Zwarte bessen zijn heel gezond

De zwarte bes zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Volgens onderzoeker Derek Steward van het Scottish Crop Research Institute bevat de zwarte bes zelfs meer van dit alles dan alle andere 20 soorten onderzochte fruitsoorten waaronder: bramen en de Goji bes. Hierbij werd vooral gelet op de hoeveelheid antioxidanten en voedingswaarde. En daarbij scoorde de zwarte bes dus het hoogst. En dat is voor ons in Nederland een gunstige uitkomst omdat de zwarte bes ook hier in Nederland groeit en een stuk goedkoper in prijs is dan bijvoorbeeld de Goji bes of de Açai bes.
Zwarte bessen jam
Zwarte bessen worden eigenlijk heel weinig uit de hand gegeten. De meesten verdwijnen direct naar de fabriek waar er jam of sap van word gemaakt. Dat komt ook doordat de zwarte bes nogal zurig en wrang is om zo te eten. Maar gelukkig zijn de jams wel overheerlijk. Net als trouwens de bessengelei of bessensap of zelfs bessenlikeur. Ook cassis wordt van zwarte bessen gemaakt.De zwarte bes groeit en bloeit in de maand april met kleine bloempjes en dat is gelijk ook een gevaar want in die tijd kan het nog gemakkelijk s’nachts vriezen wat de oogst dan weer beïnvloed. De oogst loopt vanaf juli tot half augustus.