De voeding van de mens

De voeding van de mens Mensen hebben voedsel nodig om te kunnen leven. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen worden gebruikt om het lichaam op te bouwen, het lichaam te herstellen, en het lichaam te beschermen. Om het lichaam op te bouwen zijn er bouwstoffen nodig, de bouwstoffen die ons lichaam daarvoor nodig heeft zijn eiwitten, zouten, en water. Om ons lichaam energie te geven, hebben we brandstoffen nodig, zoals koolhydraten en vetten. Deze energie hebben we nodig om onze alledaagse bewegingen uit te kunnen voeren, en zodat ons lichaam ons warmte levert. Gezonde voeding is essentieel voor het juiste verloop van verschillende reacties binnen ons lichaam. Als we niet letten op onze voeding, kunnen er ziektes ontstaan.
De schijf van vijfDe schijf van vijf

Welke stoffen heeft een mens nodig?

In ons lichaam treffen we allerlei stoffen aan: water (65%), zouten (3%), koolhydraten (5%), vetten (12%), en eiwitten (15%).
Om de juiste hoeveelheden stoffen in ons lichaam op peil te houden, moet de mens eten en drinken. Een gezonde voeding is erg belangrijk, als een kind bijvoorbeeld verkeerde voeding binnenkrijgt kan een slechte groei daarvan een gevolg zijn.
Bij de vorming van een gezonde maaltijd moet er rekening worden gehouden met de onderdelen van de 'schijf van vijf'. Dit zijn:
  • Eiwitten: Deze komen voor in: vlees, vis, eieren, kaas, melk, peulvruchten, noten, en groenten.
  • Vetten: Deze komen voor in: boter, margarine, en spek.
  • Koolhydraten: Dit zijn: suiker, zetmeel, en cellulose, die vooral voorkomen in brood, aardappelen, en pasta zoals: macaroni en rijst.
  • Vitaminen: Deze komen voor in verse vruchten en verse groenten.
  • Mineralen: Deze komen voor in de meeste voedingsmiddelen: ijzer komt voor in vlees, en kalk in melk.
Door uit elke groep een beetje te kiezen, kun je een goede maaltijd vormen die voldoet aan de voorwaarden van 'de schijf van vijf'.

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van het menselijk lichaam, ze zorgen voor de groei en voor het herstel van de spieren. Eiwitten zijn opgebouwd uit meerdere aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor de eiwitten. Ze worden gevormd door planten, hiervoor hebben planten koolstof, zuurstof, waterstof, en stikstof voor nodig. Er zijn twintig verschillende soorten aminozuren, en hierdoor kan elk eiwit verschillende soorten aminozuren bevatten. Als de mens meer aminozuren binnenkrijgt dan nodig is, dan breekt de lever deze af en zet ze om in ureum, uiteindelijk wordt de ureum afgevoerd via de nieren in de urine en via de zweetklieren in het zweet.

Vetten

Vetten zijn een bron van energie. Er bestaan verzadigde vetten, enkelvoudige onverzadigde vetten, meervoudige onverzadigde vetten, en transvetten. Om een goede eetpatroon te vormen is het belangrijk dat er zo min mogelijk verzadigde vetten in de maaltijden voorkomen. Verzadigd vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte van het slechte cholesterol in het bloed, hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten groter. Het zijn de onverzadigde vetten die goed zijn voor het lichaam, deze verlagen juist het cholesterolgehalte in je bloed. Transvetten zijn ook ongunstig voor het lichaam.
Bij de vorming van een goede eetpatroon kunnen de verzadigde vetten en transvetter dus beter vermeden worden, deze zorgen niet alleen voor een hoger cholesterolgehalte in het bloed, maar ook overwicht kan een gevolg zijn van het consumeren van deze vetten, ook is er kans dat het lichaam diabetes type 2 kan oplopen.

Koolhydraten

Ook koolhydraten zijn een bron van energie voor het lichaam. Ze zijn zeer belangrijk voor de hersenen en de rode bloedcellen. Te veel calorieën uit de koolhydraten halen is niet goed voor de gezondheid, en te weinig calorieën uit de koolhydraten zou betekenen dat er weinig mineralen en vitaminen worden opgenomen door het lichaam. Zorg dus voor een goede balans voor de koolhydraten (dit geldt trouwens voor alle voedingsstoffen).

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen leveren geen energie, maar zijn wel belangrijk voor de groei, ontwikkeling en bescherming van het lichaam. Ze komen voor in kleine hoeveelheden in het eten en drinken, van bijvoorbeeld water.

Reservevoedsel

Als koolhydraten en vetten worden geconsumeerd, maar niet worden verbruikt, dan zet het lichaam een deel hiervan om in vet dat (meestal) wordt opgeslagen rondom je buik, de opgeslagen vet wordt dan weer verbruikt in tijden van schaarste, of als het nodig is in warmte, in de winter bijvoorbeeld.

Hoeveel calorieën zijn nodig per dag?

Een vrouw heeft gemiddeld per dag 2000 kilocalorieën nodig.
Een man heeft gemiddeld 2500 kilocalorieën per dag nodig.
© 2014 - 2024 Hespress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
Senioren: gezond eten en voedingWanneer u een dagje ouder wordt is goede voeding zeer belangrijk om gezond te blijven. Het is zeer voornaam om een evenw…
Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Als je zwanger bent moet je extra goed op je voeding letten. Alles wat jij eet komt ook bij je ongeboren kind. Koop de j…

Hoe gezond is boerenkool?Hoe gezond is boerenkool?Boerenkool, voor Nederlanders een alledaagse wintergroente. Echter, op het moment dat je je er in verdiept zou boerenkoo…
Bronnen en referenties
  • Het boek: Het Menselijk Lichaam en vele andere boeiende onderwerpen van Gianni Ciceri, Vito Fortunato, Giovanni Gualazzini, en Nunzio Jacono
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie
Hespress (7 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.