Schimmels maken slank

Schimmels maken slank Vlees kan men maar beter inwisselen voor champignons want die schimmels bevatten fiks minder calorieën dan vlees : 22 kcal per 100 gram tegen 127 kcal voor 100 gram magere biefstuk. Verse champignons, ze zijn erg voedzaam maar bezitten weinig calorieën. Het maakt ze daardoor uitermate geschikt voor een dieet.

Champignons zijn absolute slankmakers

Paddenstoelen zijn noch groenten noch fruit, ze vertegenwoordigen een aparte botanische groep. Eetbare paddenstoelen zijn over het algemeen calorie-arm maar rijk aan eiwitten, mineralen en voedingsvezels.

In relatie tot champignons valt bij onze oosterburen vaak de bijnaam "vlees uit het bos". Als we het eiwitgehalte van dit gewas bekijken, wordt snel duidelijk waar ze die naam aan danken:
  • champignons bevatten niet minder dan 4,1 gram eiwit per 100 gram;
  • bovendien leveren paddenstoelen de vitamine D, B2, niacine, foliumzuur en pantotheenzuur;
  • ze zijn ook rijk aan mineralen, vooral kalium, ijzer, koper en mangaan;
  • en ondanks hun voedselrijkdom zijn schimmels absolute slankmakers: champignons leveren slechts 22 calorieën per 100 gram.

Let op: sauzen kunnen caloriegehalte verhogen

Champignons hebben bijna geen calorieën van hun eigen. Ze bestaan bijna volledig uit water en er is dus absoluut niets verkeerds aan, zolang ze maar niet in vet en erg gezouten zijn gebakken.

Champignons bevatten weinig vet en weinig koolhydraten, maar leveren veel essentiële aminozuren en vezels. Maar let bij paddenstoelgerechten wel op de sauzen want die kunnen het caloriegehalte van de gerechten soms aanzienlijk verhogen.

Waarom meer champignons eten?

Champignons zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Alleen bij het zoeken ervan in de vrije natuur is voorzichtigheid geboden wegens het gevaar van verwisseling. Afvallen, waardevolle voedingsstoffen “tanken”, je botten versterken, dat alles kunnen schimmels bewerkstelligen, zoals diverse onderzoeken aantonen.

Gegrild, gebakken of in risotto, champignons verrijken het menu en geven het lichaam een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Wat precies het "vlees uit het bos" zo gezond maakt, hebben wetenschappers uit Boston onlangs onderzocht. Ze vermeldden 4 hoofdredenen waarom we meer champignons, shii-take of oesterzwammen op ons bord moeten leggen:

Kilo's kwijtraken en gewicht op peil houden

Witte champignons in plaats van rood vlees, dát kregen de deelnemers aan het onderzoek een jaar te eten en dat maakte het voor hen een stuk gemakkelijker om kilo's te verliezen en het jojo-effect te voorkomen.

Waardevolle voedingsstoffen

Omdat champignons zo veel nuttige voedingsstoffen bevatten, verzekeren ze de fans van deze paddenstoelen automatisch van voldoende aanvoer van essentiële bestanddelen voor een verscheidenheid aan lichaamsfuncties.

Botten versterken met natuurlijke vitamine D

Champignons als natuurlijk voedingssupplement tegen osteoporose? Het Amerikaanse onderzoek toonde aan dat gedroogd paddenstoelenextract evenveel effect heeft op de conditie van de botten als vitamine D in pilvorm.

Versterking van het immuunsysteem

Twee tot drie porties van gedroogde shii-take-paddenstoelen per week voor de versterking van het immuunsysteem. Gedroogde champignons bewezen bij onderzoeksmuizen hun nut als afweerschild tegen salmonella.

Niet alle champignons in de natuur zijn eetbaar

Champignons overigens, behoren noch tot het planten- noch tot het dierenrijk, maar vertegenwoordigen in de stamboom van het bestaan op aarde een eigen rijk.

Vooral in de nazomer en de herfst zwermen talloze paddenstoelminnaars eropuit en gaan in de natuur op zoek naar champignons en paddenstoelen. Maar let op: niet alle paddenstoelen zijn eetbaar, sommige zijn zelfs giftig. Veel eetbare paddenstoelen hebben gevaarlijke dubbelgangers die een verwarrende gelijkenis hebben en die tot vergiftiging kan leiden.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over schimmelsSchimmels worden ook wel zwammen genoemd. Het onderzoek naar schimmels heet mycologie. Schimmels zijn geschikt voor de a…
Doe eens iets anders met kipOntdek de lekkerste kipvariaties die eenvoudig te bereiden zijn, maar vooral erg smakelijk! Gebakken, gerookt, bij pasta…
Schimmel, zowel vriend als vijand van de mensSchimmel, zowel vriend als vijand van de mensSchimmels kent iedereen van ons want er bevinden zich daarvan heel wat in het lichaam van de mens. En de bakker bijvoorb…
Champignondieet, verlies 5 kilo in 14 dagenChampignondieet, verlies 5 kilo in 14 dagenHet champignondieet, in Amerika ook wel M-Plan genoemd, is een kort en effectief dieet dat door een aantal beroemdheden…

Afvallen met SlimviaAfvallen met SlimviaVeel mensen volgen diverse dieet programma's of gebruiken afslankproducten om overtollige kilo's kwijt te kunnen raken.…
Koolhydraatarm dieet en spiermassaKoolhydraatarm dieet en spiermassaSommige sporters putten met een koolhydraatarm dieet hun glycogeenvoorraad uit en willen zo hun lichaam dwingen tot meer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger woensdag 1 mei 2013
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.