Fruit: Het gezonde snoep van de natuur

Fruit: Het gezonde snoep van de natuur Fruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. Toch is er een groot verschil tussen de verschillende soorten fruit, omdat ze allemaal andere eigenschappen hebben. Het regelmatig eten van fruit heeft een positieve werking op het menselijk lichaam en op de hersenen. Afhankelijk van welke vitamines het fruit bevat, kan deze de stoelgang bevorderen, helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en het risico op bepaalde ziekten verkleinen.

Wat doen vitamines met ons lichaam

We weten allemaal dat vitamines gezond zijn. Maar wat doen verschillende vitamines nu precies in ons lichaam?

Vitamine B6

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen in ons lichaam. Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is net als vitamine B6 belangrijk voor een goede weerstand en een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en voorkomt het bepaalde vormen van bloedarmoede.

Vitamine C

Deze vitamine fungeert als antioxidant in ons lichaam. De antioxidant is verantwoordelijk voor de opname van ijzer in ons lichaam, voor de vorming van bindweefsel en voor het in stand houden van onze weerstand.

Vitamine E

Tocoferol, een andere benaming voor vitamine E, is een antioxidant. Deze beschermt de cellen in ons lichaam tegen vrije radicalen (agressieve stoffen die ontstaan in ons lichaam die schade aan weefsels en cellen toebrengen, wat uiteindelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken). Ook deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

De gezondste fruitsoorten

Twee stuks fruit per dag is de aanbevolen hoeveelheid en elk fruit is gezond, maar sommige soorten hebben net dat beetje extra waardoor ze nóg gezonder zijn dan andere fruitsoorten. Dit zijn onder andere:

 • Blauw en rood fruit
 • Appel
 • Kiwi
 • Ananas
 • Banaan
 • Sinaasappel

Elk van de genoemde vruchten heeft een zeer positieve werking op het lichaam.

Blauw en rood fruit

Blauwe en rode vruchten, zoals rode bessen, blauwe bessen, bosbessen, aardbeien en frambozen bevatten anthocyanines. Dit is een bepaalde vorm van flavonoïden en hebben een positieve werking op de hersenen. Ze zijn licht toxisch. Daardoor activeren deze stoffen de natuurlijke aanmaak van antioxidanten in ons lichaam en dat zorgt er weer voor dat ons lichaam in staat is om vrije radicalen te neutraliseren.

De appel

De appel is rijk aan vitamine B, vitamine C en antioxidanten. Verder bevat de appel vezels die een positief effect hebben op de stoelgang. Veel mensen zijn geneigd een appel te schillen voor consumptie. Dit is echter zonde en absoluut niet nodig; de schil van de appel bevat namelijk meer vitamines dan het vruchtvlees.

De kiwi

Na het eten van een kiwi heb je al meer vitamine C binnen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het eten van een kiwi geeft veel energie en zorgt voor een goede stoelgang.

De ananas

De ananas is enorm rijk aan mineralen en bevat vitamine C en E. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering. Na het eten van ananas, voel je je direct energieker.

De banaan

Het eten van een banaan heeft vele voordelen. De banaan bevat onder andere de vitamines B6 en B12. Deze vitamines kunnen helpen bij ontwenningsverschijnselen als je bijvoorbeeld stopt met roken. Deze vrucht heeft een hoog suikergehalte, waardoor deze snel voor energie in het lichaam zorgt. Het hoge kaliumgehalte in bananen dragen bij aan een goede bloeddruk.

De sinaasappel

De sinaasappel bevat een enorme dosis vitamine C. Hierdoor raak je beter bestand tegen ziekten.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twijfels over het nut van extra antioxidantenTwijfels over het nut van extra antioxidantenVeel mensen slikken extra vitaminen en drinken fruitdrankjes met toegevoegde antioxidanten. Maar er zijn twijfels of dit…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
De goede eigenschappen van groente en fruitGroente en fruit zijn gezond, omdat er vitamines en andere voedingsstoffen inzitten. Maar welke effecten hebben sommige…
Superfoods: De AçaibesSuperfoods: De AçaibesDe açaibes wint snel aan populariteit in Nederland. De açaibes behoort tot de zogenaamde "superfoods". Deze gezonde bess…

Zwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzichtZwarte bes: Bescherming voor ogen met verbeterd nachtzichtDe lijst van voordelen van zwarte bessen is vrij indrukwekkend. Deze fruitsoort heeft een positieve invloed op de hersen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
 • http://www.vitamine-info.nl/woordenlijst/#vrije_radicalen
 • https://www.fitness-tips.nl/voeding/voedingstheorie/effect-antioxidanten
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b6/
 • http://plazilla.com/page/4295100825/top-8-van-de-aller-gezondste-fruitsoorten
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.