Te veel fruit eten is ook mogelijk
Fruit is gezond, dat weet iedereen. Maar te veel fruit is niet goed voor je. Fruit bevat natuurlijk veel vitamines en veel vezels, maar fruit bevat ook veel suikers. De suikers in fruit zijn geen geraffineerde suikers, maar ook van deze vruchtensuikers kunnen we overgewicht krijgen als we er teveel van binnenkrijgen. Een tweede reden om op te letten met fruit is dat fruit ook zuren bevat die het tandglazuur aan kunnen tasten. Let dus op met de hele dag fruit eten.
Fructose en glucose
In fruit zit, naast vitamines en vezels, ook veel suiker. Deze suikers worden ook koolhydraten genoemd. Deze suikers (fructose en glucose) heb je natuurlijk nodig als bouwstof en brandstof. Alleen als je er teveel van binnenkrijgt, worden de suikers opgeslagen als reservestoffen. De goede suikers worden dan omgezet in vet, het gezonde fruit wordt dan in een keer een dikmaker.
Geraffineerde versus natuurlijke suiker
Er is natuurlijk wel een verschil tussen de natuurlijke suikers in een vrucht en geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn bijvoorbeeld: kristalsuiker, poedersuiker en basterdsuiker. Ook rietsuiker is een geraffineerder suiker. Het verschil tussen geraffineerde en natuurlijke suiker is dat in de natuurlijke suiker waardevolle voedingsstoffen, zoals mineralen, vitaminen en vezels, niet verloren zijn gegaan, terwijl deze in de geraffineerde suiker niet meer aanwezig zijn.
Calorieën in fruit
Er zitten relatief weinig calorieën in fruit. Maar als je de hele dag door fruit eet, worden al deze calorieën bij elkaar toch een aardige hoeveelheid. Je kan dan door het fruit over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2000 calorieën (voor vrouwen) of 2500 calorieën (voor mannen) heen gaan. In de meeste fruitsoorten zitten niet veel calorieën, maar sommige fruitsoorten bevatten toch wel een flinke hoeveelheid calorieën.
Fruitsoorten die veel calorieën bevatten zijn bijvoorbeeld bananen en avocado’s. Bananen bevatten relatief veel zetmeel waardoor een enkele banaan al ongeveer 100 calorieën bevat. Een avocado bevat zelfs ongeveer 300 calorieën. Dit komt omdat een avocado ook veel vet bevat.
Zuren in fruit
Een andere reden om op te passen met de hele dag door fruit eten is dat er in fruit zuren zitten die slecht zijn voor je tanden. Deze zuren plegen een aanslag op je tandglazuur. Elke keer wanneer je fruit hebt gegeten heeft het tandglazuur de tijd nodig om te herstellen van de zuuraanval. Het is daarom belangrijk om niet steeds fruit te eten. Het
Voedingscentrum adviseert om niet meer dan zeven eetmomenten per dag te hebben.
Fruit vervangen?
Is het eten van fruit dan echt zo slecht? Je zou bijna gaan denken om helemaal geen fruit meer te eten, maar in fruit zitten naast de suikers ook veel vitaminen en vezels. Vitaminen zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. De vezels in het fruit zorgen voor een goede spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed aan de gang blijven zodat de ontlasting niet hard en pijnlijk wordt.
Ook zit er veel water in fruit. Ons lichaam heeft veel water nodig, anders droogt het uit. Het meeste fruit bestaat uit 80 tot 90% uit water. Sommige vruchten zoals aardbeien en watermeloenen bestaan zelfs voor 92% uit water. Veel van ons water komt dus uit vruchten.
Let wel op, vruchtensappen zijn geen goede vervangers van fruit. Een glas vruchtensap bevat al gauw evenveel suikers als een glas frisdrank. Drink, als je dorst hebt, daarom liever een glas water of (groene) thee zonder suiker.
Hoe blijft fruit gezond?
Het is van belang dat we wel fruit blijven eten, maar dan met mate. Hieronder wat tips om gezond om te gaan met fruit:
- Wissel af: elk soort fruit heeft zijn eigen goede stoffen. Probeer daarom af te wisselen met het eten van fruit.
- Let op de calorieën: houd, als je fruit eet, ook de calorieën in de gaten. Je hoeft niet meteen bananen en avocado’s te laten staan, maar wees ervan bewust dat deze veel calorieën bevatten.
- Beperk de snoepmomenten: eet op vaste momenten op de dag voldoende fruit zodat het glazuur op je tanden kan herstellen van de zuuraanval.
- Eet ongeveer 3 stuks fruit: eet minimaal 2 stuks fruit, maar eet ook niet meer dan 3 tot 4 stuks fruit per dag.