Groene Thee: De aanval op kanker
Groene thee bevat talloze polyfenolen (anti-oxidant), die catechinen worden genoemd. Eén van deze catechinen genaamd, epigallocatechine-3-galaat of EGCG, is één van de krachtigste voedingsstoffen tegen mechanismen die kankercellen nodig hebben om weefsels te kunnen binnendringen en nieuwe bloedvaten te kunnen maken.
Inleiding
Uit onderzoek de afgelopen jaren is gebleken dat de polyfenolen (anti-oxidanten) in groene thee een remmend effect op het ontstaan en de groei van kanker hebben.
Hoe werkt het?
Als men groene thee drinkt, krijgt men de cathechin EGCG binnen. EGCG verspreid zich vervolgens middels je bloedbaan door je gehele lichaam. EGCG nestelt zich door de kleine haarvaten aan het oppervlak van de cellen en hecht zich aan de receptoren die het signaal moeten afgeven dat ertoe leidt dat kankercellen het weefsel binnendringen. Eveneens kan EGCG receptoren blokkeren die nieuwe bloedvaten willen aanmaken. Dit aanmaken van nieuwe bloedvaten zijn bevelen van de kankercellen die nieuwe bloedvaten willen aanmaken om de groei van tumoren mogelijk te maken. Door het blokkeren hiervan krijgen de tumorcellen onvoldoende voedingsstoffen om uit te kunnen groeien tot een grote tumor. Uit onderzoek is gebleken dat EGCG de groei van leukemiecellen, borstkankercellen, cellen van prostaat-, nier-, huid- en mondkanker aanzienlijk vertraagt.
Groene thee en vormen van kanker
Borstkanker
Klinische studies bij dieren en in reageerbuizen suggereren dat polyfenolen in groene thee de groei remmen van borstkankercellen. Uit een studie, van 472 vrouwen met verschillende stadia van borstkanker, bleek dat vrouwen die de meeste groene thee dronken de minste verspreiding van kanker hadden. Dit was vooral het geval bij vrouwen in hun pre menopauze in de vroege stadia van borstkanker. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die in dit vroege stadia van de ziekte minstens vijf kopjes groene thee per dag dronken, voordat ze gediagnosticeerd met kanker waren, de terugkeer van de kanker minder waarschijnlijk werd nadat ze klaar waren met de behandeling. Echter, bij vrouwen in een later stadia van borstkanker bleek weinig tot geen verbetering door het drinken van groene thee. In een zeer grote studie vonden onderzoekers dat het drinken van thee, groene of andere soorten, niet werd geassocieerd met een verminderd risico op borstkanker. Echter, toen de onderzoekers de steekproef veranderden en het onderzoek in leeftijdscategorie werd verdeeld, vonden ze dat vrouwen onder de leeftijd van vijftig jaar die drie of meer kopjes thee per dag verbruikten 37 % minder kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker in vergelijking met vrouwen die geen thee dronken.
Uit onderzoek bleek:
- EGCG kan goed samenwerken met andere anti-kankermiddelen. Zo bleek EGCG de werking van het anti-oestrogeen Tamoxifen (veel gebruikt bij borstkanker) sterk te verbeteren en ook hormoon ongevoelige tumorcellen reageerden door EGCG weer op Tamoxifen.
- Ook samen met resveratrol (uit rode wijn) en een vitamine E bestanddeel gaf EGCG een lagere dosis en betere werkzaamheid van chemotherapie te zien bij borstkankercellen.
- Bij dieronderzoek en in celkweken met menselijke borstkankercellen bleek een gestabiliseerde vorm van EGCG (pro-EGCG) nog aan-zienlijk werkzamer dan EGCG.
Eierstokkanker
In een klinische studie uitgevoerd bij patiënten met ovariumcarcinoom (eierstokkanker) in China, vonden de onderzoekers dat vrouwen die minstens een kop groene thee per dag dronken langer leefden met de ziekte dan mensen die groene thee dronken. Het bleek zelfs dat diegenen die het meeste groene thee dronken, het langste leefden. Maar andere studies vonden geen gunstige effecten.
Colorectale kanker
Klinische studies naar de effecten van groene thee op colorectale- of rectumkanker hebben tegenstrijdige resultaten aangetoond. Sommige studies toonden een verminderd risico aan bij mensen die de thee dronken, terwijl andere studies een verhoogd risico lieten zien. Uit een studie, waarbij vrouwen vijf of meer koppen groene thee per dag dronken, bleek dat deze vrouwen een lager risico op darmkanker hadden in vergelijking met niet-theedrinkers. Er bleek geen beschermend effect voor mannen te zijn. Echter, andere studies tonen aan dat het regelmatig drinken van thee bij vrouwen de kans op darmkanker kan verminderen. Meer onderzoek is nodig voordat onderzoekers groene thee kunnen aanbevelen voor de preventie van colorectale kanker.
