De geneeskracht van zwarte bes
Superfruit hoeft niet uit exotische oorden te komen. Zo is de zwarte bes is volgens experts gezonder dan bijvoorbeeld de goji-bes. Zwarte bessen doen het goed in de tuin. Het is een lekkere vrucht met veel geneeskracht. De zwarte bes is rijk aan antioxidanten. Van zwarte bessen is het makkelijk jam maken als je er te veel van hebt. Het is een leuke plant voor in de moestuin. Hij geeft je jaarlijks heerlijke bessen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Zwarte bes is superfood
Volgens onderzoeken door de Scottish Crop Research Institute staat de zwarte bes op nummer 1 als het gaat om
antioxidanten. Ze zijn gezonder dan
goji-bessen. Op nummer twee stond volgens dit Schotse instituut de
framboos, gevolgd door blauwe bessen,
aardbeien en granaatappels. De bes is rijk gevuld met
fytonutriënten anthocyaninen, wat een sterke antioxidantwerking heeft. Het behoort tot de voedzaamste vruchtjes der aarde.
Cassis
Zwarte bessen groeien in Noord-Azië, Noord-Europa en Centraal-Europa. Ze kunnen goed tegen de kou en vochtigheid en komen daarom van nature in
Nederland en België voor. Zwarte bessen groeien in het wild in Nederlandse loofbossen. Ze houden van een bosgebied. Het zwarte sap wordt cassis genoemd. Van dit sap wordt ook een vruchtensap gemaakt en het is de basis voor de cassis die we kennen als priklimonade.
Zwarte bessen stekken
Je kunt de zwarte bessenstruik eenvoudig vermeerderen door hem te stekken. Wanneer je de struik snoeit, gooi dan de takjes niet weg maar zet ze in water net zo lang er worteltjes aankomen. Vervolgens doe je ze in een pot met aarde op de vensterbank. Na enkele maanden zijn de plantjes sterk genoeg om buiten neer te zetten. Je kunt ze dan in een grote pot doen of in de volle grond zetten.
Voedingswaarde zwarte bessen
In zwarte bessen zitten gezonden
vitaminen en
mineralen. De bes bevat de vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E. Hij zit door zijn vitamine C en E-gehalte al boordevol met antioxidanten. Er zitten de mineralen calcium,
magnesium,
kalium,
fosfor en
ijzer in. Er zitten veel
polyfenolen en andere fytonutriënten in zwarte bessen. Zo zit het vol met de anthocyaninen chrysanthemine, antirrhinine tulipanine en myrtilline. Deze laatste stabiliseert het bloedsuikerniveau waardoor er minder insuline nodig is. Diabetespatiënten (type 2) hebben baat bij het eten van zwarte bessen.
Medicinale plant
De zwarte bes is niet alleen een culinair genot maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma lijden.
Uitwendig gebruik
Het sap van zwarte bessen werkt ook tegen huidziekten zoals eczeem, dermatosis, abcessen en insectenbeten. De bloemetjes van de zwarte bessenstruik worden gebruikt om hun medicinale werking bij urticaria of netelroos.
Thee van de blaadjes
De blaadjes van de zwarte bessenplant kunnen worden gebruikt om thee van te zetten. Twee theelepels aan blaadjes zijn goed om 250 ml thee te maken.
Zwarte bessensap voor de keel
Gorgelen met zwarte bessensap is goed voor de keelamandelen. Wanneer deze pijn doen dan kan zwarte bes een uitkomst bieden. Voorts helpt het goed tegen ontstekingen in het spijsverteringskanaal.
Zaadjes uit zwarte bes goed voor de bloedvaten
Het essentiële vetzuur Alfa-linoleenzuur zit ook in de zwarte bes. Dit is een vetzuur wat voorkomt in sommige plantaardige oliën. Het is een omega 3 vetzuur wat in het lichaam onmisbaar is voor de ogen, hersenen, het gehoor en het hart. Ook zit er gamma-linoleenzuur in de zaadjes van het zwarte besje. Deze stof werkt vaatverwijdend, tromboseremmend en bloeddrukverlagend. Bovendien bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat olie vervaardigd uit de zaadjes van zwarte bessen het risico op constutioneel eczeem bij baby´s wordt verlaagd als de moeder die ze borstvoeding geeft deze olie gebruikt.
Eettips zwarte bessen
Zwarte bessen zijn een lekkere
fruitsoort om weg te snacken. Je kunt ze ook naast een bolletje ijs leggen als versiersel voor het toetje. Zwarte bessen misstaan niet in een lekkere zomerse vruchtensalade. Je kunt ze eenvoudig pureren en mengen met
honing om er een sausje van te maken dat je over pannenkoeken, flensjes of
zelf gemaakt roomijs kunt doen. Het is een dankbare vrucht om heerlijke jams van te maken.
Lees verder