetjes van de kruidnagelboom. De kleur hangt…
De helende werking van kruidnagelDe helende werking van kruidnagelKruidnagel is een kruid met een sterk overheersende smaak, het wordt voornamelijk in Indonesië gekweekt waar het in siga…
De gezondste kruiden en specerijenDe gezondste kruiden en specerijenKruiden en specerijen horen tegenwoordig in iedere keuken thuis. Het verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruide…

Tafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huisTafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huisBen je net terug uit het ziekenhuis en even niet in staat om zelf een warme maaltijd te bereiden? Of wil je nog zelfstan…
Zink: functie, aanbevolen inname, zink in voeding en tekortZink: functie, aanbevolen inname, zink in voeding en tekortZink is een sporenelement dat nodig is voor een gezond immuunsysteem. Een gebrek aan zink of een zinktekort kan je vatba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 14 februari 2019:
  • 13 Surprising Benefits Of Cloves, https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html
  • 17 Amazing Health Benefits of Cloves, https://www.naturalfoodseries.com/17-benefits-cloves/
  • 6 Health Benefits Of Cloves, https://www.mindbodygreen.com/0-9991/6-health-benefits-of-cloves.html
  • An extract of Syzygium aromaticum represses genes encoding hepatic gluconeogenic enzymes, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874104004593?via%3Dihub
  • Cloves Can Help Improve Your Oral Health and Immune Function, https://articles.mercola.com/herbs-spices/cloves.aspx
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.