De geneeskracht van zwarte bes

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Zwarte bes is superfood
- Cassis
- Zwarte bessen stekken
- Voedingswaarde zwarte bessen
- Medicinale plant
- Uitwendig gebruik
- Thee van de blaadjes
- Zwarte bessensap voor de keel
- Zaadjes uit zwarte bes goed voor de bloedvaten
- Eettips zwarte bessen
Zwarte bes is superfood
Volgens onderzoeken door de Scottish Crop Research Institute staat de zwarte bes op nummer 1 als het gaat om antioxidanten. Ze zijn gezonder dan goji-bessen. Op nummer twee stond volgens dit Schotse instituut de framboos, gevolgd door blauwe bessen, aardbeien en granaatappels. De bes is rijk gevuld met fytonutriënten anthocyaninen, wat een sterke antioxidantwerking heeft. Het behoort tot de voedzaamste vruchtjes der aarde.Cassis
Zwarte bessen groeien in Noord-Azië, Noord-Europa en Centraal-Europa. Ze kunnen goed tegen de kou en vochtigheid en komen daarom van nature in Nederland en België voor. Zwarte bessen groeien in het wild in Nederlandse loofbossen. Ze houden van een bosgebied. Het zwarte sap wordt cassis genoemd. Van dit sap wordt ook een vruchtensap gemaakt en het is de basis voor de cassis die we kennen als priklimonade.Zwarte bessen stekken
Je kunt de zwarte bessenstruik eenvoudig vermeerderen door hem te stekken. Wanneer je de struik snoeit, gooi dan de takjes niet weg maar zet ze in water net zo lang er worteltjes aankomen. Vervolgens doe je ze in een pot met aarde op de vensterbank. Na enkele maanden zijn de plantjes sterk genoeg om buiten neer te zetten. Je kunt ze dan in een grote pot doen of in de volle grond zetten.Voedingswaarde zwarte bessen
In zwarte bessen zitten gezonden vitaminen en mineralen. De bes bevat de vitaminen B1, B2, B5, B6 C en E. Hij zit door zijn vitamine C en E-gehalte al boordevol met antioxidanten. Er zitten de mineralen calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in. Er zitten veel polyfenolen en andere fytonutriënten in zwarte bessen. Zo zit het vol met de anthocyaninen chrysanthemine, antirrhinine tulipanine en myrtilline. Deze laatste stabiliseert het bloedsuikerniveau waardoor er minder insuline nodig is. Diabetespatiënten (type 2) hebben baat bij het eten van zwarte bessen.Medicinale plant
De zwarte bes is niet alleen een culinair genot maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma lijden.