Vijftien belangrijke foute feiten over afvallen

Vijftien belangrijke foute feiten over afvallen Overgewicht, het is een groeiend probleem en steeds meer mensen hebben er last van. Gelukkig hoef je niet alleen maar calorieën te tellen, maar zijn er veel meer manieren om gewicht te verliezen. Maar het aantal verschillende diëten groeit met de dag, en daarmee groeit ook het aantal misstanden, en dat is gevaarlijk want naast dat je misschien gedemotiveerd raakt omdat het niet zo snel gaat als je gehoopt had, kun je ook nog eens meer schade aan je gezondheid toebrengen dan dat het afvallen je lichaam goed doet! In deze lijst worden vijftien van de meest bekende, en foute, feiten over afvallen uit de doeken gedaan.

Het ontbijt kan makkelijk overgeslagen worden

Veel mensen weten inmiddels dat dit onjuist is, maar nog steeds wordt deze fout veel gemaakt. Wanneer je in de ochtend stevig ontbijt, gaat je stofwisseling op volle toeren werken. Dat betekent dat het lichaam al vanaf vroeg in de ochtend zal beginnen met het verbrandingsproces. Wanneer je het ontbijt overslaat zul je sneller terugvallen op tussendoortjes. Sla het ontbijt daarom nooit over, want een goed ontbijt voorkomt ook nog eens de rest van de dag een hongergevoel.

Slapen met een volle maag is slecht

Veel mensen hebben het idee dat een (grote) maaltijd nuttigen vlak voordat men naar bed gaat slecht is voor de spijsvertering. Tijdens het slapen verbrandt het lichaam echter nog steeds calorieën, het gaat daarom niet om het tijdstip waarop je eet, maar de hoeveelheid; eet je meer dan je verbrandt dan wordt dit opgeslagen als vet. Na het avondeten een rondje op straat lopen is daarom helemaal geen slecht idee en de buitenlucht helpt vaak ook nog eens bij het makkelijk in slaap vallen.

Energiedrankjes stimuleren de stofwisseling

Hoewel het klopt dat energiedrankjes stimulerend werken voor het lichaam, is de hoeveelheid calorieën per drankje zeer hoog. Tijdens het sporten kan men dan ook het beste deze drankjes vervangen door een sportdrank. Deze dranken zorgen voor een goede lichamelijk waterhuishouding en bevatten vaak extra vitamines en mineralen die men tijdens en na het sporten goed kan gebruiken.

Hoe meer je eet, hoe groter je maag wordt

Hoewel het medisch gezien mogelijk is om een maag te verkleinen, zal de grootte van de maag van een volwassen persoon niet groter of kleiner worden naar mate iemand meer of minder eet. Ook bij extra veel sporten of buikspieroefeningen zal de maag niet kleiner worden. Iemand met een medisch verkleinde maag kan nog steeds overgewicht krijgen door teveel calorieën en suikers te nuttigen, maar dat komt door de toename van buikvet en niet door een vergrootte maagomvang.

Veel fruit eten is gezond

Niemand zal zeggen dag fruit eten ongezond is. Er wordt niet voor niets aangeraden twee stuks fruit per dag te eten. Echter is het net als bij alles zo dat te veel fruit net zo ongezond kan zijn als te weinig fruit. Wanneer iemand te veel fruit eet op een dag, zal het lichaam de suikers gaan opslaan als vet. Probeer daarom te variëren in het soort fruit, en eet niet meer dan twee tot drie stuks van hetzelfde per dag. Wanneer je een dieet volgt, pas dan ook op met fruit; moderne appelsoorten zijn zoet en bevatten veel meer suikers dan vroeger. Controleer daarom extra goed welk fruit er binnen je dieet past.

