Groene thee gezond

Groene thee gezond Chinese thee en groene thee zijn allebei afkomstig van de plant Camelia sinensis. Vooral de niet gefermenteerde, zogenaamde groene thee is ondertussen niet alleen bekend geraakt als lekkere drank maar wordt vandaag vooral gewaardeerd om zijn gezondheidswaarde. Thee kan men louter drinken voor de smaak en het aroma. Maar wie heel bewust voor groene thee kiest om o.a. het kankerrisico in te perken moet zich aan strikte regels houden. Noem het een theeceremonie gegroeid uit de fusie tussen moderne wetenschap en de 5000-jaar oude theecultuur van China.

Volgens het Amerikaanse 'National Cancer Institute' (NCI) komt een dagelijkse consumptie van 1200 ml groene thee met een sterkte van 710 mcg epigallocatechine galaat (EGCG)/ml overeen met 1,5 maal de laagste doeltreffende antikankerdosering voor een persoon van 70 kg. EGCG is de groene theepolyfenol bij uitstek met een antioxidantwaarde die grofweg 25-100 maal hoger is dan die van vitamine C en E.
Veel gunstige effecten van groene thee zijn rechtstreeks toe te schrijven aan EGCG. Kennis over het EGCG-gehalte van groene thee is nuttig voor de gezondheidseffecten. Groene thee blijft weliswaar een complexe mix van bio-actieve stoffen waaronder polyfenolen, theanine en cafeïne. De groene theepolyfenolen worden onderverdeeld in twee grote groepen: flavanolen zoals de catechines (bv. EGCG) en flavonolen (bv. quercetine, kaempferol en myricitine).

Groene theepolyfenolen beschermen tegen kanker door in te grijpen in elke stap van het kankerproces: van initiatie (aantasting erfelijk materiaal), over promotie (aangetaste cel krijgt groeivoordeel) tot progressie (ontstaan van een zichtbaar gezwel). Ook de mechanismen die tot metastase (uitzaaiing) van de kanker leiden, worden onderdrukt. De consumptie van groene thee is geassocieerd met een verminderd risico op kanker aan borst, slokdarm, maag, dikke darm, rectum, alvleesklier, urinewegen, blaas, prostaat, longen en lever.

Overzicht gezondheidswaarde groene thee

 • Minder aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam door de werking van fase I ontgiftingsenzymen af te remmen
 • Minder vorming van nitrosamines in de maag (kankerverwekkende nitrosamines ontstaan na de consumptie van eetwaren met toegevoegde nitrieten)
 • Vlottere uitscheiding van kankerverwekkende stoffen uit het lichaam door stimulatie van fase II ontgiftingsenzymen
 • Rem op ontstekingsreacties
 • Antioxidantfunctie
 • Rem op de groei van Helicobacter pylori in de maag, de bacterie die maagzweren induceert en geassocieerd wordt met het ontstaan van maagkanker
 • Rem op het telomerase enzym, een enzym dat door 85% van de kankercellen gebruikt wordt om langer te overleven
 • Inductie van apoptose (het in gang zetten van een geprogrammeerde celdood in kankercellen)
 • Rem op de angiogenese, het vormen van nieuwe bloedvaten die kankercellen vervolgens gebruiken om uit te zaaien
 • Verminderde aanmaak van metalloproteïnases, enzymen betrokken bij de metastase van kankercellen
 • Kankerbestrijdende mechanismen geïnduceerd door groene theepolyfenolen
Groene thee wordt eveneens geassocieerd met een reductie in lichaamsvet, een daling van de LDL-cholesterol, bloeddrukverlaging, het bestrijden van virale infecties, een bescherming tegen UV-stralen en de preventie van Alzheimer en Parkinson.

Hoe thee voor de gezondheid zetten?

Neem een grote theekop en schep 4 gram theebladeren (1-2 koffielepels) in de kop. Voeg 4 dl kokend water toe en dek de theekop onmiddellijk af. Thee van intacte theebladeren (met minstens 7,1% EGCG!) moet 20 minuten trekken.
Warme thee moet binnen het uur worden opgedronken. Wie de thee onmiddellijk over ijs giet en vervolgens in de koelkast bewaart, kan er 24 uur van blijven genieten. Deze laatste optie is handig voor buitenshuis (de gekoelde thee kan in een isoleerfles overal mee naar toe genomen worden).
Drink dagelijks tot 3 x 4 dl van de groene thee, verspreid over de dag. Drink thee nooit op een lege maag, want zonder voedsel in de maag kan groene thee irriterend zijn voor het maagslijmvlies. Thee drinken en gezonde tussendoortjes gaan perfect samen.
© 2013 - 2023 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Camelia sinensis, thee voor de gezondheidHet lijkt er steeds meer op dat genotsmiddelen zoals koffie, chocolade, bier, wijn en thee niet alleen lekker maar ook g…
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…

Honing doodt bacteriën en geneest wondenHoning doodt bacteriën en geneest wondenIedereen kent de zoete smaak van honing. Het wordt beschouwd als een puur natuurproduct omdat het door bijen wordt gemaa…
Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond? Ja, deze populaire fruitsoort is erg gezond, meer dan gezond zelfs! De heerlijke vrucht bevat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Carlson JR, Bauer BA, Vincent A, Limburg PJ, Wilson T. Reading the tea leaves: anticarcinogenic properties of (-)-epigallocatechin-3-gallate. Mayo Clin Proc 2007; 82(6):725-32.
 • https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/camellia-sinensis-theeplant
 • https://sites.google.com/site/kruidwis/genotsmiddelen/camelia
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.