Tafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huis

Tafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huis Ben je net terug uit het ziekenhuis en even niet in staat om zelf een warme maaltijd te bereiden? Of wil je nog zelfstandig blijven wonen, maar lukt het niet meer om de boodschappen te doen, zelf te koken en daarna de afwas te doen? Tafeltje-dek-je is een ideale manier om een gezonde, voedzame maaltijd aan huis bezorgd te krijgen. Deze service wordt meestal verleend door een zorginstelling bij jou in de buurt. De maaltijden worden dagelijks, veelal door vrijwilligers, warm bij jou aan huis bezorgd. Het aantal dagen dat je gebruik maakt van deze voorziening kun je zelf bepalen. Er zijn ook andere maaltijdvoorzieningen en de maaltijden kunnen zelfs koelvers bezorgd worden.

Wanneer en waarom tafeltje-dek-je of een maaltijdvoorziening gebruiken?

Mensen blijven op oudere leeftijd langer thuis wonen. Het bejaardentehuis bestaat niet meer en voor een plaats in een zorginstelling kom je niet zomaar meer in aanmerking. Overigens is het ook vaak de wens van de mensen zelf om langer zelfstandig te blijven wonen. Om deze zelfstandigheid echt zo lang mogelijk vol te kunnen blijven houden, is het verstandig om zoveel mogelijk hulp in te schakelen. Voor alles is tegenwoordig wel een oplossing te vinden. Het zelf bereiden van een warme maaltijd kan op een bepaald moment een probleem worden. Het kost immers veel tijd en energie. Bedenken wat er gekookt moet gaan worden, boodschappen doen, boodschappen opruimen, koken en na afloop de afwas nog doen. Heel veel werk, waar je misschien de energie niet meer voor hebt of wat je eenvoudigweg niet meer kan, omdat je bijvoorbeeld slecht ter been bent. Maar goed, gezond en regelmatig eten is wel heel belangrijk. Je aanmelden bij een tafeltje-dek-je in de buurt of gebruik maken van een maaltijdvoorziening is dan de perfecte oplossing.

Wat is tafeltje-dek-je?

Tafeltje-dek-je is een service die in de meeste gevallen geleverd wordt door een zorginstelling in jouw directe omgeving. Je kunt je daarvoor op elk gewenst moment inschrijven en, desgewenst, weer uitschrijven. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf aan te geven voor hoeveel dagen in de week je gebruik wilt maken van deze service. Het is de perfecte oplossing om toch een volledige en gezonde maaltijd op tafel te krijgen als dat je zelf niet meer lukt. Zoals gezegd kan je je in- en uitschrijven wanneer je maar wilt. Hierdoor is het ook een goede tijdelijke oplossing. Stel dat je bent gevallen en tijdelijk aan bed gekluisterd bent. In de revalidatieperiode kan je dan even gebruik maken van kant-en-klare maaltijden aan huis. Ook bij vakantie of tijdelijke afwezigheid van een mantelzorger kan dit een ideale oplossing zijn.

Hoe werkt tafeltje-dek-je?

Tafeltje-dek-je is een maaltijdvoorziening vanuit een centrale keuken van een zorginstelling. Als je je aanmeldt, dan bepaal je zelf wat je elke dag eet. Ruim van te voren moet er een weeklijst ingevuld worden. Op deze lijst kan voor elke dag dat je van tafeltje-dek-je gebruik wenst te maken aangegeven worden wat je wilt eten. Elke dag is er keuze uit een hoofd- en nagerecht, soms wordt er ook soep vooraf aangeboden. Naast traditionele Hollandse maaltijden staan er ook regelmatig buitenlandse gerechten op het menu. Vaak zit er een bepaalde cyclus in de aangeboden menu's. Na vier weken worden de menu's bijvoorbeeld weer herhaald. Uiteraard wordt met de aangeboden maaltijden rekening gehouden met de wisseling van de seizoenen. De maaltijden worden dagelijks door een groep vrijwilligers aan huis bezorgd. Ergens rond het middaguur kan je de bezorger met een warme maaltijd in de hand voor de deur verwachten. Hierdoor kan de prijs per maaltijd ook laag gehouden worden. De gerechten zitten in een speciale doos, waardoor de warmte vastgehouden wordt. De schaaltjes zijn bovendien afgedekt met plasticfolie.

