Overgewicht en Obesitas

Overgewicht en Obesitas Ruim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programma’s over overgewicht en afvallen. Maar wat is overgewicht nou precies? Wat is je ‘BMI’? En wat houdt Obesitas nou precies in?

Overgewicht

In Nederland heeft ruim 55% van de mannen, en 40% van de vrouwen last van overgewicht. Overgewicht wil zeggen dat het gewicht van een persoon een bepaald risico met zich meebrengt. Overgewicht vergroot overigens ook nog eens de kans op hart en vaatziektes, diabetes en sommige vormen van kanker. Bij overgewicht is het belangrijk om niet verder aan te komen en in een combinatie van een gezond eetpatroon en sportieve activiteiten is het de bedoeling om het gewicht geleidelijk te reduceren.

wanneer heeft u overgewicht?

Overgewicht is een begrip dat voor iedereen anders kan zijn. Voor de één is 10 Kg over zijn of haar streef gewicht al overgewicht. Maar bij de ander is dat al bij 1 Kg. U hebt overgewicht als uw BMI groter dan 25 en tussen 30 is.

Body Mass Index.

Veel mensen zullen bij het horen van dit woord denken van ‘hé, dat woord ken ik’ maar vele weten niet precies wat het is. Hieronder leg ik hoe je je Body Mass index kan berekenen. (dit geld alleen voor volwassenen)

Gewicht (Kg) / Lengte * lengte (Meter)

Bijvoorbeeld:
  • Ik ben 1 meter 80
  • En weeg 70 Kg
  • Dan doe ik 70 / 1,80 * 1,80 = 21,6

Lager dan 18,5: Tussen 18,5 en 24, 9:Tussen 25 en 30: Hoger dan 30:
ondergewichtnormaal gewichtovergewichtzwaarlijvig of Obees

Afvallen

Afvallen kan het beste in combinatie van een gezond eetpatroon en genoeg beweging. Ui onderzoek is gebleken dat hoeveel je ook te zwaar bent, als je 15% afvalt dat dit veel gezondheidsrisico’s verkleint. Je valt altijd af als je minder calorieën eet dan je verbruikt maar het is dan ook aangeraden om niet al te veel af te wijken van je normale eetpatroon omdat je als je op het gewenste gewicht zit niet terug moet vallen in de oude gewoontes en weer aan gaat komen.

Hieronder een lijstje met wat opsommingen die bij afvallen van belang zijn.
  • Een gevarieerd eetpatroon met weinig calorieën.
  • Weinig vettig eten eten.
  • Bijna geen suiker eten.
  • Alcoholgebruik verminderen.
  • Geregeld en rustig eetpatroon aanbrengen.
  • Meer bewegen.

Risico’s

Dat overgewicht kan leiden tot verschillende aandoeningen en ziektes dat weten de meeste wel. Maar dat Overgewicht een grote factor voor hart en vaatziektes, diabetes typt 2, gewrichtsaandoeningen, galstenen en vormen van kanker is dat weten de meeste niet. Als je een ernstige vorm van overgewicht hebt dan kan je ook last van ademhaling, jicht, geboorteafwijkingen, menstruatieproblemen en sociale en psychische problemen krijgen. Ook neemt je maximale leeftijd drastisch af.

Obesitas

Kleine samenvatting

Mensen krijgen overgewicht als hij of zij meer voedsel binnenkrijgt dan hij of zij verbruikt door beweging. Het gewicht neemt toe als mensen bij dezelfde eetgewoontes minder gaan sporten. Bij Obesitas heeft iemand langdurig te weinig bewogen en daarom veels te veel energie binnengekregen. Bij Obesitas heeft iemand een veel hoger gewicht dan gemiddeld. De precieze oorzaak voor Obesitas is niet bekend, maar er wordt wel gedacht dat dit aan omgevingsfactoren of erfelijkheid kan liggen. Bepaalde omgevingsfactoren kunnen zijn: weinig beweging, te veel eten, medicijn gebruik. Obesitas gaat vaak gepaard met een hoge bloeddruk, verhoogde kans op diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte. Ook kan Obesitas psychische gevolgen met zich meebrengen. Vooral op jonge leeftijd kan Obesitas grote psychische gevolgen hebben, vaak worden kinderen gepest of buitengesloten. Synoniemen voor Obesitas zijn ook wel, Obesity, vetzucht, overgewicht, Corpulentie en Adipositas

Wanneer ben je een Obees?

Met behulp van je BMI kan je vaststellen of er sprake is van Obesitas. Hoe je je BMI berekend leg ik hierboven in het artikel uit. Bij een BMI van tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht pas bij een BMI van 30+ is er sprake van Obesitas. Ook is het te zien aan je tailleomvang. Als bij vrouwen je Tailleomvang groter dan 88 cm is hebben zij Obesitas, voor mannen geld dit als de tailleomvang groter dan 102 cm is.

Behandeling

Bij de behandeling van Obesitas wordt aangeraden om het gewicht stabiel te houden en langzaam te dalen. Want het kan erg gevaarlijk zijn als je opeens veel gewicht verliest en later weer aankomt. Als je last krijgt van andere complicaties kan je dit door 10% van je lichaamgewicht af te vallen reduceren. Met behulp van een diëtist ga je een dieet samenstellen en onder controle van een fysiotherapeut ga je aan je lichaamsbeweging werken. Het is de bedoeling om 1 uur tot 30 minuten actief te bewegen dit 5 dagen per week. Soms kan een operatie met een maagband een oplossing bieden omdat je een stuk sneller vol zit. Tevens kan je begeleidt worden door een psycholoog omdat Obesitas vaak ook psychologische en sociale gevolgen heeft.

Hoe vaak komt het voor

Gemiddeld genomen heeft 10% van de Nederlanders Obesitas. In Amerika is dit 30%.

Is Obesitas erfelijk?

Erfelijkheid kan een rol spelen bij de ontwikkeling van Obesitas. Als 1 van de ouders Obesitas heeft is de kans dat het kind ook Obesitas krijgt ongeveer 30%. Als beide ouders last van Obesitas hebben neemt de kans met 40% toe dat het kind ook last van Obesitas krijgt en komt het neer op 70%
© 2008 - 2024 Lucdejager, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht - ik ben dikSteeds vaker hoor je alarmerende berichten over overgewicht. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Wat is BMI en hoe bereken ik dit?Onze samenleving vergrijst niet alleen, maar wordt ook steeds dikker. Een aantal jaren geleden is de norm aangepast, zod…

HartaandoeningenEr zijn vele hartaandoeningen, in dit artikel worden een aantal van deze aandoeningen kort besptroken, waaronder hartfal…
Schizofrenie: diagnostiek en behandelingAls mensen wordt gevraagd wat zij van schizofrenie denken, is een vaak gegeven antwoord 'een mens met meerdere persoonli…
Lucdejager (26 artikelen)
Laatste update: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.