Bosbessen zijn lekker, gezond en houden je jong
Ben je met voeding bezig? Wil je graag een optimale weerstand en een goede gezondheid? Ga dan bessen eten. Bijvoorbeeld iedere dag een handje Bosbessen, Gojibessen, Cranberry’s, Frambozen, Aalbessen, Zwarte bessen, Bramen, Kersen of andere soorten verse, ingevroren of gedroogde bessen. Maak een taart met bessen of cake. Doe een paar lepels in je toetje of smeer af en toe een dikke laag biologische bosbessenjam op je boterham. Je doet je lichaam en je gezondheid er een groot plezier mee.
Bosbessen zijn lekker en gezond
Veel mensen zijn dol op bosbessen en er zijn weinig andere voedingsmiddelen waar zoveel gezonde stoffen inzitten als in bosbessen. Ze behoren dan ook tot de top van de superfoods en je zou ze in feite dagelijks moeten eten, evenals spinazie en zalm want deze drie voedingsmiddelen zullen je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Bosbessen bevatten meer ziekte bestrijdende antioxidanten dan welke groente of fruitsoort dan ook. Er worden veel artikelen aan gewijd en daarin wordt de bosbes ook wel ‘breinvoedsel’ of ‘verjongingsbessen’ genoemd. Bosbessen houden je jong en verlagen het risico op hart en vaatziekten.
De indianen wisten het al
Bosbessen vormden vroeger een heel belangrijk onderdeel van de voeding van Indianen. Vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten werden ze gebruikt als conserveermiddel in gedroogd vlees en daarbij gebruikten de Indianen de bessen en soms zelfs de hele plant voor medicinale doeleinden zoals tegen diarree of bij een zware bevalling. Het vitamine C gehalte in bessen is niet zo hoog en dat is dan ook de reden dat onderzoekers lange tijd heel weinig aandacht eraan besteedden aan deze besjes, maar naarmate men er steeds meer achterkwam hoe belangrijk
antioxidanten zijn, kreeg men er steeds meer belangstelling voor. Zeker ook toen bleek dat de bessen veel van de kwalen die het gevolg zijn van ouderwordende hersenen leken af te remmen en soms zelfs terug te draaien. De Indianen hadden gelijk om de bessen op waarde te schatten. Bosbessen zijn ook goed voor de spijsvertering. Ze bevatten veel pectine en oplosbare voedingsvezels en gaan zowel diarree als verstopping tegen. En ook: evenals cranberry’s zijn bosbessen goed voor de urinewegen. Dus gaan het ontstaan van problemen tegen.
100% puur sap
Wanneer je nou niet zo dol op bessen bent, want dat kan natuurlijk ook, dan kun je het drinken als sap. Let er dan wel op dat je met een 100% puur sap te maken hebt, dus lees goed op het etiket. Sowieso zijn bessen, druiven en granaatappelsappen heel rijk aan anthocyaninen en bevat bijvoorbeeld granaatappelsap 3x meer antioxidanten dan rode wijn en groene thee. Dus wil je liever geen alcohol gebruiken kies dan voor granaatappelsap en let er dan ook gelijk op dat er onder in de fles bezinksel ligt want dat is een teken dat ook de schil erin verwerkt is en dat is belangrijk want juist de schil is de grootste bron van antioxidanten. Even schudden en klaar is kees. Probeer er iedere dag wat te drinken en zorg zo voor weer een bijdrage aan je gezondheid.
Een glaasje sap tijdens de maaltijd
Wist je trouwens dat het drinken van sap of wijn tijdens de maaltijd gezond is? Dit komt door de Polyfenolen die helpen bij het neutraliseren van de kwalijke gevolgen van de geoxideerde oliën en vetten in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld het verbrande laagje op gegrild voedsel. Sap kan wel veel calorieën bevatten dus houd daar dan wel weer rekening mee. Wat je ook kunt doen om dit enigszins wat te beperken is het pure sap aan te lengen met mineraalwater en bijvoorbeeld een schijfje citroen. Je kunt kiezen uit: rode druivensap, kersensap, granaatappelsap, cranberrysap en pruimensap. Van rood druivensap en granaatappelsap is bekend dat deze het gehalte aan antioxidanten in het lichaam verhogen.
Gedroogd fruit
Niet zo dol op sappen? Neem dan gedroogd fruit, want dat kan ook. Ook gedroogd fruit bevat nog steeds de gezonde voedingsstoffen want deze blijven tijdens het drogen behouden. Echter, er is wel een waarschuwing van pas! Tegenwoordig worden er veel chemicaliën op de vruchten gespoten en ook deze chemicaliën zijn dan nog steeds geconcentreerd aanwezig net als de voedingsstoffen. Bosbessen en cranberry’s in gedroogde vorm kun je ook gebruiken voor in de havermoutpap. Voeg er ook wat rozijnen en gedroogde pruimen of
gojibessen aan toe en je begint je dag op een gezonde en verantwoordde manier. Opmerking: op het laatst pas toevoegen.
Bosbessen kopen en bewaren
Verse bosbessen zijn alleen in het seizoen te koop. Waar je op moet letten als je ze koopt is dat er geen schimmels opzitten, dus even controleren door wat met het doosje te schudden zodat je kunt zien of de bessen losjes door elkaar gaan. Wanneer ze wat aan elkaar blijven kleven zit er schimmel aan. Je kunt ze ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren en beter is dan ook, als je er wat meer van hebt om ze dan in te vriezen.
Invriezen
Je kunt de bessen heel goed invriezen. Maak ze nog niet schoon want dan zullen als een kluit aan elkaar vastvriezen. Schoonwassen kun je doen vlak voor het gebruik als je ze uit de vriezer hebt gehaald. Ze zijn wel teer en moeten voorzichtig behandeld worden. Lekker voor in de yoghurt of pannenkoeken.
Tip
Vries de besjes in door ze naast elkaar en los van elkaar op een bakplaat te leggen. Wanneer ze dan bevroren zijn kun je ze alsnog in een zakje doen.
Lees verder
Reacties
Wil Ruygrok vd Werven, 24-05-2015
Vraagje mag je pure granaatappel-kersen-granberry sap bijelkaar in een glas vermengen met water? zoiets als aanmaak limonade. bijvoorbaat hartelijk dank Wil
Reactie infoteur, 31-05-2015
Ik kan me niet voorstellen dat daar iets op tegen is. succes!
Peter, 29-09-2014
Ik vind niets terug in het artikel over bosbessenconfituur, is dit een goed alternatief als er geen verse te verkrijgen zijn?
Reactie infoteur, 02-10-2014
Ik neem aan van wel als het dan gaat om echte biologische confituur. Ik zou eens informatie inwinnen bij een goede natuurwinkel.
Sylvia van de Beek, 07-07-2014
Bosbessen daar ben ik dol op maar omdat ik veel divertikkels in mijn dikke en dunne darm heb durf ik ze niet te eten vanwege de pitjes die er inzitten.
Heeft u een alternatief voor mij zodat ik toch verse bosbessen kan eten?
Groetjes Sijlvia.
Reactie infoteur, 09-07-2014
Sorry, ik zou het ook niet weten