Buikdansen: Goed voor je gezondheid

Buikdansen: Goed voor je gezondheid Ben je op zoek naar een nieuwe creatieve hobby? Wil je graag op een leuke manier calorieën verbranden? Wil je stress verlagen of je soepeler kunnen bewegen? Ben je geïnteresseerd in andere talen en culturen? Denk er dan eens over na om te gaan buikdansen! Buikdansen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook goed voor je lichaam en geest. Lees snel verder waarom buikdansen zo goed voor je is. Wie kent de sensuele bewegingen van Shakira niet? Wiegen met de heupen, bewegen als een slang, het zijn allemaal onderdelen van de buikdans. Buikdansen is een exotische en sensuele dans waarbij je verschillende delen van het lichaam leert te isoleren. Het is een sport voor mensen van alle leeftijden in alle soorten en maten. Je hoeft echt geen perfect figuur te hebben om te kunnen buikdansen. Er zijn slanke buikdansers bij wie de slangachtige bewegingen mooi uitkomen en er zijn mensen met een wat voller figuur bij wie juist de shimmy’s goed benadrukt worden. Er zijn zelfs buikdansende mannen!
Iedereen kan deze sport doen. Je kunt op les gaan, dvd's bestuderen of thuis oefenen op instructiefilmpjes die online te vinden zijn, zoals op websites als youtube.com of ehow.com. Er zijn ontzettend veel verschillende buikdansstijlen, zoals ATS (American Tribal Style), Egyptische klassieke buikdans, Baladi, Turkse buikdans (Roman, Arabesk), Shaabi, Saidi, en Khaleegy. Er is altijd wel een stijl te vinden die bij jou past. Het is belangrijk iets te kiezen wat je leuk vindt om te doen. Hoe meer plezier je hebt in je dans, hoe vaker je het wilt gaan doen. Dat is op de lange termijn hartstikke goed voor je gezondheid.

Profiteer van de volgende gezondheidsvoordelen van de dans

Buikdansen reduceert stress

Buikdansen is een goede manier om stress kwijt te raken. Doordat je zo intensief bezig bent met het dansen ben je met je hoofd niet meer bij je stressvolle gedachten. Daarnaast is buikdansen een geweldige manier om je emoties te uiten als je zelf niet zo'n prater bent. Het opzetten van droevige of juist blije muziek kan bepaalde emoties in je oproepen die je eruit kan dansen. Hierdoor worden je stresshormonen verlaagd en word je een blijer mens!

Buikdansen kan therapeutisch helpen bij depressie en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld

Zoals running therapy kan helpen bij depressie, kan ook buikdansen je helpen. Je bent actief bezig, leert je lichaam te waarderen en komt in contact met anderen die dezelfde interesse delen. Mensen met depressie kunnen vaak het gevoel hebben dat ze nergens meer de controle over hebben. Bij buikdansen leer je juist controle te krijgen over je lichaam. Zodra je merkt dat je die ene moeilijke combinatie hebt weten te beheersen is dat een enorme prestatie. Wat ook kan helpen bij depressie is het uitbreiden van je sociale netwerk. Door mee te doen aan groepsactiviteiten ben je je sociale netwerk aan het vergroten. Bovendien kun je veel steun krijgen van elkaar.

Buikdansen zorgt voor een betere flexibiliteit

Door het leren van buikdansbewegingen wordt je lichaam veel flexibeler. Je ontdekt snel dat je meer kunt dan eerst. Buikdansen dwingt je lichaam om in een goede houding te komen. Doordat je een betere houding krijgt zal je minder snel last krijgen van rugpijn. Buikdansen kan een uitkomst zijn als je dagelijks veel zittend werk verricht, bijvoorbeeld achter een computer op kantoor. Recent onderzoek heeft aangetoond dat lang stilzitten een slechte invloed kan hebben op de suikerstofwisseling. Dat kan bv leiden tot hart -en vaatziekten of diabetes. Daarom wordt geadviseerd om het uur even te bewegen. Kleine “buikdansbewegingen” die je gemakkelijk kan doen op kantoor zijn bijvoorbeeld het strekken van je nek, het draaien van je polsen, het maken van buikrollen, het doen van schoudershimmy’s etc.

Buikdansen verbetert je spierkracht

Buikdansen is een low-impact sport, waarbij je weinig risico loopt op blessures. Je werkt met je eigen lichaam als tegengewicht en je maakt gebruik van al je spieren. Door bijvoorbeeld veel slangachtige bewegingen met je armen te maken of veel met de sluier te werken zal je al gauw merken dat je bovenarmen er strakker en beter uit gaan zien.

