InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Glutenallergie: Wat betekent dat nou?

Glutenallergie: Wat betekent dat nou?

Glutenallergie: Wat betekent dat nou? Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem extra gevoelig op bepaalde stoffen. Voorbeelden zijn allergieën voor melk, noten en weekdieren. Tegenwoordig hoor je echter ook steeds vaker over glutenallergie. Deze allergie kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Wat houdt de allergie in, wat is coeliakie en welke producten bevatten gluten?

Granen

Gluten zijn eiwitten die te vinden zijn in de kiemwit (reservevoedsel van zaden) van alle granen. Bijvoorbeeld, het eiwit van tarwe bestaat voor zo'n 80% uit gluten. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten gluten:
  1. Glutenines
  2. Gliadines

Van de gluten is ongeveer 60% tot 80% glutenine. Dit is een eiwit dat opzwelt in water en oplosbaar is in verdund zuur. Door glutenines voelt deeg elastisch aan wanneer het gekneed wordt. Samen met gliadines wordt dit het eiwit gluten. Gliadines zjin glycoproteïne in allerlei granen. Het is voor gliadine dat mensen intolerant kunnen zijn. Men spreekt dan van coeliakie.

Coeliakie

Coeliakie is niet hetzelfde als een glutenallergie, hoewel het wel vaak dezelfde naam krijgt. Bij coeliakie spreek je van een chronische darmaandoening die aangeboren is. Wanneer gluten worden gegeten leidt dit tot schade aan het darmslijmvlies. Er bestaan echter wel gluten waar mensen met coeliakie geen last van krijgen. Dit komt dan omdat deze niet het bestandsdeel gliadine bevatten. Voorbeelden hiervan zijn maïs en rijst.

De gevolgen van het eten van gluten bij coeliakie zijn erg gevarieerd. Het verschil per leeftijd (bijvoorbeeld groeiachterstand bij jonge kinderen en psychosociale problemen bij ouderen) en per persoon. Vaak worden problemen gezien als diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid en winderigheid.

Overige potentiële gevolgen:

  • Diarree
  • Constipatie
  • Gewichtsverlies
  • Botontkalking
  • Bloedarmoede
  • Braken
  • Lusteloosheid en slaperigheid
  • Botontkalking
  • Opgezette buik
  • Spierklachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Zenuwaandoeningen
  • Psychische problemen en stemmingswisselingen
Bij jonge kinderen kan er ook een groeiachterstand optreden.

Glutenallergie

Bij een glutenallergie is niet helemaal duidelijk waarvoor men precies allergisch is. Het is, zoals al gezegd, niet hetzelfde als coeliakie, omdat ook glutenvrije producten problemen kunnen veroorzaken, zoals bij haver, maïs, rijst en teff.

Producten met gluten

  • Bulgar
  • Couscous
  • Gerst
  • Gerstemoutbloem
  • Gort
  • Graankiemen
  • Graankorrels
  • Griesmeel
  • Grutten
  • Haver (behalve bij zuivere haver)
  • Havermeel
  • Havermout
  • Havervlokken
  • Kamut
  • Meel
  • Mout
  • Parelgort
  • Rogge
  • Roggebloem
  • Roggemeel
  • Seitan
  • Spelt
  • Tarwe
  • Tarwebloem
  • Tarwemeel
  • Triticale (kruising tarwe en rogge)

Het gaat dus om: gewoon brood, beschuit, crackers, gebak, koek, muesli, vlokken, pasta (deegwaren), en producten met bindmiddel aangemaakt (bijvoorbeeld soep en saus).

Producten zonder gluten

  • Aardappelen
  • Aardappelzetmeel
  • Boter
  • Eieren
  • Fruit
  • Gevogelte (ongepaneerd, ongemarineerd)
  • Groenten
  • Melk (en meeste Nederlandse kazen en yoghurtsoorten)
  • Noten
  • Olie
  • Peulvruchten
  • Rijst
  • Vis (ongepaneerd, ongemarineerd)
  • Vlees (ongepaneerd, ongemarineerd)
  • Zaden

Glutenvrije gewassen

  • Amaranth
  • Boekweit
  • Cassave
  • Gierst
  • Haver (behalve wanneer gemengd met tarwe of niet zuiver gescheiden)
  • Maïs
  • Maïzena
  • Manok
  • Polenta
  • Quinoa
  • Sorghum
  • Teff
  • Tapioca
© 2012 - 2019 Moneyq89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
Coeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekCoeliakie: wat is het, symptomen en diagnostiekIn Nederland zijn er zo'n 25.000 mensen met de diagnose coeliakie. De werkelijke prevalentie ligt waarschijnlijk veel ho…
Glutenallergie door steeds meer gluten in bewerkte voedingGlutenallergie door steeds meer gluten in bewerkte voedingGlutenallergie, ook coeliakie genoemd, komt steeds vaker voor en dus moeten steeds meer mensen glutenvrije voeding nemen…
Welke tekorten komen het meest voor bij CoeliakieJonge mensen met coeliakie hebben sneller kans op ondervoeding door deze ziekten, er ontstaan sneller verscheidene tekor…
Bronnen en referenties
  • http://www.glutenvrij.nl/page/Glutenvrij-leven/Het-glutenvrije-dieet
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coeliakie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gluten

Reageer op het artikel "Glutenallergie: Wat betekent dat nou?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Moneyq89
Gepubliceerd: 28-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!