De frisse geneeskracht van kruidnagel

Kruidnagel is een lekker fris kruid. Het zijn ongeopende roze of groene bloemetjes van de kruidnagelboom. De kleur hangt af van de soort boom. De kruidnagelboom groeit alleen in Tropische gebieden. Kruidnagel wordt in de tropen vers gegeten. Voor consumptie in de rest van de wereld wordt kruidnagel gedroogd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Kruidnagel bij tandpijn

Sinds een paar eeuwen terug werd er door mensen een kruidnagel in de mond gedaan als men tandpijn had. Tegenwoordig worden stoffen uit de kruidnagel nog steeds in de tandheelkunde gebruikt. De werkzame stof in kruidnagel heet eugenol. Er worden olies van gemaakt en deze worden bij wortelkanaalbehandelingen gebruikt. De kruidnagel kent daarnaast veel ontstekingswerende en antibacteriële eigenschappen. De tand- of tandwortelontsteking wordt daadwerkelijk geremd door het kleine kruidnageltje. Daarnaast is het een veel gebruikt middel in mondwaters. Je kunt zelf mondwater maken met kruidnagel.

Tjokvol mangaan

Zelfs een klein beetje kruid bevat vitaminen en mineralen. Er zit vitamine C en vitamine K in kruidnagel. 4 Gram kruidnagel levert 5% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine C. In het kruidnageltje zit relatief veel calcium en magnesium en het zit tjokvol mangaan. 4 Gram kruidnagel bevat maar liefst 60% van de ADH voor mangaan.

Kruidnagel smaakt superfris. Je kunt het gebruiken om je mond mee te verfrissen. Je kunt het in zelfgemaakt mondwater stoppen.

Eugenol in kruidnagel

Dit kleine, scherpe gedroogde kruidnagelbloemetje bevat veel eugenol. Dat is een stof die milieuvervuilende gifstoffen zoals tetrachloormethaan (vlekkenwater) oplost en het zorgt ervoor dat het lichaam ontdaan wordt van gifstoffen. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, net zoals er onderzocht is dat de kruidnagel kanker kan voorkomen. Vooral kankerrisico´s in de ingewanden zoals maag- en darmkanker blijken te worden verkleind.

Flavonoïden in kruidnagel

In de kruidnagel zit naast eugenol de flavonoïden kaempferol en rhamnetine. Deze stoffen helpen mee om de ontstekingsremmende eigenschappen van eugenol te vergroten. Samen zorgen deze fytonutriënten ervoor dat kruidnagel een antioxidantwerking heeft. Kaempferol staat bekend om zijn synergetische effecten. Dat wil zeggen dat het de eigenschappen van andere stoffen versterkt. In samenwerking met quercetine kan kaempferol kankercellen bestrijden.

Waar wordt het geproduceerd?

Kruidnagel komt van de Molukken wat nu een onderdeel van Indonesië is. In de tijd dat dit gebied nog onderdeel van het Nederlands Koninkrijk was, waren er alleen in de Molukken plantages van kruidnagelbomen. Later hebben Nederlanders ook kruidnagelbomen geplant in Nieuw Guinea, wat dicht bij de Molukken ligt. Indonesië heeft als zelfstandig land de nummer 1 positie als kruidnagelexporteur niet lang vast gehouden. In Zanzibar, Brazillië, Sri Lanka en India worden tegenwoordig meer kruidnagels geproduceerd.

Je kunt zelf gedroogde kruidnagel malen in een koffiemolen of handmatig met een vijzel. Dan krijg je kruidnagelpoeder

Eettips voor kruidnagel

Kruidnagelpoeder is een veelgebruikt ingrediënt in Indiase curries. Je kunt het ook gebruiken in kruidenmengsels voor koekjes. Gebruik er weinig van want het heeft een sterke smaak. Het zit bijvoorbeeld in kruidkoek en speculaaskruiden. Kruidnagelpoeder kan gebruikt worden in zelfgemaakte jams en compotes. Kruidnagels zelf kunnen meegekookt worden met groenten. Het geeft sperziebonen een extra smaakdimensie. Verder kun je de kruidnagel gebruiken in een mix van zelf samengestelde kruidenthee.

