De geneeskracht van gedroogde vruchten
Gedroogd fruit is lekker en gezond snoepgoed. Sinds de oudheid wordt gedroogd fruit gebruikt om eten te verrijken. Je kunt eten op een natuurlijke manier zoet maken met gedroogd fruit. Daarnaast is het ook nog eens gezond. Er zitten wel iets minder vitaminen in dan in vers fruit maar je kunt van gedroogd fruit meer eten. Het is een lekker en geneeskrachtig ingrediënt in vele soorten maaltijden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Schillen kun je drogen
Er zijn allerlei gedroogde
vruchten te koop. De verschillende soorten staan onderaan dit artikel in een tabel. De makkelijkste manier om gemengde gedroogde vruchten te kopen is het kopen van een zak tuttifrutti. Daar zit al een mengsel in. Je kunt losse rozijnen, gedroogde
appel, gedroogde
cranberry en
gojibessen kopen. Het is ook een goed idee om zelf vruchten te drogen. Dat geldt ook voor gedroogde vruchtenschillen. Hiervan is het relatief makkelijk om ze te drogen omdat je ze gewoon op een bordje kunt doen dat je op de cv zet of voor een raam waar veel zon naar binnen komt. Van biologische appels en
sinaasappels kun je de schil drogen om ze later te gebruiken voor een zelfgemaakte vruchtenthee. Op de schil van niet-biologische appels zitten teveel pesticiden om te eten.
Fruit werd 5000 jaar gelden al gedroogd
Gedroogde vruchten werden veel door de Sumeriërs gebruikt. Een gedroogd abrikoosje smaakt net als een snoep en bevat in tegenstelling tot snoep vele gezonde voedingsstoffen. Sumeriërs hebben vele recepten geschreven op kleitabletten waaruit blijkt dat ze in brood veel gedroogde vruchtjes stoppen. Overblijfselen daarvan in ons tijdperk zijn de krentenbol, en brood met stukjes sucade, wat gesuikerd fruit is.
Pas op voor sulfur dioxide
Tegenwoordig wordt er sulfur dioxide gebruikt om fruit mee te drogen. In tegenstelling tot wat mensen denken verlengt dit de houdbaarheid niet maar zorgt het enkel voor een betere kleur. Rozijntjes zonder sulfur zijn donker en rozijntjes met sulfur zijn okergeel. Gedroogd fruit is zowel met als zonder sulfur enkele jaren houdbaar. Sulfur kan voor de meeste mensen geen kwaad, maar sommige mensen hebben er toch last van. Je kunt er flinke jeuk en uitslag van krijgen. Mensen met astma en bronchitus kunnen een tijdelijke verergering van klachten hebben.
Lange bewaartijd
Om fruit een lange bewaartijd te geven hoef je het alleen maar te drogen. De bacteriën en enzymen die fruit doen rotten hebben water nodig. Wanneer je het vocht uit een vrucht laat onttrekken dan krijgen ze geen kans en rot de vrucht niet. Het grote voordeel aan het drogen van fruit is de langere houdbaarheid. Traditioneel wordt fruit in de zon gedroogd maar tegenwoordig zijn er industriële manieren om fruit te drogen in speciale ovens. Een andere methoden is vriesdrogen waarna van het poeder een vruchtensap wordt gemaakt. Jus d´orange en appelsap wordt zo geproduceerd.
Vitaminen in gedroogd fruit
Door warmte van een oven op de vruchten los te laten gaat er wel wat
vitaminen verloren. In gedroogde vruchten zit minder vitamine C dan in verse vruchten. Daar staat tegenover dat de
fytonutriënten zich in hogere concentraties bevinden in de gedroogde variant van fruit. Er zitten veel
polyfenolen in fruit die als
antioxidant werken. Ze helpen mee schade aan cellen aangericht door vrije radicalen te voorkomen. In sommig fruit zit van een bepaalde vitamine of mineraal veel meer. Zo zit er in gedoogde abrikozen relatief veel vitamine A en pruimen zijn een bovengemiddeld goede bron van vitamine K. Gedroogd fruit zit boordevol vezels. Deze helpen het eten beter en geleidelijker te verteren. In vrijwel al het gedroogde fruit zitten de
mineralen magnesium,
mangaan, koper,
ijzer,
kalium en calcium.
Tuttifrutti
Tuttifrutti is het bekendste gerecht dat veelvuldig van gedroogde vruchten gebruik maakt. Er zit gedroogde abrikoos,
pruim,
peer,
perzik en appel in. Je kunt ook tutti frutti kopen om deze vruchtjes door je
zelfgemaakte muesli heen te doen. Dan hoeft er geen suiker meer door, want gedroogde vruchten zijn zeer zoet en bevatten relatief meer calorieën omdat het minder gewicht is. Eén gedroogde appel bevat in principe net zoveel calorieën als één niet-gedroogde appel.
Het rozijntje
Rozijnen is de bekendste gedroogde vrucht. Rozijnen zijn gedroogde
druiven. Kinderen wordt vaak een doosje rozijntjes gegeven zodat ze redelijk gezond kunnen snoepen. Als aanvulling daarop zou je ook gedroogde abrikozen, pruimen en appels kunnen snoepen. Gedroogde vruchten zijn erg gezond omdat ze allerlei fytonutriënten bevatten.
Wanneer je gedroogd fruit zoals
vijgen wilt gebruiken om de muesli zoet te maken dan is het verstandig de vijgen een nachtje te laten weken.
Raw food
In het raw fooddieet wordt geen suiker gebruikt. Men gebruikt vruchten om zoete hapjes te maken. Er kan zeer lekker gebak worden gemaakt met gedroogde
dadels. Je kunt stukjes gedroogd fruit toevoegen aan pannenkoekenbeslag. Gedroogd fruit klein snijden, in de pan doen en daaroverheen het pannenkoekbeslag schenken om een heerlijke tuttifruttipannenkoek te maken is een prima manier om een lekker toetje te maken. Gedroogd fruit kun je uitstekend over een salade strooien; vooral vermengd met de zure
citroen als dressing kan het gedroogde zoete fruit heerlijk smaken bij een groene salade.
Tabel gedroogde vruchten
Lees verder