De geneeskracht van champignons
Champignons zijn een heerlijke groente en puilen uit van de voedingswaarde. Er zit zelfs B12 in champignons, een vitamine waarvan tot voor kort alleen gedacht werd dat het in dierlijke producten en zeewier zat. In Nederland, vooral in Limburg worden ze vaak in kassen gekweekt. De champignon is heel gezond. Champignons kunnen heerlijk zijn als ze gebakken worden. Ook een gegratineerde champignon uit de oven smaakt prima. Verder kun je van champinons verse champignonsoep maken wat een delicatesse is.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Geschiedenis van het champignonnetje
- Champignons zijn vitaminekampioenen
- Mineralen in de champignon
- Goed voor het immuunsysteem
- Ontstekingsremmer
- Antioxidant, goed voor bloed en DNA
- Champignon tegen kanker
- Was ze niet
Geschiedenis van het champignonnetje
De eerste champignons zijn gekweekt rond Parijs in 1651. Daarvoor werden champignons enkel in het wild geplukt. In 1780 ontdekte een Fransman dat champignons uitstekend in grotten kunnen worden geteeld. In Nederland werden op een landgoed in Haarlem in 1825 de eerste champignons geteeld. Rond 1900 waren er grote champignonteelts in de grotten van Valkenburg en de St Pietersberg. Rond 1950 is de teelt weer voornamelijk bovengronds gaan plaatsvinden, zij het in kassen. Champignons worden in Nederland gekweekt op een compostmix van gips, stro, gesteriliseerde paardenmest en kippenmest. Het gips wat gebruikt wordt is een restafval van de voedingsindustrie.Champignons zijn onvolgroeide portobellos.