De geneeskracht van macadamianoten
Macadamianoten zijn lekkere rondgevormde noten die geneeskrachtig zijn en een hoge voedingswaarde hebben. Het macadamianootje is onder Nederlanders niet de populairste noot maar het is wel een aangename afwisseling op andere noten. Macadamianoten komen van oorsprong uit Australië en Sulawesi. Ze zijn onder andere geëxporteerd naar Hawaii waar de eerste macadamia-oogsten in 1956 werden gedaan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen Macadamia
De van het zuidelijk halfrond stammende macadamianoot is een delicieuze afwisseling op meer bekende noten. Macadamianoten zijn een rijke bron aan
vitaminen. In een ons macadamianoten zit 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan thiamine of vitamine B1. Dat is een uitzonderlijk hoog percentage voor deze vitamine. De percentages voor andere vitaminen mogen er ook zijn. Dit ronde nootje bevat 21% van de ADH aan vitamine B6 of pirydoxine. Van niacine(B3) en pantotheenzuur(B5) zit er 15% van de ADH in. Verder zit er nog 12% van de ADH aan riboflavine of B2 in deze smaakvolle tropische noot. Voor de overige vitaminen geldt dat ze met percentages van 2% of minder in deze heerlijke noten zitten.
Mineralen macadamia
De ADH-percentages voor
mineralen zijn nog beter dan die voor vitaminen. In 100 gram macadamianootjes zit 180% van de ADH aan
mangaan en 84% van de ADH aan koper. Daarmee is deze blanke noot een rijke bron voor deze mineralen. Andere mineralen die schuilgaan in deze noot zijn:
ijzer(46%ADH),
magnesium(32%ADH),
fosfor(27%ADH),
zink(11%ADH), calcium(9%ADH),
kalium(8%AD) en seleen(7%ADH).
Fytonutriënten macadamia
Er zitten veel
fytonutriënten in de vorm van
polyfenolen,
aminozuren, plantensterolen en flavonoïden in de macadamia. Deze fytonutriënten of fytochemicaliën hebben een synergetische werking, dat wil zeggen dat ze elkaars werking en de werking van vitaminen en mineralen versterken. Hierdoor ontstaan er veel
antioxidanten in het lichaam die vrije radicalen kunnen vangen en elimineren. Vrije radicalen zijn ziekteveroorzakers als ze in te hoge concentraties in het lichaam voorkomen. Ze kunnen alle bekende welvaartsziekten veroorzaken.
Macadamia goed tegen hart- en vaatziekten
Macadamianoten hebben een hoger percentage aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren dan
olijfolie. Net zoals
amandelen en
walnoten kunnen macadamianoten erg goed helpen in een dieet dat
hart- en vaatziekten voorkomt. Het eten van macadamia zorgt ervoor dat er minder cholesterol hecht aan de wanden van de bloedvaten waardoor de kans op aderverkalking verkleint. In de slipstream van dit feit ontstaat daarmee een verlaagde kans op hoge bloeddruk waardoor het risico op alle hart- en vaatziekten verkleind wordt.
Macadamia tegen obesitas
Uit een onderzoek van de universiteit van Newcastle bleek dat eten van macadamia´s niet alleen zeer goede effecten had voor het bloed maar dat de personen die veel macadamianootjes aten tegelijkertijd overtollig lichaamsgewicht verliezen. Het is al langer uit onderzoeken uit de V.S., Spanje en Engeland bekend dat noten goed helpen bij het afvallen. Ook een Japans onderzoek aan de Mukogawa universiteit toonde aan dat macadamianoten helpen om een meer natuurlijk gewicht te bereiken. In macadamianoten zit 84% onverzadigde vetzuren welke erg gezond zijn.
Macadamianoten goed voor de hersenen
Sommige psychische ziekten zoals depressies, angstaanvallen, nervositeit en andere emotionele onbalans kan worden tegen gegaan door het eten van macadamiaatjes. De macadamianoot staat daarin niet alleen. Ook walnoten, sesamzaad en
lijnzaad helpen goed als voedsel tegen depressies. Dat komt vooral door het aanwezige omega3-vetten, magnesium en mangaan. In Engelstalige landen valt macadamia onder brain food, voedsel dat goed is voor de hersenen.
Macadamianotenolie
Er bestaat een olie gemaakt van macadamianoten. Deze is zeer gezond. Je kunt deze olie gebruiken om te bakken, als toevoeging voor salades of in een blender doen als je een groentesmoothie aan het maken bent. Alle gezondheidsvoordelen voor de noot gelden ook de macadamianotenolie. Doop eens een lekker stukje brood in een schaaltje met macadamianotenolie in plaats van boter of margarine erop te doen.
Eettips macadamianoten
Macadamianootjes zijn een lekkere en goedvullende snack. Je kunt deze nootsoort uitstekend door een luchtige groene salade mengen. Het is extra lekker als je de noten even roostert door ze een halve minuut in een koekenpan boven een vuurtje te leggen. Macademianoten zijn een erg lekkere toevoeging in koekjes en cakes. Je kunt ze klein hakken en door het deeg doen. Het is ook mogelijk ze in een zelf gebakken brood te verwerken. Verder kun je macadamianoten kleiner maken en ze door een gerecht heen doen in plaats van gehakt. Voor dat doel kun je ze ook mengen met
pijnboompitten,
pompoenpitten,
sesamzaad en walnoten. Hou hetzelfde gewicht in vlees aan in noten. Noten hebben een betere voedingswaarde dan vlees en zijn essentieel voor mensen die een vegetarisch dieet volgen.
Lees verder