Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieet

Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieet Een allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie. Vaak wordt er niet meteen aan een glutenallergie gedacht bij serieuze maag- en darmklachten en het duurt dan ook soms jaren voordat er kan worden gezocht naar een echt werkende oplossing. Wat is een glutenallergie, wat zijn de symptomen en hoe kun je een gluten allergie het beste behandelen? Hoe ziet een glutenvrij dieet eruit en waar kun je etenswaren zonder gluten kopen?

Wat is een glutenallergie of glutenintolerantie?

Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die ook wel bekend staat onder de naam coeliakie of glutenintolerantie. Bij mensen met een glutenallergie veroorzaakt voedsel met gluten (een vorm van eiwit) beschadigingen aan de dunne darm, wat vervolgens ernstige maag- en darmklachten met zich meebrengt. Gluten zijn een bestanddeel van granen dat bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie oproept, waardoor ze niet goed meer voedingsstoffen uit hun eten kunnen opnemen. Logischerwijs kunnen mensen met een glutenallergie dan ook behoorlijk ziek worden op de langere termijn zonder precies te weten waar nu de oorzaak ligt van hun klachten.

Een allergie voor gluten komt best vaak voor; al weet niet iedereen dat hij of zij er aan lijdt. Maar liefst twee tot drie op de honderd mensen (waarvan twee-derde van het vrouwelijke geslacht) heeft gluten-intolerantie maar zoekt vaak al jaren naar de oorzaken van de bijzonder lastige klachten en symptomen, die met een gluten allergie gepaard gaan. Een overgevoeligheid voor gluten is vaak erfelijk maar niet altijd; je ziet wel dat in families vaak bij meerdere mensen een allergie voor gluten voorkomt.

Wat zijn de symptomen van een allergie voor gluten?

Bij glutenintolerantie ofwel coeliakie kunnen de klachten variëren van mild tot ernstig. De meest voorkomende symptomen en tekenen, die wijzen op een glutenallergie zijn de volgende:
  • Verstoringen van de stoelgang (diarree, obstipatie)
  • Gewichtsverlies
  • Buikpijn en buikkrampen
  • Vermoeidheid
  • Pijn in botten
  • Botontkalking
  • Bloedarmoede
  • Gezwollen buik
  • Huidproblemen
  • Menstruele klachten en onregelmatigheid
  • Irritatie en humeurigheid
  • Aften (zweertjes in de mond die wijzen op een tekort aan vitamines)
  • Algemene malaise

Hoe kun je een gluten allergie behandelen?

Een tijdige diagnose is raadzaam, want met name bij kinderen kan er ten gevolge van een tekort aan de juiste voedingsstoffen stagnering of verstoring van de groei optreden maar ook bij volwassenen is onvoldoende voeding erg schadelijk op de lange termijn. Mensen met een glutenallergie moeten glutenvrij gaan eten en dat vereist nogal wat aanpassing in de levensstijl. Bij het wegstrepen van gluten uit de voeding komt het slijmvlies van de darmen weer tot rust en verdwijnen de klachten meestal binnen een aantal maanden.

Daarnaast moet er worden gezorgd voor aanvulling van de ontbrekende vitamines en mineralen in het lichaam om weer op krachten te komen. Met name calcium en ijzersupplementen worden vaak voorgeschreven. In ernstige gevallen wordt een stootkuur Prednison voorgeschreven om de ontstekingsreactie terug te dringen.

Hoe ziet een glutenvrij dieet eruit?

Je dieet zodanig veranderen dat het volledig glutenvrij is, is nog niet zo eenvoudig. Tegenwoordig is er echter veel glutenvrij voedsel te verkrijgen, niet alleen in speciaalzaken en reformwinkels maar ook gewoon in de supermarkt. Er wordt zelfs gewerkt aan de teelt van speciale graansoorten zonder gluten maar voorlopig is dit nog even science fiction.