Voedingssupplementen zijn overbodig als je gezond eet

Sommige mensen kunnen niet zonder en anderen haten ze; voedingssupplementen. Natuurlijk is gezonde en gevarieerde voeding belangrijk voor een gezond lichaam, maar supplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Vanwege de gestegen consumptie van voedsel zijn veel gewassen aangepast aan de toenemende vraag. Vroeger duurde het soms wel 15 maanden voordat een sinaasappel geplukt werd, tegenwoordig is dat vaak heel wat maanden minder. Dit kan ervoor zorgen dat er lagere concentraties voedingsstoffen inzitten. Wil je zeker weten of je bijvoorbeeld extra vitaminen nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts!

Enkele grote maaltijden zijn beter dan meerdere kleine maaltijden

Meerdere kleine (gezonde) maaltijden verspreid over de dag stabiliseert het bloedsuikerniveau, en voorkomt daarmee het hongergevoel waardoor de neiging om tussendoor een snack te nemen afneemt. Daarnaast zijn kleine porties voeding voor het lichaam makkelijker te verwerken dan grote porties, waardoor de stofwisseling gelijkmatig blijft werken. Dit gaat echter niet op voor snoep en andere zoetigheid. Snoep en koek kun je het beste in één keer opeten in plaats van verspreid over de dag, dit is beter voor zowel je lichaam als voor je tanden.

Yoghurtdranken zijn een gezond alternatief voor frisdrank

Hoewel yoghurtdranken gezond lijken, bevatten veel soorten een aanzienlijke hoeveelheid zoetstof of suiker. Dit is niet alleen slecht voor de lijn en het gebit, maar geeft ook vrij snel een "vol" gevoel. Dit is natuurlijk niet erg, maar dit mag geen excuus zijn om bijvoorbeeld een gezonde maaltijd te laten staan of over te slaan!

Elk soort snoep moet vermeden worden

Te veel zoetigheid is natuurlijk niet goed, dat weet iedereen. Maar met een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon kan af en toe een snoepje geen kwaad. Integendeel, veel soorten snoepgoed bevatten suikers waar je lichaam energie uit haalt. Daarnaast kan drop helpen bij ziekte zoals verkoudheid, pepermunt bij een frisse adem en helpt kauwgum aan schone tanden.

Van het drinken van groene thee val je snel kilo's af

Het extract van groene thee helpt bij het stimuleren van de stofwisseling en ondersteund het verlies van gewicht. Echter zit er te weinig extract in de kopjes thee die je per dag drinkt om op zichzelf een groot verschil te maken. Wel bevat groene thee veel anti-oxidanten; belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. De stoffen hebben verder een positief effect op de gezondheid en helpt de afweer tegen bepaalde aandoeningen. Groene thee is daarom om meerdere redenen goed om te drinken en een goede ondersteuning bij het afvallen, maar het drinken van groene thee alleen is niet voldoende om direct kilo's gewicht kwijt te raken.

Een dieet is mislukt als je minder dan één kilo per week afvalt

Iedereen die wil afvallen, ziet graag dat er meerdere kilo's per week verdwijnen. Dit is echter een zeer foute manier van gewicht verliezen, omdat het dan in de meeste gevallen om vetvrije lichaamsmassa gaat. Eén tot twee kilo per week is een zeer mooi resultaat, wanneer je meer verliest is de kans groot dat dit gewichtsverlies niet permanent is; het zogenoemde jojo-effect. Houd er rekening mee dat je lichaamsgewicht in de ochtend soms wel meerdere kilo's kan schelen vergeleken met de avond! Kies daarom vaste momenten in de week om je te wegen, bijvoorbeeld woensdag- en zondagochtend, vóór het ontbijt. Zo houd je een realistisch, betrouwbaar overzicht over je voortgang!

Sporten en bewegen is onvermijdelijk bij het afvallen

Het verliezen van gewicht is samengevat heel simpel; meer calorieën verbruiken dan dat er binnenkomen. Wanneer je weinig beweegt, verbrand je minder calorieën dus heb je ook minder nodig. Wanneer je hier bij het eten rekening mee houdt, is het dus mogelijk gewicht te verliezen zonder extra inspanning in de vorm van bijvoorbeeld sporten. Echter versnelt het sporten de verbranding van calorieën, waardoor je dus sneller in de buurt zult komen van je streefgewicht. Daarnaast is beweging op meerdere manieren goed voor je lichaam. Het verbetert de doorbloeding, activeert je spieren en het extra vochtverlies zorgt voor een betere afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Een ander voordeel van veel beweging is het feit dat het op je streefgewicht blijven aanzienlijk makkelijker maakt.

