Allergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testen

Allergie voor gluten (coeliakie)? Eenvoudig zelf te testen Een intolerantie of allergie voor gluten kan ernstige gevolgen hebben. Helaas duurt het bij veel patiënten lang voordat de diagnose wordt gesteld doordat de symptomen van de aandoening zo uiteenlopen en veel overlap vertonen met andere, vaak minder ernstige darmaandoeningen. Wil je op een allergie voor gluten testen? Gelukkig bestaat er de mogelijkheid jezelf te testen op middels een eenvoudige thuistest, de Gluten-check van Testjezelf.

Zelf testen op glutenallergie


Wat is glutenallergie of coeliakie?

Glutenallergie, glutenintolerantie, coeliakie en inheemse spruw zijn allen benamingen voor hetzelfde probleem: het onvermogen van de darmen om voedsel dat gluten bevat op een normale manier te verwerken. Coeliakie - zoals de aandoening door medici genoemd wordt - is een aangeboren en chronische darmaandoening die ernstige schade kan toebrengen aan het darmslijmvlies als niet snel wordt overgeschakeld op een glutenvrij dieet.

Bij patiënten met coeliakie treedt een immunologische reactie tegen gluten op zodra deze de darmen bereiken. De veranderingen die dit veroorzaakt in het darmslijmvlies leiden ertoe dat voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Gevolg is een tekort aan onder andere vitamine A, D, E en K, calcium en ijzer. Dit kan vervolgens leiden tot een dusdanig breed scala aan symptomen dat de diagnose coeliakie bij veel mensen pas laat gesteld wordt. Vaak hebben patiënten eerst tal van andere diagnoses gekregen zoals spastische darm, prikkelbaar darm syndroom (PDS), bloedarmoede, oververmoeidheid of zelfs een psychisch probleem.

Wat zijn redenen om te vermoeden dat je zelf last hebt van een glutenintolerantie?

Zoals gezegd kunnen de symptomen die horen bij coeliakie zeer uiteenlopend zijn. Niet iedereen heeft last van alle symptomen en soms zijn er zelfs maar heel weinig aanknopingspunten voor een vermoeden van coeliakie. Kinderen waarbij de aandoening zich al op jonge leeftijd openbaart krijgen vooral te maken met een groeiachterstand als gevolg van het onvermogen van de darmen om essentiële voedingsstoffen uit eten en drinken op te nemen. Tieners en kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen snel te maken met psychische of psychosociale problemen. Veel van de uitingen van de aandoening bij volwassenen zijn te linken aan de (zeer) beperkte opname van voedingsstoffen uit voedsel, waardoor diverse organen aangedaan raken.

Symptomen allergie voor gluten

Symptomen die bij zowel kinderen als volwassenen kunnen voorkomen en die worden gezien als kenmerkend voor een glutenintoleratie zijn:
 • Veel last van buikpijn
 • Vaak last van diarree of afwisselend diarree en obstipatie
 • Winderigheid
 • Sterke geur van de ontlasting
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Een opgeblazen gevoel en opgezette buik
 • Misselijkheid, kokhalzen en overgeven
 • Een gebrek aan eetlust
 • Stemmingswisselingen
 • Spierpijn en gewrichtspijn
 • Broze botten
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Heb je al langer last van meerdere van de hierboven genoemde symptomen maar zijn telkens diagnoses gesteld die toch niet bleken te kloppen? Slaan medicijnen of een dieet dat je bijvoorbeeld geadviseerd is voor een andere aandoening niet aan? Wellicht is een intolerantie voor gluten de onderliggende oorzaak van je klachten.

Hoe kun je op coeliakie testen?

Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor coeliakie en zullen artsen eerder testen op deze aandoening dan bijvoorbeeld in de jaren 90, toen er nog veel minder over bekend was. Helaas lopen er echter nog steeds mensen aan tegen het probleem van tunnelvisie bij hun behandelend arts: is hij of zij eenmaal overtuigd van de juistheid van een eerder gestelde diagnose, dan is het lastig de arts nog te overtuigen van zijn of haar ongelijk.

Vind je zelf dat er reden is om aan te nemen dat jouw klachten te wijten zijn aan een glutenintolerantie, dan kun je jezelf testen met behulp van een zelftest. De test van Testjezelf geeft je binnen 10 minuten uitsluitsel. Het is namelijk mogelijk om coeliakie vast te stellen door te kijken of het bloed bepaalde antilichamen bevat. Door het testen van slechts één druppel bloed krijg je een uitslag die 97% nauwkeurig is. De Gluten-check van Testjezelf bevat een prikkertje (lancet) waarmee je vrijwel pijnloos een druppel bloed kunt afnemen uit je vinger. De druppel vang je op in een buisje en hieraan voeg je wat van de meegeleverde vloeistof toe. Na vijf minuten wachten heb je de uitslag. Door de ingebouwde controle weet je bovendien of je alle stappen juist doorlopen hebt en je dus een betrouwbare uitslag hebt gekregen. Bijgevoegd zijn tevens een pleister en een ontsmettingsdoekje. De zelftest, die verkrijgbaar is bij diverse webshops en drogisterijen, kost circa 20 (2020).

Uitslag zelftest positief, wat dan?

Is de uitslag positief, dan is het van belang zo snel mogelijk te beginnen met een glutenvrij dieet. Bovendien is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts zodat hij of zij kan inschatten of het eventueel nodig is om nader onderzoek te doen naar de mate waarin het darmslijmvlies door de coeliakie is aangetast.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Glutenallergie: Wat betekent dat nou?Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem extra gevoelig op bepaalde stoffen. Voorbeelden zijn allergieën voor…
Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat zijn gluten? En wat is een glutenintolerantie?Wat is het verschil tussen een glutenallergie en een glutenintolerantie? Veel mensen denken namelijk dat dit hetzelfde i…

Erectieproblemen: oorzaken & behandeling van slappe penisErectieproblemen: oorzaken & behandeling van slappe penisGeen stijve penis kunnen krijgen of geen erectie kunnen behouden: het is voor een man zowat de ergste nachtmerrie. Je vo…
Tandkaskneuzing en tandenknarsenTandkaskneuzing en tandenknarsenJe geniet lekker van je eten en bij de volgende hap die je neemt voel je ineens een ontzettende pijnscheut door je kies…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Coeliakie
 • http://www.testjezelf.nu/gluten-checkr-coeliakie-sneltest
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 03-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.