Tien Amerikaanse afslankblunders

Tien Amerikaanse afslankblunders Hoewel van Amerika bekend is dat er veel inwoners zijn met overgewicht komt dit in onze streken ook steeds meer voor. Tien uit Amerika overgewaaide afslankblunders kunnen daarom wellicht ook hier een waarschuwing zijn. Die blunders slaan op zowel bepaalde dingen meer als minder doen bijvoorbeeld met betrekking tot eten en bewegen. Alles met mate en geleidelijk aan is eveneens een uitgangspunt.

Vooraf aan tien Amerikaanse afslankblunders

Let op want de tien hieronder beschreven zaken zijn geen tips om uit te voeren maar zijn blunders die je vooral niet moet maken. Goed lezen is daarom belangrijk bij het gevecht om succesvol de pondjes teveel kwijt te raken.

Blunder 1. Halfvolle melk en vruchtensap drinken is geen probleem

Hoewel melk en vruchtensap zeer gezond zijn mag daarom niet gedacht worden dat het drinken daarvan geen probleem vormt voor overgewicht. Ook halfvolle melk en vruchtensap bevatten calorieën en die tellen gewoon mee. Veel vruchtensappen bevatten per glas minstens 80 kcal. De beste dorstlesser is altijd nog gewoon water want daar zitten geen calorieën in.

Blunder 2. Elke dag jezelf wegen

Het dagelijks bijhouden van het gewicht, in de hoop dat er weer een pondje af is, lijkt een goede actie. Maar gewicht kan schommelen omdat de ene dag meer vocht wordt vastgehouden dan de andere. Als daardoor het gewicht hoger is dan de vorige dag kan dit demotiverend werken.

Blunder 3. Nooit meer de lekkere dingen eten waar je zo van houdt

Door die heerlijkheden niet meer te eten wordt het verlangen ernaar alsmaar groter. Een ongelukkig gevoel kan het gevolg zijn met daar weer als gevolg van dat het afslanken opgegeven wordt. Beter is om goed om te gaan met kleine porties en niet bijvoorbeeld een bak ijs in de diepvries te bewaren maar slechts één ijsje te kopen.

Blunder 4. Heel veel calorieën minder eten

Kleinere porties eten heeft zin, maar tijdelijk heel veel calorieën minder is niet de juiste manier om af te vallen. Als het verschil ineens te groot is gaat dat ten koste van een goede stofwisseling en zal het lichaam zuiniger met de calorieën omgaan. Zodra weer iets meer wordt gegeten komen de pondjes er weer snel aan.

Blunder 5. Tussendoortjes niet meetellen

Wie zich heel bewust is van de calorieën van het ontbijt, de lunch en het diner maar de tussendoortjes vergeet kan heel wat meer calorieën binnen krijgen dan de telling aan het eind van de dag aangeeft. Afhankelijk van het soort tussendoortjes kunnen die makkelijk oplopen tot 1000 kcal per dag. Meetellen (of liever laten staan) is dus heel belangrijk.

Blunder 6. Remmen los bij uiteten gaan

Een keer zondigen kan geen kwaad wordt vaak gedacht. Maar een keer zondigen bij het uiteten gaan kan behoorlijk oplopen. Tips zijn daarom:
  • Sausjes en dressings apart laten opdienen zodat zelf de hoeveelheid kan worden bepaald.
  • Grote porties niet helemaal opeten maar het restant meenemen. Een doggyback is in Amerika heel gewoon en waarom hier niet?
  • Liever geen meer-gangen-menu bestellen.
  • Deel het dessert met een tafelgenoot.
  • Eet de rest van de dag minder.

Blunder 7. Plotseling zeer intensief bewegen

Natuurlijk is meer bewegen een belangrijk onderdeel van een afslankprogramma. Maar door ineens teveel te trainen in de sportschool kan oververmoeidheid optreden en demotivatie voor verdere uitvoer van het programma. Geleidelijkheid is beter.

Blunder 8. Suikervrije voedingsmiddelen en light producten zijn geen probleem

Uiteraard hebben suikervrije voedingsmiddelen en light producten minder calorieën dan andere producten. Maar de suikervervangers hebben soms veel meer calorieën dan gedacht wordt. Lees daarom eerst de gegevens van de producten om de juiste uit te kunnen kiezen.

Blunder 9. Gewoon blijven koken voor de rest van het gezin

Niets is zo verleidelijk als de rest van het gezin te zien smullen van de maaltijden die hetzelfde als voorheen op tafel komen. Maar wellicht is de rest van het gezin door de eetgewoonten van voorheen ook wel aan gezonder voedsel toe. Kook daarom liever voor iedereen anders dan voorheen. Verwen de slanken onder hen af en toe met iets extra’s waar je niet bij hoeft te zijn als ze dat verorberen.

Blunder 10. Succes hoeft niet extra beloond te worden

Hoewel een slanker lichaam een goede beloning is kan ook een extra beloning de motivatie hoog houden. Maar beloon niet door iets met calorieën doch bijvoorbeeld een traktatie op een theatervoorstelling of een mooi sieraad.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Maagballon en afslankenMaagballon en afslankenWanneer geen enkele poging tot afslanken helpt kan je een alternatief overwegen. Een van de voorbeelden hiervan is de ma…

Groene Thee: De aanval op kankerGroene Thee: De aanval op kankerGroene thee bevat talloze polyfenolen (anti-oxidant), die catechinen worden genoemd. Eén van deze catechinen genaamd, ep…
Pectine in appelmoes of jam een belangrijk voedingselementOm goed te kunnen functioneren heeft ons lichaam diverse voedingsstoffen nodig. De voedingsstoffen die kunnen worden ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Herba-products.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.