Senioren: gezond eten en voeding

Wanneer u een dagje ouder wordt is goede voeding zeer belangrijk om gezond te blijven. Het is zeer voornaam om een evenwichtig en uitgebalanceerd eetpatroon te hebben. Dit is eigenlijk voor iedere persoon belangrijk, maar voor senioren geldt dit des te meer. Onderstaand leest u welke voedingsstoffen u nodig heeft voor een goede gezondheid en wat u het beste kunt eten als oudere.

Evenwichtig eetpatroon volgens Schijf van Vijf

Zoals in de inleiding al is aangegeven, is een evenwichtig en uitgebalanceerd eetpatroon belangrijk. Maar waaruit bestaat een evenwichtig eetpatroon? Een uitgebalanceerd eetpatroon kan worden bereikt door u te houden aan De Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf vakken, namelijk:
  • Groente en fruit
  • Aardappelen, couscous, rijst, brood, granen, peulvruchten, pasta
  • Vlees, vis, vleesvervangers, ei, zuivel
  • Olie en vet
  • Drinken

U eet gevarieerd wanneer u elke dag wat eet uit elke schijf. Binnen de schijven kunt u gewoon variëren. De variatie is onderverdeeld in voorkeurproducten, gemiddelde producten en uitzonderingsproducten. Een voorbeeld hiervan is dat gekookte aardappelen de voorkeur hebben, aardappelpuree gemiddeld zijn en frites een uitzonderingsproduct zijn. Op de internetwebsite van het Voedingscentrum is er meer informatie te vinden over de Schijf van Vijf. Verspreid de voedingsmiddelen over drie hoofdmaaltijden.

Let op het aantal tussendoortjes

Naast de drie hoofdmaaltijden is het geen probleem om ook af en toe een tussendoortje te eten. Eet echter niet meer dan maximaal drie à vier tussendoortjes per dag. Probeer zoveel mogelijk gezonde tussendoortjes te eten. Voorbeelden hiervan zijn een stukje ontbijtkoek, een stuk fruit, yoghurt, een cracker, enzovoorts. Een ongezond tussendoortje op zijn tijd kan ook geen kwaad. Eet dit soort tussendoortjes wel met mate.

Let op verzadigd vet en gebruik niet teveel zout

Misschien verwondert u zich over het feit dat ‘olie en vet’ tot de Schijf van Vijf toebehoort. Vet is namelijk niet per definitie slecht, het is zelfs een essentiële bouwstof voor het lichaam. Het is wel zaak om te kiezen voor gezonde, onverzadigde vetten. Door het eten van onverzadigde vetten wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner, verzadigde vetten vergroten juist de kans. U kunt in de winkel op de etiketten nalezen of een product verzadigde of onverzadigde vetten zitten.
Eet ook niet teveel zout, zouten zijn namelijk niet goed voor de bloeddruk en de nieren. In een gevarieerd voedingspatroon zitten voldoende zouten, u hoeft dus geen extra zouten aan uw voedsel toe te voegen.

Let op de hygiëne

Het overkomt vele Nederlanders dat ze ziek worden van het eten van voedsel, ze lopen bijvoorbeeld een voedselvergiftiging op. U kunt dit voorkomen door goed op de hygiëne te letten. Was bijvoorbeeld uw handen voordat u voedsel gaat bereiden of aan tafel gaat zitten. Andere tips zijn om het eten goed te verwarmen, let op de houdbaarheidsdatum en scheid het rauwe en reeds bereide voedsel goed van elkaar.

Beweeg voldoende

Bovenstaand is het constant gegaan over eten. Minstens zo belangrijk is het dat u voldoende beweegt. Meer informatie over voldoende en goede beweging leest u in de rubriek “Sport en Beweging”.

Lees verder

© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar hebben ouderen van vandaag behoefte aan?Mensen willen altijd graag gehoord worden. Ze willen dat de partij met wie ze, spreekwoordelijk, om de tafel zitten, ze…
Wat houdt ouderen tegen om gezond te bewegen?Door technologische vooruitgang beweegt de mensheid veel minder dan gezond voor haar is. Deze immobiliteit geldt vooral…
Het voorkomen van psychische problemen bij ouderenHet voorkomen van psychische problemen bij ouderenMensen worden steeds ouder en dat gaat samen met problemen die de oude dag aangaan. Ouderen krijgen niet alleen te maken…
Voordelen van sporten voor seniorenSporten is niet alleen gezond voor het lichaam, maar ook voor het geestelijk welbevinden. Door de coördinatie te trainen…

Pijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingenPijnstiller codeïne: dosis, gebruik & bijwerkingenCodeïne is een pijnstillend geneesmiddel dat onder meer wordt gebruikt bij zware keelpijn. Codeïne verzacht de pijn bij…
De geneeskracht van Ginkgo BilobaDe geneeskracht van Ginkgo BilobaGinkgo is een boom met een ontzettend grote kracht. Hij overleeft atoomexplosies, helpt tegen MS, hart- en vaatziekten,…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.