Wanneer heb je overgewicht?

Wanneer heb je overgewicht? Overgewicht, vetzucht, obesitas en adipositas zijn benamingen voor een te hoog lichaamsgewicht in vergelijking tot de lichaamslengte, door overmatige vetopslag. De termen vetzucht, obesitas en adipositas worden vaak speciaal gebruikt voor ernstige vormen van overgewicht. Circa 10% van de Nederlanders lijden aan ernstig overgewicht.

Criterium van overgewicht

In het algemeen wordt voor de beoordeling van overgewicht bij volwassenen de BMI (Body Mass Index) of Quetelet-index (QI) gebruikt. Hiervoor wordt lichaamsgewicht in kilogrammen gedeeld door de het kwadraat van de lengte in meters. Bij een uitkomst tussen 18,5 en 25 is er sprake van een gezond gewicht. Beneden de 18,5 is het lichaamsgewicht te laag. Tussen 25 en 30 spreken we van matig overgewicht en bij 30 of meer is er spraken van overgewicht met een duidelijk verhoogd risico voor de gezondheid. Bij een waarde boven de 30 spreken we van obesitas.

Het vet in het lichaam heeft verschillende functies, waaronder die van reserve-energie. Het lichaamsvet bevind zich dan vooral onder de huid en rondom de organen. De hoeveelheid vet in je lichaam kan je bepalen door gebruik te maken van een huidplooi meting. De hoeveelheid lichaamsvet bedraagt voor de gezonde volwassen man 10 a 25% van het totale lichaamsgewicht en voor de vrouw is dit 20 a 35%. Wanneer er meer vet aanwezig is beschouwt men zo iemand als ernstig obees.

Vrouwen hebben gemiddeld een hoger vetpercentage dan mannen. Het vet bevindt zich bij vrouwen echter voornamelijk op de heupen en dijen, wat samenhangt met een minder groot risico op hart- en vaatziekten dan de vetverdeling bij mannen, bij wie het vet voornamelijk is opgeslagen in de buikholte. Tegenwoordig wordt uitgegaan van de middelomtrek (tailletest), omdat deze gemakkelijk is om te bepalen. De tailletest wordt gedaan met behulp van een centimeter die niet te strak aangetrokken moet worden.

Vrouwen

  • < 80 cm: geen verhoogd risico; op gewicht blijven
  • 80 - 88 cm: de risicogrens wordt genaderd; niet meer aankomen
  • > 88 cm: verhoogd risico: probeer af te vallen

Mannen

  • < 94 cm: geen verhoogd risico; op gewicht blijven
  • 94 - 102 cm: de risicogrens wordt genaderd; niet meer aankomen
  • >102 cm: verhoogd risico; Probeer af te vallen

Oorzaken overgewicht

In de meeste gevallen is overgewicht het gevolg van een verstoorde energiebalans: de energieopname is geruime tijd hoger geweest dan de energieafgifte. De mogelijke oorzaken van een te hoge energiebalans zijn als volgt nadere te specificeren.
  • Verandering in de leefwijze zoals onvoldoende lichaamsbeweging,mechanisatie van arbeid, passieve recreatie en toegenomen snoep- en snackgebruik
  • Afreageren van emoties in veel of vaak eten en drinken
  • Omgevingsfactoren, die gaat om aangeleerd voedingsgedrag in een gezin
  • Stofwisselingsziektes
  • Onvoldoende werking van het verzadigingsmechanisme
  • Genetisch defecten

Problemen bij overgewicht

Overgewicht kan zowel psychosociale problemen als fysieke complicaties met zich meebrengen.
  • Te dik zijn wordt in onze maatschappij -waar slank de norm is- afgekeurd. men gaat ervan uit dat het overgewicht volledige eigen schuld is en schrijft de te dikke persoon et weinig zelfbeheersing toe. Gevolg is dat dikke mensen minder serieus genomen worden en in allerlei situaties op onaangename wijze met hun overgewicht worden geconfronteerd.
  • Kortademigheid en verhoogde behoefte aan insuline en verminderde glucosetoleratie kunnen de fysieke gevolgen zijn van overgewicht De kans op een aantal aandoeningen neemt toe, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, overbelasting van gewrichten en jicht.

Maatregelen bij overgewicht

Naast een energiebeperkte voeding wordt bij overgewicht verhoging van activiteiten aanbevolen. Bij afvallen gaat het erom vetweefsel te verliezen: 1 kg vetweefsel in het lichaam bevat 31.5 MJ (7500 kcal). Als iemand die vermageren wil 9.2 MJ (2200 kcal) per dag verbruikt en 4.2 MJ (1000 kcal) opneemt, zal hij per dag 5,0 MJ (1200 kcal) uit zijn vetweefsel moeten betrekken. Na ruim zes dagen heeft hij 31.5 MJ (7500 kcal) uit zijn vetweefsel onttrokken. Dit komt overeen met kg vetweefsel. Gewichtsverlies van 5 - 10% heeft al een positief effect op de gezondheid.
© 2012 - 2024 Lisanneenden, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programma’s over overgewicht en afvalle…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Obesitas en overgewicht: waarom worden we te dik?Overgewicht en obesitas worden een steeds groter probleem. Meer mensen worden te dik. Meer mensen worden te zwaar. Niet…

Overgewicht: Gezond afvallen!Overgewicht: Gezond afvallen!Je hebt overgewicht en je wilt afvallen. Het is belangrijk om met gezond eten op een verstandige manier af te vallen. Do…
Champignons eten helpt bij afvallenChampignons eten helpt bij afvallenIn vergelijking met andere groenten bevatten champignons veel eiwitten. Ze zijn rijk aan vezels, arm aan vet en bevatten…
Bronnen en referenties
  • Mensen en voeding - E. Hartman
Reactie

Ikke, 07-07-2013
Ik heb een buik omvang van 94cm. mijn lengte is 164 en mijn gewicht 74 kg. het meeste zit dus alleen in mijn buik. ik heb er best veel last van. mijn zorgverzekering vergoed het onderstaande maar waar kom ik voor in aanmerking?

Dieetadvisering
Dieetadvisering als onderdeel van een zorgprogramma 100% vergoed
Dieetadvisering, voorlichting met een medisch doel over voeding en
gewoonten 3 uur per kalender jaar
Dieetpreparaten (bij specifieke medische indicatie) 100% vergoed Reactie infoteur, 15-08-2013
Beste ikke,

Vervelend dat je last heb van je overgewicht. Ik ga in dit verhaal ervanuit dat je een vrouw bent. Als ik jou gegevens die ik van je heb op een rijtje heb je namelijk last van overgewicht. Je BMI is namelijk 27,5.

Een BMI van 27,5 is heel goed te behandelen met dieetadviezen. Helaas lees ik dat je zorgverzekering maar 3 uur per jaar vergoed. Je kunt het beste contact met je huisarts opnemen wat hij je aanbeveelt.

Ik wens je veel succes en voor vragen kun je altijd bij mij terecht.

Met vriendelijke groet,

Lisanne van den Enden

Lisanneenden (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.