De gezondste kruiden en specerijen

De gezondste kruiden en specerijen Kruiden en specerijen horen tegenwoordig in iedere keuken thuis. Het verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruiden groeien in een gematigd klimaat en specerijen in een tropisch klimaat. Kruiden en specerijen zitten boordevol antioxidanten en hebben daardoor een positief effect op de gezondheid. Vanwege de gezondheidseffecten worden kruiden en specerijen over de hele wereld al duizenden jaren als medicijn gebruikt. Een halve tot een hele theelepel in de maaltijd is voldoende voor de positieve effecten van kruiden en specerijen. Een belangrijk voordeel van het gebruik van kruiden en specerijen is dat er in gerechten minder zout gebruikt hoeft te worden. Het McCormick Science instituut in Amerika heeft een onderzoek gehouden naar de hoeveelheid antioxidanten in kruiden en specerijen en het effect hiervan op de gezondheid. Op dit onderzoek is de onderstaande lijst gebaseerd.

1. Kruidnagel

De kruidnagel is de gedroogde bloemknop van de kruidnagelboom. Oorspronkelijk komt de kruidnagel uit de Molukken en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt als medicijn. Hiernaast wordt kruidnagel, door de overheersende smaak, ook gebruikt als smaakmaker in eten. Kruidnagel heeft een ontstekingsremmende werking en is goed tegen bacteriën en schimmels. Kruidnagel heeft een verzachtende werking bij griep, misselijkheid en diarree. Hiernaast is de kruidnagel ook goed tegen taai slijm in de keel. In het verleden werd kruidnagel door de pijnstillende werking ook gebruikt bij kiespijn. In Indië en China wordt kruidnagel al meer dan 2000 jaar gebruikt tegen een slechte adem. Kruidnagel zit boordevol antioxidanten en dankt daar vooral zijn geneeskracht aan.

2. Gedroogde oregano

Oregano is ook bekend als wilde marjolein en is een vaste plant met een hoogte tussen de 30 en de 60 cm. Oregano groeit wereldwijd in streken met een gematigd klimaat. Oregano wordt veel gebruikt in de Spaanse, Mexicaanse en de Italiaanse keukens. Oregano is goed bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid en door de grote hoeveelheid antioxidanten heeft het een reinigende werking op het lichaam. Oregano is ook goed tegen schadelijke bacteriën, schimmel- en virusinfecties. Hiernaast is oregano een sterk natuurlijk antibiotica en is zelfs goed tegen herpes en de griep.

3. Gember

Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. De gemberplant wordt al meer dan 3000 jaar in China verbouwd. Gember wordt al honderden jaren gebruikt als medicijn en dat is niet zonder reden. Gember is goed tegen schadelijke bacteriën, virussen en helpt infecties voorkomen. Hiernaast is gember goed tegen misselijkheid en overgeven. Uit onderzoek is gebleken dat gember ook helpt tegen misselijkheid en overgeven als gevolg van chemotherapie. Gember is ook goed voor de spijsvertering en bij maagproblemen. Volgens een studie gepubliceerd in de American Association for Cancer Research Journal blijkt ook dat gember goed is tegen darm- en eierstokkanker.

4. Kaneel

Kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom. De kaneelboom groeit in een tropisch klimaat en het liefst dicht bij de kust. De grootste kaneelproducenten zijn China, Indonesië, Vietnam en Sri Lanka. In deze landen wordt kaneel al heel lang gebruikt. De Chinezen en Egyptenaren gebruikten kaneel en zelfs in de bijbel wordt kaneel genoemd. Kaneel verlaagt de slechte cholesterol en is goed voor de suikergehalte in het bloed. Dit is vooral belangrijk voor mensen met diabetes. Uit studies bij diabetespatiënten blijkt dat kaneel het bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagt, zelfs 10 tot 20%. Kaneel helpt ook om insuline effectiever te maken waardoor het makkelijker wordt om op gewicht te blijven. Hiernaast is kaneel goed tegen infecties, ademhalingsproblemen en vergemakkelijkt de menstruatiecyclus. Kaneel is ook een bloedverdunner en zorgt hierdoor dat zuurstof sneller wordt getransporteerd wat tot gevolg heeft dat het metabolisme wordt verhoogd.

5. Kurkuma

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma longa plant. Kurkuma komt vooral uit India en wordt hier ook veel gebruikt. In de traditionele Indische geneeskunde wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat veel voorkomende ziektes zoals alzheimer en verschillende soorten kanker in India weinig voorkomt en dit wordt toegeschreven aan Kurkuma. Uit studies is gebleken dat kurkuma de hersenfunctie verbetert en artritis, hartziekten, alzheimer en het risico op verschillende soorten kanker verlaagt. Dit komt vooral doordat kurkuma krachtige antioxidanten bevat. Kurkuma heeft sterke ontstekingsremmende effecten, verzacht pijn, koorts en versterkt het immuunstelsel, lever en de maag. Kurkuma helpt ook goed tegen bacteriën, schimmels, eczeem en bij menstruatieproblemen. Hiernaast verlaagt kurkuma cholesterol, verdrijft winderigheid en werk preventief tegen ouderdomsverschijnselen.

6. Gedroogde basilicum

Basilicum oftewel koningskruid is in India een heilig kruid. Uit onderzoek is gebleken dat basilicum effectief is tegen bacteriën en infecties. Hiernaast versterkt basilicum het afweersysteem en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Hiernaast helpt basilicum tegen kanker, verlaagt koorts, voorkomt diabetes en is stressverlagend.

7. Geel mosterdzaad

De gele mosterdzaad is afkomstig van een kleine plant die tegenwoordig bijna overal ter wereld wordt verbouwd. Mosterdzaad heeft een preventieve werking tegen kanker en zit boordevol mineralen. Gele mosterdzaad stimuleert de stofwisseling en vergemakkelijkt de ontlasting. Gele mosterdzaad helpt ook bij hoesten, bronchitis en longontsteking.
© 2015 - 2024 Serrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidKruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidSinds mensenheugenis worden specerijen en kruiden geassocieerd met exotische oorden als India en China. De aroma's van s…
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Kruiden die goed zijn voor de weerstandKruiden die goed zijn voor de weerstandMet de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het in…
Hoe gebruik ik kruiden en specerijen?Hoe gebruik ik kruiden en specerijen?Welke kruiden zijn onmisbaar? Wat heb je minimaal nodig aan kruiden om de meeste dingen goed op smaak te kunnen maken? W…

Waarom is vitamine A belangrijk?Waarom is vitamine A belangrijk?Iedereen weet wel dat vitamines belangrijk zijn en dat we er genoeg van moeten binnenkrijgen. Maar, waarom is vitamine A…
Te veel fruit eten is ook mogelijkTe veel fruit eten is ook mogelijkFruit is gezond, dat weet iedereen. Maar te veel fruit is niet goed voor je. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.mccormickscienceinstitute.com/public/msi/assets/Halvorsen%20BL_Am%20J%20Clin%20Nutr.%202006%20Jul;84%281%2995-135..pdf
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16190627
  • http://www.bilgiustam.com/karanfilin-faydalari-nelerdir/
  • http://www.onikibilgi.com/keklikotu-yararlari-ve-zararlari/
  • http://bitkirehberi.net/curcuma-longa-zerdecal/
  • http://www.sifalibitkilervedogaltedavi.com/haberler/Tarcinin_Faydalari.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538147
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21711570
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18234131
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899306027144
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12732427
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21619917
  • http://goedgezond.info/2015/06/waarom-het-ontstekingsremmende-basilicum-zo-gezond-is/
Serrie (17 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.