The Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tv

The Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tv The Biggest Loser Holland is een serie over mensen die allerminst lozers zijn maar gaat over mensen die iets willen verliezen: gewicht. Ze strijden tegen de kilo's, hun onzekerheden en elkaar. Het is een afvalrace en de winnaar gaat met een geldprijs naar huis. De realityserie The Biggest Loser Holland was vanaf 26 augustus 2013 te zien op de Nederlandse televisie, uitgezonden door SBS6. Het is een van de vele realityseries die Nederland rijk is.
Bron: SBS6Bron: SBS6

Afvallen in een realityserie


The Biggest Loser Holland

In augustus 2013 startten de opnames van The Biggest Loser Holland. Vanaf 26 augustus was het dagelijks, behalve in het weekend, op televisie. Zestien deelnemers werden van de buitenwereld afgesloten om af te slanken. Onder strenge begeleiding raakten ze hun overtollige kilo’s kwijt. Marlayne Sahupala presenteerde het programma. Sandra van der Kamp en Arjuna Lakner waren de trainers die de deelnemers begeleidden tijdens hun afvalrace. The Biggest Loser was eerder al in andere landen uitgezonden en in ruim vijfentwintig landen een grote hit. The Biggest Loser Holland werd iedere werkdag om 20:00 uur uitgezonden via SBS6. Elke uitzending duurde een half uur.

Trainers

De trainers begeleidden de deelnemers van The Biggest Loser Holland intensief. Sandra van de Kamp is personal trainer, coach en voedingsadviseur. Zij heeft samen met haar man een eigen sportschool waar ze al jaren mensen met overgewicht begeleidt.
Arjuna Lakner is personal trainer. Hij verzorgt Bootcamps en hardlooplessen en begeleidt mensen die op een gezonde manier af willen vallen.

Dagelijks

De deelnemers van The Biggest Loser Holland werden alle werkdagen gevolgd in het programma dat serieuze elementen met spel elementen afwisselde. Fysieke en mentale uitdagingen vormden onderdeel van het programma dat de deelnemers kregen voorgeschoteld. Het einddoel was een gezonder lichaam en een sterkere geest.

Klooster

The Biggest Loser Nederland werd opgenomen is in een klooster in Boxmeer. De deelnemers verbleven daar en werden in het klooster gevolgd door de camera’s.

Format voor realityserie

The Biggest Loser was een succesvol format. Het werd al in 25 landen uitgezonden. In elk land zaten de deelnemers op locaties waar ze niet werden afgeleid en zich volledig konden richten op het werken aan hun conditie en het verliezen van de kilo’s. Hun overgewicht kwijtraken deden ze daar zeker.

Zestien deelnemers

Zestien Nederlandse deelnemers begonnen eind augustus 2013 in het klooster. De strijd ging tegen de overtollige kilo’s, tegen zichzelf en ook tegen hun medekandidaten. Elke week op wonsdag was er een weegmoment en daarna werd er ook een kandidaat naar huis gestuurd. De deelnemers streden aanvankelijk in koppels, daarna in een zwart en een rood team en de laatste weken van de serie individueel. De deelnemers die het klooster voortijdig moesten verlaten werden niet met niets naar huis gestuurd: ze kregen een abonnement voor een jaar lang sporten in een sportschool.
De winnaar, The Biggest Loser Holland, ging met een geldbedrag naar huis.

De deelnemers

Bron: The Biggest Loser logoBron: The Biggest Loser logo
 • Barbara
 • Bas
 • Boudien
 • Bram
 • Dave
 • Elbi
 • Kevin
 • Liesbeth
 • Mark
 • Mieke
 • Rebecca
 • Robert
 • Ron
 • Sandra
 • Sherely
 • Walead

Ron loopt Tussen Slik & Zand op Ameland en neemt een fles Nobeltje mee als souvenir / Bron: Persbureau AmelandRon loopt Tussen Slik & Zand op Ameland en neemt een fles Nobeltje mee als souvenir / Bron: Persbureau Ameland

Ameland

Een van de deelnemers kwam van Ameland: Robert van der Wal. De taxichauffeur uit Hollum vond zichzelf veel te zwaar en had een conditie van niks. Hij greep het programma met beide handen aan om slanker en zelfverzekerder te worden. Robert zat tot het einde in de race, maar won uiteindelijk net niet.
The Biggest Loser Holland liep tegelijkertijd met het programma Eilandgasten op zoek naar de liefde, waar ook een Amelander aan meedeed. Deelnemer Ron haalde nog het lokale nieuws door mee te doen aan de wandeltocht Tussen Slik & Zand op Ameland in november 2013. Doordat de televisie-uitzendingen een drietal weken achterlopen bij de opnames, was voor de tv-kijkers nog niet duidelijk dat Ron uit het klooster was gestemd. Ron, die ook wel liefkozendRond de Reus werd genoemd, deed voorkomen dat de wandeltocht onderdeel van het programma was. Hij liep samen met de zus van mededeelnemer Robert.

