De geneeskracht van pijnboompitten; voedsel tegen obesitas

De geneeskracht van pijnboompitten; voedsel tegen obesitas In totaal zijn er meer dan 100 soorten pijnbomen. Van 20 soorten worden pijnboompitten geoogst. Pijnboompitten worden het meest geoogst van de Siberische den en de Koreaanse den die beide in meer gebieden van de wereld groeien dan hun naam doet vermoeden. Dennenbomen houden van koudere gebieden zoals hoog gelegen berggebieden. Een pijnappel is een dennenappel. Deze vrucht lijkt veel op de pijnappelklier en is daar om die reden naar vernoemd. Pijnboompitten zijn zeer gezond en hebben medicinale eigenschappen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Pijnappel of dennenappel met bijbehorende pijnboompitjes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pijnappel of dennenappel met bijbehorende pijnboompitjes / Bron: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Mineralen pijnboompitten

Pijnboompitten zijn een uitmuntende bron van mineralen. In 100 gram van deze pitjes zit niet minder dan 383% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) van het mineraal mangaan. Het ADH-percentage voor koper mag er ook wezen; 147%. Andere mineralen zitten er minder in maar toch nog in forse hoeveelheden; zo bevat bevat een ons pijnboompitjes 82% van de ADH aan fosfor. IJzer zit er met 69% ADH in. Magnesium(63%ADH) en zink(58%ADH) zit er in ruime mate in. Het bevat 13% van de ADH aan kaliumzouten. Alleen seleen en calcium zitten er bijna niet in; van beide slechts minder dan 2%ADH.

Pijnappels zoeken met eetbare pitjes / Bron: Tatiana Gerus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Pijnappels zoeken met eetbare pitjes / Bron: Tatiana Gerus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Vitaminen pijnboompitten

De ADH-waarden voor vitaminen zijn minder in het oog springend dan die voor mineralen. Toch kan gesteld worden dat het pijnboompitje redelijk veel vitaminen bevat. Het meest zit er vitamine E in met 62% van de ADH. Dat is een zeer mooi percentage voor deze vitamine met antioxidantwerking. Thiamine of vitamine B1 zit met een percentage van 30% van de ADH in 100 gram pijnboompitjes. Niacine of B3 loopt daar niet veel op achter want het kan bogen op het feit dat het met 27% van d ADH in dit smaakvolle boomzaadje zit. Andere vitaminen die je kan tegenkomen in de pijnboompit zijn: riboflavine of B2(17%ADH), foliumzuur of B11(9%ADH), pirydoxine of B6(7%ADH) en pantotheenzuur of B5(6%ADH). Overige vitaminen hebben percentages van 1% of lager.

Pijnboompit tegen obesitas

In pijnboompitten zit pinoleenzuur. Deze stof stopt het hongergevoel waardoor je niet meer gaat eten dan nodig is. Hierdoor kan iemand met overgewicht zich makkelijker wapenen tegen de neiging om overbodige hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. Pinoleenzuur is een omega6 vetzuur. Tegelijkertijd is deze pit zeer voedzaam zodat je tijdens een dieet minder kans loopt op een mineralentekort. Dat maakt de pijnboompit een perfecte toevoeging op het menu van iemand die wil afvallen. Pinoleenzuur wordt door de industrie uit de pijnboompit gehaald om er dure supplementen van te maken die obesitas tegen zouden moeten gaan.

Pijnboompitjes en pijnappels / Bron: Dcrjsr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Pijnboompitjes en pijnappels / Bron: Dcrjsr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Pijnboompitjes tegen adrenoleukodystrofie

In deze smaakvolle pit zit veel oliezuur, wat een zeer gezond onverzadigd vetzuur is dat onder andere ook voorkomt in pindaolie, rijstolie, palmolie, druivenpittenolie en olijfolie. De hersenen zijn een en al vet. Voor het gezond functioneren van de hersenen is gezond vet nodig. Pijnboompitolie is zo´n gezond vet, met name omdat er oliezuur in zit. Het kan adrenoleukodystrofie tegen gaan, wat een hersenziekte is.

Glutenvrij

Net als amandelen en pinda´s passen pijnboompitten in een glutenvrij dieet. Deze pittensoort mogen door coeliakiepatiënten worden gegeten. Pijnboompitten zijn voor iedereen een hele gezonde aanvulling maar in het glutenvrije dieet komt deze dennenpit extra vaak voor.

Pijnboompitjes / Bron: Saintfevrier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pijnboompitjes / Bron: Saintfevrier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Pijnboompitten tegen herpes

Tegen herpes is niets te doen maar een uitbraak van herpes kan voorkomen worden door pijnboompitten te eten. Dat komt omdat er het aminozuur lysine in zit. Lysine stopt de ontwikkeling van het herpesvirus waardoor een uitbraak achterwege blijft.

Pijnboompitten tegen hart- en vaatziekten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat pinoleenzuur goed voor hart- en vaatziekten is. Omdat pijnboompitten gezonde vetten bevat werkt het goed tegen deze ziekten. Cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden worden voorkomen en verminderd als men regelmatig pijnboompitten op het menu heeft staan. Als bij jou hoge bloeddruk is geconstateerd hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt overschakelen op walnootolie, olijfolie en pijnboompitolie om een hartziekte minder snel te laten ontwikkelen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Bittere smaak in de mond door pijnboompittenBittere smaak in de mond door pijnboompittenPijnboompitten zijn een lekkere toevoeging aan salades, soepen en andere gerechten. Echter kunnen mensen na het eten van…
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programma’s over overgewicht en afvalle…

De geneeskracht van macadamianotenDe geneeskracht van macadamianotenMacadamianoten zijn lekkere rondgevormde noten die geneeskrachtig zijn en een hoge voedingswaarde hebben. Het macadamian…
De geneeskracht van groene theeVolgens een Chinese legende bracht keizer Shen Nung ongeveer 3000 jaar voor Christus een pan met water aan de kook. De w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Quadell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.pinenut.com/pine-nuts/pine-nut-health.shtml
 • http://www.nutrition-and-you.com/pine-nuts.html
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Acide_pinol%C3%A9nique
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Siberische_den
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliezuur
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrenoleukodystrofie#Oliezuur_.28cis-9-octadeceenzuur.29
 • http://pinenutsyndrome.wordpress.com/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15357026
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7826999
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: MPF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Tatiana Gerus, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Dcrjsr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Saintfevrier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Klaas Ten Kate, 14-07-2013
Ik ben een man van 73 jaar en ik had last van kramp in de kuiten mijn aders waren niet zo best ik ben geregeld gedotterd maar na twee jaar kon ik weer. toen sprak ik met een kennis en die zei probeer eens kruiden want haar broer had ook de zelfde klachten die beviel het goed. nou gebruik ik pijnboompitten en maretak, meidoorn, ginko bilba. hebben die genoeg krachten dat ik mij beter voel? Reactie infoteur, 17-07-2013
Ja die kruiden zijn een goede keus. Het zou nog beter zijn als u voortaan suiker en witmeelproducten (supermarktbrood, witte pasta, sauzen uit potjes, supermarktkoekjes), laat staan. Verder is het aan te raden om himalyazout te kopen of zeezout uit biologische winkel, in plaats van ordinair tafelzout waar alleen natriumchloride, synthetisch jodium en antiklontermiddel in zit.

Verder is het belangrijk om nooit meer in margarine te bakken en het frituren al helemaal te laten. Bak in roomboter en biologische olijfolie. Gebruik dagelijks 1 a 2 theelepels lijnzaadolie/ hennepzaadolie door salade of yoghurt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.