Met buikdansen verbrand je vet en calorieën

Buikdansen kun je in principe zo zwaar maken als je zelf wil. Door echter regelmatig aan lichaamsbeweging te doen kun je flink wat calorieën verbranden. Bijkomend voordeel is dat door het krijgen van sterkere spieren, je in rust ook meer calorieën zult gaan verbranden. Dit draagt bij aan een gezonder lichaam met minder kans op diabetes, hoge bloeddruk, hart -en vaatziekten, artrose en gynaecologische problemen zoals een abnormale menstruatie of onvruchtbaarheid. De dvd's van buikdanseressen
Neena & Veena zijn een goede en leuke manier om vet te verbranden met buikdansen.

Buikdansen is goed voor je botten

Wist je dat wereldwijd één op de drie vrouwen boven de 60 jaar osteoporose krijgen? Omdat buikdansen een gewicht-dragende sport is, kan het je botten versterken en osteoporose helpen voorkomen. Daarnaast helpt het bij het balanceren van het lichaam wat je kan helpen bij het lopen. Er wordt geadviseerd minimaal 3x per week, minimaal 15 minuten aan een gewicht-dragende sport, zoals buikdansen, te doen om osteoporose te helpen voorkomen.

Leren buikdansen is goed voor de hersenen

Omdat je bezig bent met leren van nieuwe bewegingen of combinaties in een dans, maken je hersenen nieuwe verbindingen aan. Dit kan helpen bij het voorkomen van Alzheimer of dementie. Als dansen niet je ding is, kun je ook je hersenen trainen met het maken van puzzels, het oplossen van raadsels of het veranderen van je gewoonten, zoals een keer een andere route naar je werk nemen of met je andere hand eten. Misschien wil je wel een nieuwe taal leren? Het leren van een taal is niet alleen maar handig bij het voorkomen van dementie. Ook voor het juist kunnen interpreteren van klassieke buikdansmuziek kan enige basiskennis van bijvoorbeeld de Arabische taal erg handig zijn. Je wilt immers geen flater slaan door blije emoties te tonen als het nummer waarop je danst eigenlijk over een droevige gebeurtenis gaat. Gelukkig biedt deze site je inzicht over de betekenis van populaire buikdansnummers. Om meer thuis te raken in de termen die gebruikt worden in de buikdanswereld kun je op deze site een verklarende woordenlijst bestuderen.

Begin vandaag nog met buikdansen!

Kortom, buikdansen is niet alleen leuk om te doen, maar biedt ook veel gezondheidsvoordelen waar je je leven lang profijt van kunt hebben. Het maakt je flexibeler, houdt je geest en lichaam jong en je wordt er gelukkiger van. Dus zoek een leuke dvd over buikdansen, kijk eens rond op youtube.com, of bezoek een proefles en ga lekker dansen!

Lees verder

© 2013 - 2024 Langenback, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oriëntaalse buikdansOriëntaalse buikdansOriëntaalse dans oftewel buikdans: een sierlijke dansvorm door en voor vrouwen. Dans uit de wereld van duizend-en-één na…
Buikdansen: vrouwenpower voor je lijf en zielBuikdansen: vrouwenpower voor je lijf en zielBuikdansen krijgt ten onrechte weleens een puur erotisch stempel. In realiteit is buikdansen zelfexpressie, gezondheid é…
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…
Dansen met een buik vol vlindersWanneer je met buikdans kennismaakt, is dat meestal tijdens een vakantie. De meeste mensen zagen al eens een buikdansopt…

The Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tvThe Biggest Loser Holland - afvallen in realityserie op tvThe Biggest Loser Holland is een serie over mensen die allerminst lozers zijn maar gaat over mensen die iets willen verl…
Beweeg! Zitten is dodelijk; waarom is lang zitten dodelijk?Beweeg! Zitten is dodelijk; waarom is lang zitten dodelijk?Dat bewegen / sporten goed is voor de gezondheid, is reeds lang geleden aangetoond. Een nieuw inzicht is dat lang zitten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • http://www.helpguide.org/elder/alzheimers_prevention_slowing_down_treatment.htm
  • http://www.shira.net/glossary.htm
  • http://www.cdc.gov/healthyweight/effects/
  • http://www.nu.nl/gezondheid/3614132/lang-stilzitten-slecht-suikerstofwisseling.html
  • Morad, D. I know who I am when I Belly Dance! A Handbook for Reclaiming you true feminine self. Booklocker.com, Inc. (2009)
  • http://www.osteoporosestichting.nl/hoe-vaak-komt-het-voor.html
Langenback (7 artikelen)
Laatste update: 11-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.