Fruit: Het gezonde snoep van de natuur
Fruit is gezond. Dat is ons allemaal bekend. Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen. Toch is er een groot verschil tussen de verschillende soorten fruit, omdat ze allemaal andere eigenschappen hebben. Het regelmatig eten van fruit heeft een positieve werking op het menselijk lichaam en op de hersenen. Afhankelijk van welke vitamines het fruit bevat, kan deze de stoelgang bevorderen, helpen tegen de beschadiging van cellen en weefsel en het risico op bepaalde ziekten verkleinen.
Wat doen vitamines met ons lichaam
We weten allemaal dat vitamines gezond zijn. Maar wat doen verschillende vitamines nu precies in ons lichaam?
Vitamine B6
Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen in ons lichaam. Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Vitamine B12
Vitamine B12 (cobalamine) is net als vitamine B6 belangrijk voor een goede weerstand en een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en voorkomt het bepaalde vormen van bloedarmoede.
Vitamine C
Deze vitamine fungeert als antioxidant in ons lichaam. De antioxidant is verantwoordelijk voor de opname van ijzer in ons lichaam, voor de vorming van bindweefsel en voor het in stand houden van onze weerstand.
Vitamine E
Tocoferol, een andere benaming voor vitamine E, is een antioxidant. Deze beschermt de cellen in ons lichaam tegen vrije radicalen (agressieve stoffen die ontstaan in ons lichaam die schade aan weefsels en cellen toebrengen, wat uiteindelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken). Ook deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.
De gezondste fruitsoorten
Twee stuks fruit per dag is de aanbevolen hoeveelheid en elk fruit is gezond, maar sommige soorten hebben net dat beetje extra waardoor ze nóg gezonder zijn dan andere fruitsoorten. Dit zijn onder andere:
- Blauw en rood fruit
- Appel
- Kiwi
- Ananas
- Banaan
- Sinaasappel
Elk van de genoemde vruchten heeft een zeer positieve werking op het lichaam.
Blauw en rood fruit
Blauwe en rode vruchten, zoals rode bessen, blauwe bessen, bosbessen, aardbeien en frambozen bevatten anthocyanines. Dit is een bepaalde vorm van flavonoïden en hebben een positieve werking op de hersenen. Ze zijn licht toxisch. Daardoor activeren deze stoffen de natuurlijke aanmaak van antioxidanten in ons lichaam en dat zorgt er weer voor dat ons lichaam in staat is om vrije radicalen te neutraliseren.
De appel
De appel is rijk aan vitamine B, vitamine C en antioxidanten. Verder bevat de appel vezels die een positief effect hebben op de stoelgang. Veel mensen zijn geneigd een appel te schillen voor consumptie. Dit is echter zonde en absoluut niet nodig; de schil van de appel bevat namelijk meer vitamines dan het vruchtvlees.
De kiwi
Na het eten van een kiwi heb je al meer vitamine C binnen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het eten van een kiwi geeft veel energie en zorgt voor een goede stoelgang.
De ananas
De ananas is enorm rijk aan mineralen en bevat vitamine C en E. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering. Na het eten van ananas, voel je je direct energieker.
De banaan
Het eten van een banaan heeft vele voordelen. De banaan bevat onder andere de vitamines B6 en B12. Deze vitamines kunnen helpen bij ontwenningsverschijnselen als je bijvoorbeeld stopt met roken. Deze vrucht heeft een hoog suikergehalte, waardoor deze snel voor energie in het lichaam zorgt. Het hoge kaliumgehalte in bananen dragen bij aan een goede bloeddruk.
De sinaasappel
De sinaasappel bevat een enorme dosis vitamine C. Hierdoor raak je beter bestand tegen ziekten.