Camellia, thee en EGCG
Groene thee, al eeuwenlang een traditionele en populaire drank in China en Japan, bevat een complexe mengeling van bio-actieve stoffen met een heilzame werking, vooral in de strijd tegen kanker. De belangrijkste zijn de theepolyfenolen. Van die polyfenolen zijn het meer bepaald de catechines, en in mindere mate quercetine en myricitine, die een belangrijke rol spelen voor de gezondheid.
De belangrijkste onder de catechines is EGCG (voluit epigallocatechine galaat). EGCG heeft een antioxidantenwaarde die 25 tot zelfs 100 maal hoger is dan die van vitamine C en E, op zich al zeer sterke antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat 700 microgram EGCG per ml thee overeenkomt met anderhalf keer de laagste doeltreffende antikankerdosering voor een gemiddelde volwassene. Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) haal je deze hoeveelheid EGCG als je elke dag 1200 ml groene thee van goede kwaliteit (minimum 7 % EGCG) drinkt.
Thee en EGCG
Het goede nieuws is dat dit een zeer prettige manier is om jezelf te beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Het slechte nieuws is dat er bijna geen groene thees op de markt zijn die zoveel EGCG bevatten. Voor 100 ml water heb je één gram theebladeren nodig. Om aan de NCI-normen te voldoen moet één gram groene theebladeren minstens 710 microgram EGCG bevatten. En dat is een zeer hoge dosis. Deze catechine is immers zeer sterk onderhevig aan oxidatie. Van zodra de theeblaadjes zijn geplukt en beginnen te verwelken, begint dit oxidatieproces. Om dit oxidatieproces te stoppen, moeten de blaadjes zo snel mogelijk na het plukken verhit worden tot boven 70 °C. Zo blijft een maximale dosis EGCG behouden. Daarna is het belangrijk om de gedroogde theeblaadjes zuurstofvrij te verpakken, zodat de bio-actieve stoffen tijdens het transport en de stockeringstijd optimaal bewaard blijven.
Anti-kankerwerking
De polyfenolen in groene thee zijn wetenschappelijk goed bestudeerd, vooral omwille van de vele manieren waarop ze kanker bestrijden. Hun anti-kanker werking is actief in alle fasen van het kankerproces: ze beschermen het erfelijk materiaal (het DNA), ze verminderen de aanmaak van kankerverwerkende stoffen in het lichaam en stimuleren de uitscheiding ervan uit het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de aangetaste cellen trager groeien (doordat ze de aangroei van de belangrijkste enzymen afremmen die maken dat kankercellen langer overleven), ze verminderen het gezwel en ze onderdrukken de mechanismen die tot uitzaaiingen leiden. Dit geldt voor bijna alle soorten kanker, van borstkanker tot kanker aan de slokdarm, maag, dikke darm, rectum, alvleesklier, urinewegen, blaas, prostaat, longen en lever.
Goed voor gewichtscontrole, cholesterolregulerend, enz.
Naast zijn bijzonder sterke antioxidant werking, niet alleen in verband met kanker, maar ook in verband met het verouderingsproces van alle lichaamsweefsels, wordt groene thee geassocieerd met een reductie van lichaamsvet (het drinken van groene thee stimuleert het metabolisme en helpt je gemakkelijker je gewenste gewicht te bereiken), met een daling van de 'slechte' LDL-cholesterol, een verlaging van de bloeddruk, het bestrijden van virale infecties, een betere bescherming tegen UV-stralen en tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson
Thee heeft ook een ontspannende werking, Dit effect is vooral te danken aan de in thee aanwezige l-theanine. Een stof die in groene thee in grotere hoeveelheden aanwezig is dan in zwarte thee. Over de werking van l-theanine is wetenschappelijk vrij veel bekend. Zo werd bij dieren aangetoond dat het gedurende drie maanden toedienen van l-theanine een gunstige invloed had op het leervermogen en de geheugenfunctie. Bij mensen bleek inname van l-theanine de alfagolven in de hersenen te bevorderen, de soort hersengolven die ook tijdens meditatie en rust ontstaan.
Kwaliteit en bereiding groene thee
Je kunt echter slechts genieten van al deze weldoende eigenschappen van groene thee als je thee drinkt van topkwaliteit en deze thee op de juiste manier klaar maakt én drinkt. Het overgrote deel van de groene thees dat te koop wordt aangeboden, is jammer genoeg waardeloos als het op de gezondheidseffecten aankomt. Kies groene thee waarvan de theeblaadjes intact zijn. Thees in poedervorm (theezakjes) moeten slechts 3-5 minuten trekken doordat de thee een groot contactoppervlak met de omgeving heeft. Hierdoor oxideert echter het grootste deel van het EGCG. Bij de hele blaadjes zitten de bio-actieve stoffen beschermd in het blad, om ze vrij te maken moet je de thee ook langer, tot 20 minuten laten trekken. Zeven, iets laten afkoelen tot 60 graden en dan ook binnen het kwartier opdrinken.
Natuurlijk is groene of andere thee geen wondermiddel, en natuurlijk zitten deze stoffen ook in vele andere kruiden en zelfs in wijn. Dus blijven er ook vele andere mogelijkheden om op een gezonde en aangename manier lang te leven.
Voor verdere studie
- Coimbra S, Santos-Silva A, Rocha-Pereira P, Rocha S, Castro E: Green tea improves plasma lipid profiles in adults. Nutr. Research 2006;11:604-607
- Dulloo AG, Duret C, Rohrer D, Girardier L, Mensi N, Fathi M, Chantre P, Vandermander J. Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. Am J Clin Nutr. 2000 ;72:1232-1234
- Hsu T-F, Kusumoto A, Abe K, Hosoda K, Kiso, Y, Wang M-F, Yamamoto S: Polyphenol-enriched oolong tea increases fecal lipid excretion. Eur J of Clin Nutr 2006;60:1330-1336
- Tsuneki H, Ishizuka M, Terasawa M, Wu JB, Sasaoka T, Kimura I: Effect of green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC Pharmacology 2004, 4:18
- Weinreb O, Mandel S, Amit T, Youdim MB. Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer's and Parkinson's diseases. J Nutr Biochem. 2004 Sep;15(9):506-16
- Pan T, Jankovic J, Le W. Potential therapeutic properties of green tea polyphenols in Parkinson's disease. Drugs Aging. 2003;20(10):711-21 Fassina G, Buffa A, Benelli R, Varnier OE, Noonan DM, Albini A. Polyphenolic antioxidant (-)-epigallocatechin-3-gallate from green tea as a candidate anti-HIV agent. AIDS. 2002 Apr 12;16(6):939-41