Finale

Een week voor de finale liepen de vier laatste deelnemers tien kilometer hard, voor alle vier een grote overwinning. Robert liep de afstand het snelst. Hij won er een vakantie van 8 dagen naar Gran Canaria mee. In de laatste week van november was de finaleronde.
De volgende vier van de aanvankelijk 16 deelnemers waren de finalisten:
 1. Dave;
 2. Mieke;
 3. Rebecca;
 4. Robert.

Verrassing

In het staartje van de 65-episodes durende programma-cyclus kregen alle vier de finalisten een verrassing voorgeschoteld. Mieke mocht gaan shoppen met haar twee dochters, Dave mocht paardrijkleding uitzoeken en een ritje te paard maken en hij ontmoette zijn vriend, Rebecca ging parachutespringen met haar broer en Robert reisde naar Ameland en zag zijn zus en vader weer. Hij fietste met Marlayne Sahupala een rondje over het eiland en ontmoette in het Strandhuys op het strand bij Buren de jonge vrouw die hem een kaart stuurde en die hem graag wilde ontmoeten.

De winnaar

Dave is de winnaar van de finale die op 29 november 2013 werd uitgezonden. Hij mag zich The Biggest Loser Holland van 2013 noemen. Hij ging met een slanker lichaam, een betere conditie, een sterkere geest en een prijs van 25.000 euro naar huis.
Hieronder staat de uitslag na drie maanden afvallen en trainen. Eén van de deelnemers was niet op de finale aanwezig.

Later
De maanden na de uitzending zijn voor de deelnemers een test: blijven ze op hun goede gewicht of zakken ze weer af naar hun oude slechte gewoontes van te veel eten, te veel snacken en te weinig bewegen. Niet alle deelnemers houden hun nieuwe uiterlijk, niet allemaal houden ze het vol. Er zijn er die genieten van hun dunnere lijf en van de bewegingsvrijheid die dat geeft. Ze blijven op hun dieet letten en blijven sportieve activiteiten volhouden. Robert van der Wal van Ameland is daar een van.

Deelnemer Startgewicht: kilo Finalegewicht: kilo Afgevallen
Barbara136,798,938.1
Bas168,5132,635,9
Bram137,1107,629,5
Baudien108,189,518.6
Dave152,9100,752,2
Kevin172,7151,221,5
Liesbeth118,695,623
Mark154,111143,1
Mieke111,378,932,4
Rebecca113,976,437,5
Robert130,194,935,2
Ron183,6143,240,4
Sandra116,197,618,5
Sherely100,785,315,4
Walead119,599,919,6

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met SBS6 en Dr FrankAfvallen met SBS6 en Dr FrankVeel Nederlanders leven dagelijks in strijd met hun overtollige kilo's. Het SBS 6 speelt daarop in met het programma De…
De Speld in een Hooiberg: op zoek naar de ware liefdeDe Speld in een Hooiberg: op zoek naar de ware liefdeDe Waddeneilanden zijn populair bij televisiemakers en de eilanden spelen verschillende rollen in realityshows. In het a…
Beatrix – Vrijvrouwe van Ameland met Fries bloedPrinses Beatrix heeft Fries bloed in de aderen. De vorstin erfde de titel Erf- Vrijvrouwe van Ameland van Johan Willem F…
Hans en Karin in De Scheetjes: bouwen op BonaireHans en Karin in De Scheetjes: bouwen op BonaireHans en Karin ten Böhmer werden bekend door het programma Ik Vertrek. In deze serie zagen kijkers hoe ze een mini-advent…

Hoe word je je eigen afslankcoachHoe word je je eigen afslankcoachAfslanken kan op talrijke manieren. Er bestaan heel veel diëten en methoden om afvallen aan te pakken. Velen die kilo’s…
Buikdansen: Goed voor je gezondheidBuikdansen: Goed voor je gezondheidBen je op zoek naar een nieuwe creatieve hobby? Wil je graag op een leuke manier calorieën verbranden? Wil je stress ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The Biggest Loser
 • www.tvnieuws.tv
 • www.biggestloser.nl
 • www.thebiggestloserholland.nl
 • www.mediacourant.nl
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: SBS6
 • Afbeelding bron 2: The Biggest Loser logo
 • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-04-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.