Meer water drinken zorgt voor meer gewichtsverlies

Water zuivert het lichaam door het afvoeren van afvalstoffen. Het is echter niet zo dat door meer water te drinken je lichaamsgewicht afneemt, dit komt omdat water geen calorieën bevat. Wel kun je door het eten van bijvoorbeeld soep sneller een "vol" gevoel hebben. Het drinken van een glas water bij elke maaltijd zorgt er ook voor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt, en daardoor minder zult eten bij elke maaltijd. Van water zelf val je dus niet af, maar het ondersteund gewichtsverlies wel.

Noten zijn dikmakers

Vroeger werden noten weggezet als dikmakers vanwege het hoge vetgehalte. De consumptie van noten past echter prima in een gezond en gevarieerd dieet, en gaat zelfs overgewicht tegen. Noten bevatten namelijk naast gezonde vetten ook veel mineralen en vitamines. Daarnaast zorgt de relatief hoge concentratie vezels en eiwitten voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel terugvalt op snacks en andere minder gezonde tussendoortjes. Het is daarom geen enkel probleem af en toe een handje noten te eten wanneer je zin hebt in iets lekker.

Koffie moet tijdens het afvallen vermeden worden

Veel mensen denken dat koffie het verliezen van gewicht tegenhoudt. Dit is echter maar deels waar. Koffie zelf bevat namelijk geen calorieën, dus daar zul je niet van aankomen. Het zijn echter de toevoegingen die we zelf aan de koffie toevoegen die het probleem zijn. Denk hierbij aan melk en suiker, maar ook koffie-smaakjes en koekjes. Een tweede probleem is vaak de grote hoeveelheid koffie die dagelijks genuttigd wordt. Cafeïne heeft bij ieder mens namelijk een andere effect omdat de leefwijze veel kan verschillen. Tijdens het sporten en bewegen kan dit namelijk een flinke energie stoot geven waardoor je een training makkelijke vol kunt houden en meer calorieën verbrand. Af en toe een kopje koffie kan daarom helemaal geen kwaad, maar beperk het gebruik van toevoegingen. Zoetjes kunnen een goede vervanging zijn van suiker, maar beperk dan wel het gebruik - veel mensen maken de fout meer zoetstof te gebruiken dan ze eerst aan suiker deden! Neem daarnaast niet bij elk kopje koffie een koekje, maar bijvoorbeeld alleen bij het eerst kopje. Smaakjes in de koffie is natuurlijk lekker, maar beperk dit tot speciale gelegenheden of vaste momenten, dan is het nog lekkerder ook!
© 2012 - 2023 Misterg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Afvallen: wat moet je kiezen als ontbijt?Het ontbijt wordt vaak gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Vooral wanneer je probeert af te vallen kan het…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen: Wat moet je drinken als je wilt afslanken?Afvallen kan ook zonder dieet en zonder sporten. Water of ander vocht is heel effectief wanneer je wilt afslanken. Water…
Eetpatroon: Afvallen en op gewicht blijven, doe je zó!Eetpatroon: Afvallen en op gewicht blijven, doe je zó!Het wordt zo vaak gezegd. Ga geen dieet volgen, verander je eetpatroon. Dat is veel beter, slimmer en daarbij een meer d…

Champignons eten helpt bij afvallenChampignons eten helpt bij afvallenIn vergelijking met andere groenten bevatten champignons veel eiwitten. Ze zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten…
Afvallen in de zomerAfvallen in de zomerWist je dat de zomer de perfecte periode is om af te vallen? Afvallen in de zomer gaat bij veel mensen een stuk makkelij…
Misterg (4 artikelen)
Laatste update: 03-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.