Slokdarmkanker
Studies bij proefdieren hebben aangetoond dat de polyfenolen in groene thee de groei van slokdarmkanker cellen remmen. Echter, studies bij mensen hebben tegenstrijdige bevindingen geproduceerd. Bijvoorbeeld, tijdens een grootschalige populatie-gebaseerde klinische studie bleek dat groene thee bescherming bood tegen de ontwikkeling van slokdarmkanker, vooral onder vrouwen. Een andere populatie gebaseerde klinische studie bleek juist het tegenovergestelde - groene thee consumptie werd geassocieerd met een verhoogd risico op slokdarmkanker. Uit onderzoek bleek; hoe sterker en heter thee, hoe groter het risico. Gezien deze tegenstrijdige resultaten, is meer onderzoek nodig voordat wetenschappers groene thee kunnen aanbevelen voor de preventie van slokdarmkanker.
Longkanker
Evenals bij slokdarmkanker hebben studies aangetoond dat de polyfenolen in groene thee de groei van longkanker cellen in reageerbuizen kunnen remmen. Toch bleken dezelfde tegenstrijdigheden als bij slokdarmkanker eveneens hier van toepassing.
Meer studies zijn nodig voordat de onderzoekers conclusies over groene thee en longkanker kunnen trekken.
Uit onderzoek bleek:
- De combinatie van een gestandaardiseerd groene thee-extract en de cholesterolverlager atorvastatine gaven een duidelijke synergie (ze versterken elkaar) bij het verminderen van de groei van longkanker bij muizen en bij diverse menselijke longkanker-cellijnen in celkweek.
Alvleesklierkanker
In een grootschalige klinische studie vergeleken onderzoekers groene thee drinkers met niet-drinkers en zij vonden dat degenen die het meest thee dronken minder kans hadden op het ontwikkelen van alvleesklierkanker. Dit was vooral het geval voor vrouwen. De vrouwen die het meeste groene thee dronken hadden half zoveel kans op ontwikkelen van alvleesklierkanker dan degenen die minder thee dronken. Mannen die het meest thee dronken hadden 37 % minder kans op ontwikkelen van alvleesklierkanker. Het is echter niet duidelijk uit deze populatie gebaseerde studie of groene thee als enige verantwoordelijk is voor het verlagen van alvleesklier- kanker.
Meer studies bij dieren en mensen zijn nodig voordat onderzoekers groene thee kunnen aanbevelen voor de preventie van alvleesklierkanker.
Prostaatkanker
Laboratorium studies hebben aangetoond dat groene thee-extracten de groei van prostaatkankercellen in reageerbuizen voorkomt. In een grote klinische studie in Zuidoost- China vonden de onderzoekers dat het risico van prostaatkanker daalde met toenemende frequentie, de duur en de hoeveelheid van groene thee consumptie.
Uit onderzoek bleek:
- In celkweken met prostaatkankercellen bleek EGCG de werking van chemotherapie (met taxol) te bevorderen.
Maagkanker
Laboratorium studies hebben aangetoond dat de polyfenolen in groene thee de groei van maagkanker cellen in reageerbuizen remmen, maar studies bij mensen zijn minder overtuigend. In twee studies, die groene thee drinkers met niet-drinkers vergeleken, vonden de onderzoekers dat mensen die thee dronken ongeveer 50% zoveel kans op maagkanker en maagontsteking ontwikkelen als degenen die geen groene thee dronken. Echter, een klinisch onderzoek bij meer dan 26.000 mannen en vrouwen in Japan vond geen verband tussen groene thee en maagkanker risico. Sommige studies suggereren zelfs dat groene thee het risico op maagkanker kan verhogen.
Meer klinische studies lopen op dit moment om te zien of groene thee helpt het risico op maagkanker te verminderen.
Raadpleeg uw arts
Uit studies is ook gebleken dat zowel de groene- als zwarte thee extracten genen kunnen stimuleren die ervoor zorgen dat cellen minder gevoelig waren voor chemotherapie drugs. Het is dus raadzaam voor mensen die chemotherapie ondergaan om hun artsen eerst te raadplegen voordat ze groene of zwarte thee drinken, of thee supplementen innemen.