Zelf muesli maken

Zelf muesli maken Muesli is een lekker en goedkoop ontbijt. Met een kilo muesli voor minder dan een euro kun je met zijn tweeën de hele week ontbijten. Wanneer je het zelf maakt, is het nog lekkerder. Bovendien kun je door het zelf te mixen biologische muesli maken die normaliter wat duurder is. Het is daarnaast erg leuk om je eigen mueslismaak samen te stellen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

De basis van muesli

De basis van muesli is vrij simpel. Tarwevlokken, havervlokken, gerstvlokken zijn de meeste gebruikte granen. Daar kunnen rozijnen en hazelnoten aan toegevoegd worden en je verkrijgt een muesli. Je kunt ook roggevlokken gebruiken voor een zelfgemaakte mueslimix. Wanneer je zelf muesli maakt, gebruik je ongetwijfeld meer dan 5 ingrediënten. Er zijn talloze mogelijkheden om te variëren. Wanneer je een muesli maakt met ongeveer 10 ingrediënten en je wilt er nog meer doorheen doen, is het ook een overweging om twee soorten muesli te maken.

Hou het simpel

Een algemene tip om een rijke muesli te maken is om er van alles slechts een beetje doorheen te doen. Op een kilo muesli is twee eetlepels rozijnen genoeg. Dat geldt ook voor andere toevoegingen. Zo blijft de graanbasis overeind. Wanneer je er te veel dingen doorheen doet dan wordt het graangehalte relatief laag en zul je sneller trek krijgen in de loop van de ochtend.

Nootjes in de ochtendmuesli

Nootjes in muesli maken de muesli af. Je gaat er van vol zitten en je krijgt gezonde vetten binnen. Zorg altijd dat je de nootjes verkruimelt totdat ze net iets groter zijn dan de tarwevlokken zodat ze helemaal opgaan in de muesli. Afhankelijk van je eigen smaak kun je walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen of cashewnoten aan de muesli toevoegen. Je kunt uiteraard ervoor kiezen om een mix van deze noten gebruiken. Gebruik geen gezouten nootjes. Dat geldt vooral voor de cashewnoot. Je kunt in diverse winkels ongezouten cashewnoten kopen die niet als borrelsnack bedoeld zijn. Op dezelfde manier kun je ongezouten pinda´s door de muesli doen.

Zaden in muesli

Naast noten is het ook lekker om een paar zaden in de muesli te doen. Zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad passen prima in een muesli. Net als noten geven de zaden de muesli iets meer body.

Gedroogd fruit

Rozijnen zijn gedroogde druiven. Gedroogd fruit is een natuurlijk zoetmiddel. In plaats van gedroogde druiven kun je ook gedroogde pruimen, abrikozen en appels erin doen. Koop Tuttifrutti en je hebt gelijk een assortiment gedroogde vruchten. Bij vele supermarkten kun je gedroogde cranberries kopen. Gedroogde goji-bessen zijn ook een leuke toevoeging.

Vers fruit

Vers fruit is een prima combinatie met muesli. Een mandarijntje of banaan is snel te pellen en in stukjes te snijden. Daarnaast kun je andere gezonde vruchten zoals appel, peer, bramen en perziken in een muesli mengen. Vers fruit doe je uiteraard alleen op de dag dat je muesli maakt erbij.

Melk, water of jus d´orange

Er zijn verschillende manieren om muesli te maken. Je kunt eerst muesli weken. Dat duurt een paar uur. Als je houdt van ontbijten met geweekte muesli met yoghurt dan kun je het beste voor je gaat slapen de muesli weken en ´s morgens de yoghurt toevoegen. Sommige mensen houden juist van ongeweekte muesli.

Kaneel, cacao en nootmuskaat

Muesli met water of melk kun je verrijken met kaneel, cacao en nootmuskaat. Je krijgt dan al een iets zoetige smaak, met name door de kaneel. Minder lekker is het om cacao en kaneel met mandarijn te combineren alhoewel smaken natuurlijk verschillen. Je kunt het altijd eens proberen, misschien vind jij het wel juist enorm lekker.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezond ontbijt: zelf muesli makenWilt u graag een gezond ontbijtje maken waarmee u de dag vrolijk en vol energie begint? Probeert u dan eens zelf muesli…
Muesli is gezond en goed zelf samen te stellen met notenMuesli is gezond en goed zelf samen te stellen met notenMuesli is een product wat we heel gemakkelijk zelf kunnen samenstellen en wat daarmee ook heel goed past in een dieet wa…
Is granola gezond?Is granola gezond?Granola lijkt op muesli en cruesli (Cruesli is een merknaam van Quaker, maar het wordt in de volksmond opgevat als synon…
Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem extra gevoelig op bepaalde stoffen. Voorbeelden zijn allergieën voor…
De frisse geneeskracht van kruidnagelKruidnagel is een lekker fris kruid. Het zijn ongeopende roze of groene bloemetjes van de kruidnagelboom. De kleur hangt…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.