Zelf muesli maken
Muesli is een lekker en goedkoop ontbijt. Met een kilo muesli voor minder dan een euro kun je met zijn tweeën de hele week ontbijten. Wanneer je het zelf maakt, is het nog lekkerder. Bovendien kun je door het zelf te mixen biologische muesli maken die normaliter wat duurder is. Het is daarnaast erg leuk om je eigen mueslismaak samen te stellen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.De basis van muesli
De basis van muesli is vrij simpel. Tarwevlokken, havervlokken, gerstvlokken zijn de meeste gebruikte
granen. Daar kunnen rozijnen en
hazelnoten aan toegevoegd worden en je verkrijgt een muesli. Je kunt ook roggevlokken gebruiken voor een zelfgemaakte mueslimix. Wanneer je zelf muesli maakt, gebruik je ongetwijfeld meer dan 5 ingrediënten. Er zijn talloze mogelijkheden om te variëren. Wanneer je een muesli maakt met ongeveer 10 ingrediënten en je wilt er nog meer doorheen doen, is het ook een overweging om twee soorten muesli te maken.
Hou het simpel
Een algemene tip om een rijke muesli te maken is om er van alles slechts een beetje doorheen te doen. Op een kilo muesli is twee eetlepels rozijnen genoeg. Dat geldt ook voor andere toevoegingen. Zo blijft de graanbasis overeind. Wanneer je er te veel dingen doorheen doet dan wordt het graangehalte relatief laag en zul je sneller trek krijgen in de loop van de ochtend.
Nootjes in de ochtendmuesli
Nootjes in muesli maken de muesli af. Je gaat er van vol zitten en je krijgt gezonde vetten binnen. Zorg altijd dat je de nootjes verkruimelt totdat ze net iets groter zijn dan de tarwevlokken zodat ze helemaal opgaan in de muesli. Afhankelijk van je eigen smaak kun je
walnoten,
pecannoten, hazelnoten,
amandelen of
cashewnoten aan de muesli toevoegen. Je kunt uiteraard ervoor kiezen om een mix van deze noten gebruiken. Gebruik geen gezouten nootjes. Dat geldt vooral voor de cashewnoot. Je kunt in diverse winkels ongezouten cashewnoten kopen die niet als borrelsnack bedoeld zijn. Op dezelfde manier kun je ongezouten pinda´s door de muesli doen.
Zaden in muesli
Naast noten is het ook lekker om een paar
zaden in de muesli te doen.
Zonnebloempitten,
sesamzaad en
lijnzaad passen prima in een muesli. Net als noten geven de zaden de muesli iets meer body.
Gedroogd fruit
Rozijnen zijn gedroogde
druiven.
Gedroogd fruit is een natuurlijk zoetmiddel. In plaats van gedroogde druiven kun je ook gedroogde
pruimen, abrikozen en
appels erin doen. Koop Tuttifrutti en je hebt gelijk een assortiment gedroogde vruchten. Bij vele supermarkten kun je gedroogde
cranberries kopen. Gedroogde
goji-bessen zijn ook een leuke toevoeging.
Vers fruit
Vers
fruit is een prima combinatie met muesli. Een
mandarijntje of banaan is snel te pellen en in stukjes te snijden. Daarnaast kun je andere gezonde vruchten zoals appel,
peer,
bramen en
perziken in een muesli mengen. Vers fruit doe je uiteraard alleen op de dag dat je muesli maakt erbij.
Melk, water of jus d´orange
Er zijn verschillende manieren om muesli te maken. Je kunt eerst muesli weken. Dat duurt een paar uur. Als je houdt van ontbijten met geweekte muesli met yoghurt dan kun je het beste voor je gaat slapen de muesli weken en ´s morgens de yoghurt toevoegen. Sommige mensen houden juist van ongeweekte muesli.
Kaneel, cacao en nootmuskaat
Muesli met water of melk kun je verrijken met
kaneel,
cacao en nootmuskaat. Je krijgt dan al een iets zoetige smaak, met name door de kaneel. Minder lekker is het om cacao en kaneel met
mandarijn te combineren alhoewel smaken natuurlijk verschillen. Je kunt het altijd eens proberen, misschien vind jij het wel juist enorm lekker.
Lees verder