Hoe word je je eigen afslankcoach

Hoe word je je eigen afslankcoach Afslanken kan op talrijke manieren. Er bestaan heel veel diëten en methoden om afvallen aan te pakken. Velen die kilo’s kwijt wilden hebben al van alles geprobeerd en kosten noch moeite gespaard. Maar er is eigenlijk een simpele manier van zelf coachen waarbij niet door een ander wordt bepaald wat goed is om af te slanken. Met onder meer het bijhouden van gegevens en wat rekenwerk kan succesvol worden afgeslankt naast uiteraard opletten op de hoeveelheden voedsel die worden genuttigd.

Normale hoeveelheden

Die methode, waarbij iemand zijn of haar eigen afslankcoach is, begint met eerlijk na te gaan hoe het staat met de hoeveelheden eten en drinken die dagelijks worden genuttigd. Veel mensen hebben van huis uit een bepaald normbesef meegekregen wat de grootte van de porties betreft die bij de maaltijden op tafel komen. Zij zijn die normen als normaal gaan beschouwen.

Extra porties

De vraag is echter of de calorieën die bij die “normale” porties horen wel overeenkomen met het aantal calorieën dat nodig is om gezond te leven. Daar komt bij dat veel thuiskoks altijd iets meer koken dan nodig is om zeker niet te kort te komen. Veelal worden die extra porties ook met plezier naar binnen gewerkt. Een kritische beoordeling en berekening van alle calorieën kan een eerste stap zijn naar een andere eetstijl. Lees over dit onderwerp ook mijn artikel: “Maaltijden met normale hoeveelheden en calorieën”

Niet schrikken

In de tweede plaats komt het kernonderdeel van de zelfcoachmethode. Dat onderdeel bestaat uit het maken van enkele keuzes met daarna een aantal berekeningen. De eerste keuze is om te bepalen hoeveel kilo’s afgeslankt gaan worden. Het aantal kilo’s kan eenvoudigweg vermenigvuldigd worden met 7000. Niet schrikken maar dat is het aantal calorieën dat verbrand moet worden om één kilo af te slanken. Bij 10 kilo dus 70.000 calorieën.

Welke bewegingsactiviteit

De volgende keuze is het bepalen van een bewegingsactiviteit. Hoewel er meer mogelijkheden zijn volgt hier een aantal door velen beoefende bezigheden zoals: aerobics, dansen, fietsen, mountainbiken, hardlopen, langlaufen, nordic walking, schaatsen, skiën, tennissen en wandelen.

Calorieën in kcal per activiteit en even rekenen

Daarna komt het rekenwerk. Afhankelijk van het gewicht van degene die wil afslanken, de tijdsduur van de activiteit en de soort activiteit, kan precies worden bepaald hoe lang en hoe vaak de activiteit moet worden verricht om het einddoel te bereiken. De berekening gaat als volgt: kies de activiteit en neem het cijfer dat erbij vermeld staat als een van de elementen voor de berekening. Dat cijfer is het aantal calorieën dat per uur wordt verbrand per kilo gewicht van de uitvoerder van de activiteit. Vermenigvuldig het gewicht van de uitvoerder met de duur van de activiteit maal het bijbehorend cijfer. Bijvoorbeeld: iemand met een gewicht van 90 kilo gaat 2 uur fietsen dus 90 x 2 x 6 = 1080 calorieën die in totaal worden verbrand.

calorieënactiviteitinspanning
6 kcalaerobicsgemiddeld
6 kcaldansengemiddeld
6 kcalfietsen16 tot 20 km per uur
8 kcalmountainbikenrecreatief
10 kcalhardlopen10 km per uur
10 kcallanglaufen10 km per uur
4,5nordic walkinggemiddeld
5,5schaatsenrecreatief
7 kcalskiëngemiddeld
7 kcaltennissengemiddeld
3,5 kcalwandelen5 km per uur
6 kcalzwemmenrecreatief

Aan de slag als eigen afslankcoach

Het laatste coachelement namelijk “opjutten” om de activiteiten daadwerkelijk te verrichten is wellicht het moeilijkste element. Besef dan eens in de volle omvang de grote voordelen van het gestelde doel. Die voordelen zijn voor iedereen weer anders maar altijd zeer de moeite waard. Vooruit, aan de slag dus.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Calorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën zijn een dagdagelijkse behoefte die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar hoeveel calorieën heb…
5 kilo in vier weken afslanken!5 kilo in vier weken afslanken!Misschien zijn er sinds de feestdagen enkele kilo's bijgekomen, en zou u die nu graag weer kwijt willen. U zou natuurlij…

Jongeren moeten (zich) slimmer slapenJongeren moeten (zich) slimmer slapenWij mensen kunnen niet zonder slaap. Na een aantal dagen zonder slaap zullen we volledig instorten. Toch verschilt het h…
The Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tvThe Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tvThe Biggest Loser Holland is een serie over mensen die allerminst lozers zijn maar gaat over mensen die iets willen verl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojzagrebinfo, Pixabay
  • Afvallen-met-bootcamp.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.