Schimmels maken slank
Vlees kan men maar beter inwisselen voor champignons want die schimmels bevatten fiks minder calorieën dan vlees : 22 kcal per 100 gram tegen 127 kcal voor 100 gram magere biefstuk. Verse champignons, ze zijn erg voedzaam maar bezitten weinig calorieën. Het maakt ze daardoor uitermate geschikt voor een dieet.
Champignons zijn absolute slankmakers
Paddenstoelen zijn noch groenten noch fruit, ze vertegenwoordigen een aparte botanische groep. Eetbare paddenstoelen zijn over het algemeen
calorie-arm maar rijk aan eiwitten, mineralen en
voedingsvezels.
In relatie tot champignons valt bij onze oosterburen vaak de bijnaam "vlees uit het bos". Als we het eiwitgehalte van dit gewas bekijken, wordt snel duidelijk waar ze die naam aan danken:
- champignons bevatten niet minder dan 4,1 gram eiwit per 100 gram;
- bovendien leveren paddenstoelen de vitamine D, B2, niacine, foliumzuur en pantotheenzuur;
- ze zijn ook rijk aan mineralen, vooral kalium, ijzer, koper en mangaan;
- en ondanks hun voedselrijkdom zijn schimmels absolute slankmakers: champignons leveren slechts 22 calorieën per 100 gram.
Let op: sauzen kunnen caloriegehalte verhogen
Champignons hebben bijna geen calorieën van hun eigen. Ze bestaan bijna volledig uit
water en er is dus absoluut niets verkeerds aan, zolang ze maar niet in vet en erg gezouten zijn gebakken.
Champignons bevatten weinig vet en weinig koolhydraten, maar leveren veel essentiële aminozuren en vezels. Maar let bij paddenstoelgerechten wel op de sauzen want die kunnen het caloriegehalte van de gerechten soms aanzienlijk verhogen.
Waarom meer champignons eten?
Champignons zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Alleen bij het zoeken ervan in de vrije natuur is voorzichtigheid geboden wegens het gevaar van verwisseling.
Afvallen, waardevolle voedingsstoffen “tanken”, je botten versterken, dat alles kunnen schimmels bewerkstelligen, zoals diverse onderzoeken aantonen.
Gegrild, gebakken of in risotto, champignons verrijken het menu en geven het lichaam een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Wat precies het "vlees uit het bos" zo gezond maakt, hebben wetenschappers uit Boston onlangs onderzocht. Ze vermeldden 4 hoofdredenen waarom we meer champignons, shii-take of oesterzwammen op ons bord moeten leggen:
Kilo's kwijtraken en gewicht op peil houden
Witte champignons in plaats van rood vlees, dát kregen de deelnemers aan het onderzoek een jaar te eten en dat maakte het voor hen een stuk gemakkelijker om kilo's te verliezen en het jojo-effect te voorkomen.
Waardevolle voedingsstoffen
Omdat champignons zo veel nuttige voedingsstoffen bevatten, verzekeren ze de fans van deze paddenstoelen automatisch van voldoende aanvoer van essentiële bestanddelen voor een verscheidenheid aan lichaamsfuncties.
Botten versterken met natuurlijke vitamine D
Champignons als natuurlijk voedingssupplement tegen osteoporose? Het Amerikaanse onderzoek toonde aan dat gedroogd paddenstoelenextract evenveel effect heeft op de
conditie van de botten als vitamine D in pilvorm.
Versterking van het immuunsysteem
Twee tot drie porties van gedroogde shii-take-paddenstoelen per week voor de versterking van het
immuunsysteem. Gedroogde champignons bewezen bij onderzoeksmuizen hun nut als afweerschild tegen salmonella.
Niet alle champignons in de natuur zijn eetbaar
Champignons overigens, behoren noch tot het planten- noch tot het dierenrijk, maar vertegenwoordigen in de stamboom van het bestaan op aarde een eigen rijk.
Vooral in de nazomer en de herfst zwermen talloze paddenstoelminnaars eropuit en gaan in de natuur op zoek naar champignons en paddenstoelen. Maar let op: niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Veel eetbare paddenstoelen hebben gevaarlijke dubbelgangers die een verwarrende gelijkenis hebben en die tot vergiftiging kan leiden.