Vermijd in ieder geval de volgende voedingsstoffen:
  • Brood, pasta en ontbijtgranen
  • Koekjes, taart en gebakjes
  • Soja saus, mosterd en mayonaise
  • Soep en sauzen uit blik of in flessen
  • Bier en whisky

Pas op met chips, nootjes en olie, die verborgen gluten kunnen bevatten. Gebruik alleen olijfolie en check de verpakking van producten op de mogelijke aanwezigheid van gluten. Hetzelfde geldt voor medicatie: Verifieer voor het gebruik van nieuwe medicijnen altijd eerst met de apotheek of er gluten verwerkt zijn in de medicatie.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat is het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie? Veel mensen denken namelijk dat dit hetzelfde i…
Allergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testenAllergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testenEen intolerantie of allergie voor gluten kan ernstige gevolgen hebben. Helaas duurt het bij veel patiënten lang voordat…
Glutenintolerantie (coeliakie): feiten en fabels op een rijGlutenintolerantie (coeliakie): feiten en fabels op een rijGlutenvrij is hip! Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet, omdat ze hebben gehoord of gelezen in de media dat he…
Coeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie, een onderschatte voedselziekteCoeliakie is een chronische voedselziekte die niet altijd meteen wordt herkend. De klachten die je vaak kunt hebben als…

Artisjok, voedsel en medicijnArtisjok, voedsel en medicijnHet indrukwekkende artisjokblad is niet alleen mooi in de tuin, niet alleen een delicieuze groente maar is ook nog een g…
Winterdepressie, meer licht helptWinterdepressie, meer licht helptDe winterdepressie behoort tot een in een specifiek seizoen optredende stoornissen van het gevoelsleven (SAD = seasonal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Gluten Allergy: Symptoms
  • Coeliac Disease: Symptoms, Treatment and gluten-free Diet
  • Diagnosing Gluten Allergy
Reacties

Sabine, 16-11-2010
Bij mijn dochter van 19 is een gluten"allergie" ontdekt. Nu lees ik overal dat het belangrijk is dat je een darmbiopt laat nemen. Dat je dan eigenlijk pas echt kunt vaststellen of dat dit zo is. Maar ze hebben het in het bloed al gezien. Is die biopt dan echt nodig? Reactie infoteur, 17-11-2010
Volgens mij is het niet mogelijk om via het bloed een glutenallergie vast te stellen. Wel kun je op deze manier vaststellen of er sprake is van allergische reactie in het lichaam. Maar dat kan dus ook hooikoorts zijn of een allergie tegen huisstofmijt.

Beginnen met een glutenvrij dieet zou al heel veel verschil moeten maken. Wanneer dat niet het gewenste effect heeft zou ik die biopsie laten uitvoeren. Het kan altijd zijn dat de klachten te wijten zijn aan bijvoorbeeld lactose intolerantie of een andere oorzaak.

Veel succes!

Liad, 20-10-2010
Ik heb waarschijnlijk een gluten gevoeligheid, na 10 jaar is dit nu steeds duidelijker aan het worden.
maar mijn maag / darmen raken helemaal van streek als ik een paar koppen koffie (met caffeine) drink. hier zitten toch geen gluten in? of hoort dit bij een gluten allergie/ gevoeligheid? met vriendelijke groet, liad Reactie infoteur, 20-10-2010
Beste Liad,

Dat lijkt mij geen verwantschap te hebben met een glutenallergie. Misschien is het eerder zo dat cafeïne je toch al gevoelige maagwand irriteert. Ik zou even oppassen met koffie drinken en met gekruide spijzen.

Zorg er ook voor dat je voldoende rust krijgt, want vaak zijn dit soort klachten te wijten aan stress, waardoor je parasympatisch zenuwstelsel er 's nachts niet meer in slaagt om de noodzakelijke herstelwerkzaamheden uit te voeren. Je maakt dan kans op het ontwikkelen van een maagzweer.

Zoek even een dokter op, wanneer de klachten zouden verergeren.

Van Puyenbroek M. L., 26-04-2010
Ik heb geen antistoffen meer in het bloed mag ik dan alles weer eten? na tien jaar streng geregimd te hebben
ik ben 65 jaar en heb het chronish vermoeidheid syndroom gehad door de gluten allergy.
nu vrees ik dat ik een soya allergie heb, zou dat er mee samen kunnen hangen? ik verwacht een antwoord dank u. Reactie infoteur, 27-04-2010
Geachte dame of heer,

Ik vind dit een moeilijke vraag en ben zelf geen diëtiste. Ik raad u aan om via de huisarts een verwijzing te vragen naar een dietist of andere voedingsdeskundige.

Die kan nagaan voor welke voedingsmiddelen er allergieën bestaan. Ook medicijnen kunnen ter ondersteuning hulp bieden.

Maar u moet afstemming zoeken met een arts en voedingsdeskundige. Ga niet alleen op zoek naar antwoorden maar schakel een deskundige in.

Veel succes gewenst!
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.