Kretek, de kruidnagelsigaret

In Indonesië is kruidnagel een zeer populair kruid geworden vooral tijdens het roken van kretek. Kretek zijn kruidnagelsigaretten. Sommige mensen opperen dat een kretek zo heet omdat je soms een zacht knetterend geluidje(krrr-tek) hoort als een kreteksigaret wordt gerookt. In Indonesië wordt meer kretek gerookt dan gewone sigaretten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidnagel: gezondheidsvoordelen en toepassing kruidnagelsKruidnagel: gezondheidsvoordelen en toepassing kruidnagelsDe kruidnagel is de gedroogde, nog gesloten bloemknop van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum), behorend tot de mirte…
Specerij: KruidnagelKruidnagels zijn een veel gebruikt specerij in allerlei verschillende keukens. Doordat de boom waarvan de kruidnagel afk…
Wat is kruidnagel en hoe gezond is het?Wat is kruidnagel en hoe gezond is het?Kruidnagel is in de Nederlandse keuken bijna niet weg te denken, terwijl het er toch echt niet altijd geweest is. We wer…
Huismiddeltjes tegen kiespijnHuismiddeltjes tegen kiespijnKiespijn is een zeer vervelend kwaaltje dat lastig te negeren is. Met kiespijn moet je altijd naar de tandarts. Tot je b…

Zelf muesli makenZelf muesli makenMuesli is een lekker en goedkoop ontbijt. Met een kilo muesli voor minder dan een euro kun je met zijn tweeën de hele we…
Komijn, een kruid met geneeskrachtKomijn, een kruid met geneeskrachtKomijn is al eeuwenlang bekend. Naast het graf van Toet-ankh-Amon stond een fles komijnolie. Dat graf is minstens 5 mill…
Bronnen en referenties
  • http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/kaempferol.php
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=69
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tetrachloormethaan
  • Bovenste foto: wikimedia commons
  • Overige foto´s: Tom008
Reacties

Dick Oosterhof, 30-06-2015
L.s.
Wel eens geteld hoeveel kruidnagels er in vier gram gaan en onderzocht wie dat dagelijks consumeert?! Het is dus een beetje onzin om het gehalte in percentages van de ADH van een vitamine te vermelden.
Zo wordt alles gezond!
M.vr.gr.,
Dick Reactie infoteur, 30-06-2015
Beste Dick, Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die alleen maar 4 gram kruidnagels eet per dag. Het gaat om indicaties hoe gezond een product is, in combinatie met al andere voedsel.
Thomas Dijkman

Alex Wiegeraad, 28-06-2015
Ik rook al 30 jaar Kretek (kruidnagel) het knettert een beetje, ik vind de heerlijke zoete smaak echt lekker ook word ik erg helder van geest het heeft dus geen verdovende werking zoals soft of hard drugs daar moet ik niets van hebben. Na het roken voel ik me herboren, kan iemand mij uitleggen waardoor, of houd het ergens verband mee? Deze werking maakt mij tot een groot relativerend vermogen, ik hoor het graag, Dag Alex Reactie infoteur, 30-06-2015
Dat is een interessante observatie. Zelf heb ik in het verleden af en toe een kretek gerookt maar behalve de zoete smaak merkte ik weinig geestelijke verandering, of het moet de gewone geestelijke verandering zijn die tabak veroorzaakt. Natuurlijk kunnen de stoffen in kruidnagel daaraan bijdragen.

Laten we ook niet vergeten dat in gewone sigaretten honderden toevoegingen zitten die het effect van de tabak veranderen. Kretek komt uit Indonesië en daar wordt de tabak minder gesausd met allerlei chemicaliën, gewoon omdat niet weet hoe dit moet of omdat men het nut er niet van inziet. Vandaar dat er een verschil is in de geestelijke ervaringen van kretek-tabak of sigaretten-tabak.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de 'high'-effecten van kretek maar het zou natuurlijk kunnen dat de verdovende werking van kruidnagel, als je het oraal inneemt, op de geest werkt als je het rookt.

Kimberley Pex, 25-06-2015
Tegen pijn bij crohn / colitis! Bij de Chinese Toko als poeder of ongemalen te koop. Thee kun je gemakkelijk maken met kruidnagelpoeder. Even wennen aan de smaak, maar alles is beter dan die ellendige darmpijnen bij opvlammingen. Reactie infoteur, 25-06-2015
Dank voor deze goede tip, Kimberley!

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.