Vezelarm dieet: Tips voor vezelarme voeding
Voedingsvezels komen voor in fruit, groenten en granen, maar worden door het lichaam niet verteerd. Een vezelarm dieet houdt in dat je voedingsmiddelen eet die weinig vezels bevatten en gemakkelijk verteerbaar zijn. Dit type dieet is nuttig voor patiënten met verschillende darmproblemen of voor degenen die een darmoperatie hebben ondergaan. Sommige patiënten moeten een vezelarm dieet slechts tijdelijk volgen om de darmen rust te geven, terwijl anderen langdurig een vezelarm dieet nodig hebben. Een diëtist kan hierbij helpen met maaltijdplanning. Voedingsmiddelen met een lager vetgehalte en verminderde toegevoegde suikers zijn vaak aanbevolen. Omdat een vezelarm dieet vaak niet de diversiteit aan voedingsmiddelen biedt die het lichaam nodig heeft, kan een diëtist of arts ook supplementen zoals multivitaminen aanbevelen.
Indicaties voor een vezelarm dieet
Een vezelarm dieet vertraagt de stoelgang en kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals diarree, gasvorming en een opgeblazen gevoel. Het kan worden aanbevolen voor patiënten met aandoeningen zoals:
Daarnaast kunnen patiënten die een darmoperatie hebben ondergaan, zoals een ileostomie of
colostomie (kunstmatige opening in de dikke darm), ook het advies krijgen om een vezelarm dieet te volgen.
Inhoud van een vezelarm dieet
Een vezelarm dieet voorziet in de behoeften aan eiwitten, vloeistoffen, zout en
vitaminen en mineralen. Het bestaat uit voedingsmiddelen die relatief laag zijn in vezels, zoals gekookte groenten, fruit, wit brood en vlees.
Brood en granen
Patiënten kunnen verfijnde witte broden, droge granen (zoals gepofte
rijst en cornflakes), farina, witte pasta en crackers eten. Deze voedingsmiddelen moeten minder dan 2 gram vezels per portie bevatten.
Eiwitten
Toegestane eiwitbronnen zijn gekookt vlees, vis, gevogelte,
eieren, zachte pindakaas en tofu. Het vlees moet zacht en goed gaar zijn.
Fruit
Toegestane fruitsoorten zijn onder andere zeer rijpe
abrikozen, bananen, meloenen, honingmeloenen,
watermeloenen,
nectarines,
papaja's,
perziken en
pruimen. Ook vruchtensappen zonder pulp, zoals appelmoes, zijn toegestaan.
Groenten
Toegestane rauwe groenten zijn:
Gekookte of ingeblikte groenten die toegestaan zijn, omvatten:
Vetten, oliën en sauzen
Toegestane vetten en oliën zijn boter, margarine, olie, mayonaise, ketchup, slagroom, zure room, saladedressing, sojasaus en zachte sauzen. Ook zachte
kruiden, heldere gelei, honing en siroop zijn toegestaan.
Vocht
Het is belangrijk om voldoende vocht in te nemen, vooral bij diarree.
Water is een uitstekende keuze. Ook cafeïnevrije dranken, melk, en sappen zonder pulp of zaden (zoals
appelsap, maar geen
pulpsinaasappelsap en veenbessensap) worden aanbevolen.
Zuivelproducten
Patiënten kunnen
yoghurt, kefir, kwark, melk, pudding, romige soep, of ongeveer 40 gram harde kaas consumeren. Bij
lactose-intolerantie is het belangrijk lactosevrije producten te kiezen.
Voedingsmiddelen die moeten worden vermeden
Vezelarme voeding sluit voedingsmiddelen uit die rijk zijn aan vezels of die gasvorming kunnen veroorzaken, zoals:
- Bonen, erwten en peulvruchten
- Cafeïne en alcohol
- Desserts met noten
- Dikke soepen
- Erg pittig of zuur voedsel
- Fruit dat niet in de lijst van toegestane fruitsoorten staat, fruit ingeblikt in zware siroop, ingeblikte en rauwe ananas, verse vijgen, bessen, gedroogde vruchten, fruitzaden en pruimen, fruit en hun sappen met zaden of pulp
- Gefrituurd voedsel
- Groente- en fruitschillen
- Knapperige pindakaas
- Noten en zaden
- Popcorn
- Tempeh
- Veel rauwe groenten en hun sappen met zaden of pulp
- Vlees dat taai is, kraakbeen bevat, bindweefsel heeft, hotdogs, of worst
- Volkorenproducten zoals brood, crackers, ontbijtgranen, pasta, bruine rijst, gerst, en haver
- Zuivelproducten waaraan noten, zaden, fruit, groenten of granola zijn toegevoegd