Maaltijdvoorziening of maaltijdservice aan huis

Naast het bekende en meestal lokale tafeltje-dek-je zijn er steeds meer instanties en bedrijven die voorzien in de bezorging van complete warme maaltijden aan huis. Hierbij is het principe gelijk aan tafeltje-dek-je. Maar soms is de invulling net weer even iets anders. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de bezorgwijze. Het kan zijn dat de maaltijd aan het begin van de morgen bij je wordt gebracht. Soms worden de bestelde maaltijden in één keer bezorgd. Dan heb je aan het begin van de week een rijkelijk gevulde koelkast en kan je vervolgens dagelijks zelf kiezen en pakken waar je op dat moment trek in hebt. Bij deze vorm van bezorgen moet je dus wel zelf de maaltijd verwarmen. De gerechten zijn vaak zo bereid en verpakt dat opwarmen in de magnetron volstaat.

Koelvers maaltijden aan huis bezorgd

Sommige maaltijdvoorzieningen of bedrijven die maaltijdservice aanbieden bezorgen zogenaamde koelverse maaltijden. Het grote voordeel hiervan is dat deze al vroeg op de dag of voor meerdere dagen tegelijk bezorgd kunnen worden. In het laatste geval scheelt dit beduidend in de bezorgkosten en in beide gevallen is het gemakkelijker voor de gebruiker van de voorziening. Je hebt als gebruiker meer de handen vrij om een dag naar eigen wens in te vullen. Maaltijden die warm aan huis bezorgd worden, komen rond het middaguur bij je aan. Je moet dus altijd op het midden van de dag thuis zijn. En je moet altijd tussen de middag warm eten. Maar soms ben of wil je op stap of komt het sowieso beter uit om 's avonds pas warm te eten. Met de koelverse maaltijden aan huis is er dus net wat meer keuzevrijheid en zelfstandigheid.

Allergieën en dieetwensen

Speciale dieetwensen of voedselallergieën kunnen uiteraard altijd doorgeven worden bij het aanmelden voor de betreffende service. Bij het invullen van de menulijsten kan je bovendien zelf al goed inschatten welke gerechten voor jou geschikt zullen zijn en welke niet. Allergenen kunnen soms heftige allergische reacties veroorzaken. Heb je last van specifieke allergenen, dan is het raadzaam om goed te controleren of dergelijke stoffen gebruikt worden in de keuken waar je de service van wilt betrekken. Bij allergenen moet je bijvoorbeeld denken aan producten als gluten, pinda's en lactose.
© 2019 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tafeltje dekje, de maaltijdvoorziening voor hulpbehoevendenTafeltje dekje, de maaltijdvoorziening voor hulpbehoevendenVoor een hulpbehoevende is de voorziening Tafeltje dekje een gouden oplossing. Doordat de instelling (bijna) dagelijks w…
Fortified foods – Verrijkte voedingsmiddelenFortified foods – Verrijkte voedingsmiddelenFortified foods zijn verrijkte voedingsmiddelen, eten waar extra voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Het wordt al op gr…
Allergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziektenAllergieën en allergische ziekten komen steeds vaker voor. Het aantal mensen met astma, eczeem en hooikoorts verdubbelt…
Picnic, de online supermarktPicnic, de online supermarktVeel “gewone” supermarkten rekenen bezorgkosten voor de boodschappen die ze aan huis leveren. Dit is voor veel mensen di…

Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voedingVezelarm dieet: Tips voor vezelarme voedingVoedingsvezels zijn te vinden in fruit, groenten en granen. Het lichaam verteert vezels niet. Een vezelarme voeding duid…
Kruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruidKruidnagels: Voordelen voor gezondheid van dit kruidKruidnagel is de gedroogde bloemknop van de Syzygium aromaticum-boom. Het behoort tot de plantenfamilie Myrtaceae. De pl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cattalin, Pixabay (bewerkt)
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.