Champignons eten helpt bij afvallen
In vergelijking met andere groenten bevatten champignons veel eiwitten. Ze zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten veel vitaminen en mineralen. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor een gezond dieet. En mensen die willen afvallen kunnen het beste een paar keer per week champignons eten. Maar champignons kunnen beter niet rauw gegeten worden.
De champignon: veel voordelen
Het eten van
champignons heeft veel voordelen voor de gezondheid. Deze groente kan gemakkelijk en snel op verschillende manieren worden verwerkt en past uitstekend in een gezond voedingspatroon. Voor mensen die gewicht willen verliezen biedt de champignon nog het voordeel dat het regelmatig nuttigen ervan daarbij helpt.
Wat zit er in champignons?
Champignons mogen dan bij de groenten horen, ze bevatten meer eiwitten dan veel andere groenten, namelijk 2,7 gram per 100 gram. Dat maakt ze heel geschikt als eiwitbron. Ze kunnen vlees niet volledig vervangen, maar met het eten van champignons kom je wel een heel eind. Eiwitten zijn noodzakelijke bouwstoffen en geven een verzadigd gevoel. Champignons bevatten daarbij veel vezels, maar nauwelijks vet en weinig calorieën. Ze zijn zoutarm. Er zitten nogal wat vitaminen (B2, B3, provitaminen D, foliumzuur) en mineralen (kalium, fosfor, koper, magnesium) in die nodig zijn voor een goede gezondheid.
De slankmakende groente
Door het Britse Mushroom Bureau is in 2009 een onderzoek gehouden waaruit bleek dat het vervangen van vlees door champignons zorgt voor een afslankend effect. Bij dit onderzoek vielen de tien deelnemers in een periode van vijf weken zo'n vijf kilo per persoon af. Ze aten vijf dagen per week champignons bij de maaltijd in plaats van vlees. In Australië hebben onderzoekers berekend dat mensen die een paar keer per week champignons in hun maaltijden verwerken tot twaalf kilo per jaar kunnen afvallen. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen - vooral vleesliefhebbers - dit wat teveel van het goede vinden. Maar het effect is mooi meegenomen voor wie van deze groente houdt en gewicht wil verliezen.
Champignons: verschillende soorten
Naast de bekende witte champignon verkrijgbaar in het blauwe bakje zijn er nog meer soorten te koop. Denk aan de kastanjechampignon, de grote portobello, reuzechampignon, grotchampignon. De kleur en smaak van deze soorten is net even anders dan die van de witte champignon en sommige soorten slinken minder bij het bakken omdat ze minder vocht bevatten. Daarnaast zijn er nog andere eetbare paddenstoelen, zoals de shiitake, cantharel en de oesterzwam. Een combinatie van diverse soorten kan ook verrassend zijn in een gerecht.
Champignon: veelzijdige groente
Champignons zijn op veel verschillende manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld in een omelet, in salades, risotto, als soep, gebakken bij de avondmaaltijd bij (of vervanger voor) vlees. Grotere soorten lenen zich er goed voor om in de hoed een vulling te doen en deze te serveren als hapje tussendoor.
Bewaren en verwerken van champignons
Bewaren
Champignons en andere paddenstoelen kunnen het beste in de koelkast bewaard worden Dat kan in het bakje waarin ze verkocht worden of afgedekt met huishoudfolie. Ze worden hierdoor tegen uitdroging beschermd. Ze moeten wel kunnen "ademen", dus sluit het folie niet helemaal. Het is aan te raden ze niet samen met prei, uien of andere producten te bewaren die nogal sterk geuren: ze kunnen de geur ervan overnemen.
Verwerken
Om champignons te verwerken is het niet nodig om ze te wassen; schoon vegen met een borsteltje of wat keukenpapier is voldoende. Champignons en andere paddenstoelen kunnen beter niet rauw worden gegeten vanwege de stof
agaritine die ze (van nature) bevatten. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend, en in grotere hoeveelheden in ieder geval giftig voor de mens. Door champignons te verhitten door koken, bakken, smoren of stoven wordt deze stof gedeeltelijk afgebroken. Door het in de koelkast bewaren van champignons daalt het gehalte van deze stof ook. Het verhitten van champignons heeft daarnaast als voordeel dat eventueel aanwezige schadelijke bacteriën onschadelijk worden gemaakt.
Lees verder