Afvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonica

Afvallen door te musiceren - Sousafoon of trekharmonica Wat is fijner dan muziek maken en tegelijkertijd afvallen? Al musicerend op de trekharmonica vliegen de grammetjes, en na verloop van tijd, de ponden eraf. Het klinkt fantastisch, maar doet het recht aan de waarheid? Wie wil afvallen kan beter een ander instrument uitzoeken dan de dwarsfluit, accordeon of trekharmonica. Kies dan voor trommels of de sousafoon. Enthousiast spelen en goed studeren helpt altijd, ook al word je er niet altijd slank van. Je spel gaat er wel op vooruit.

Drummen, muziek maken en afvallen


Muziek en calorieverbruik

Er is een onderzoek gedaan naar muziek maken en calorieverbruik: met het bespelen van welk instrument verbruik je de meeste calorieën en kun je dus afvallen? Muziek en afvallen zijn een twee-eenheid. Menig wandelaar en hardloper heeft de iPod mee als steun en voor het vertier. Muziek stimuleert en geeft het tempo aan. Dat help bij het afvallen. Dansen is in deze context ook een goede bezigheid; het combineert muziek en bewegen.

Afvallen door te musiceren

Kan ik mezelf slank spelen? Lukt dat door in de tuin onder de den, met het hoofd in het avondzonnetje enkele riedels op de trekharmonica te spelen en tegelijkertijd calorieën verbranden. Het klinkt als muziek in de oren. Wat verbrand je als je een uur speelt?

Sousafoon of accordeon

Het ene instrument is het andere niet. Wie af wil vallen met muziekspelen kan beter op de sousafoon blazen dan de trekharmonica bespelen. Hieronder volgt een overzicht van het verbruik aan calorieën per uur speeltijd:
 • Drums 280 kcal/uur
 • Sousafoon 280 kcal/uur
 • Tuba 280 kcal/ uur
 • Trommel 280 kcal/uur
 • Piano 175 kcal/uur
 • Dwarsfluit 140 kcal/ uur
 • Accordeon 126 kcal/uur
 • Trekharmonica 126 kcal/uur
 • Luisteren naar muziek 70 kcal/ uur

Fietsen en wandelen

Fietsen, wandelen en zwemmen in zee geven de volgende verbranding:
 • Fietsen 525 kcal/uur
 • Wandelen 245 kcal/ uur
 • Zwemmen in zee 420 kcal/ uur

Drummen is topsport

Wie echt muziek wil inzetten om overgewicht tegen te gaan, kan het beste een drumstel aanschaffen. De drummer van de band kan zich fysiek meten met een profvoetballer. Professionele drummers zijn fysiek zelfs beter ontwikkeld dan profvoetballers. De prestatie van Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo ligt bij een zware wedstrijd iets hoger dan die van de Britse drummer Clem Burke van de Amerikaanse rockband Blondie tijdens een 90 minuten durend optreden. Daar staat tegenover dat een topdrummer vaker live optreedt dan een topvoetballer, volgens het onderzoek dat een team van de universiteiten van Chichester en Gloucestershire in 2008 uitvoerde.

Hartslag en uithoudingsvermogen

Muzikanten moeten over een buitengewoon uithoudingsvermogen beschikken, vooral tijdens een tournee. Metingen bij Ronaldo en Burke toonden aan dat hun hartslag bij een optreden van anderhalf uur op grasveld of podium telkens ongeveer even hoog was. Hun harten slaan tussen 140 en 150 slagen per minuut, met topwaarden tot 190. De drummer en de topvoetballer verbranden 400 tot 600 kilocalorieën per uur, bij beide ongeveer gelijk.

Calorie

Een calorie is een energie-eenheid. Met één calorie aan energie kun je de temperatuur van één gram water met één graad laten stijgen. Bij voeding en afvallen wordt gewerkt met kilocalorieën (kcal): duizend calorieën, omdat de eenheid van een calorie erg klein is. Waar bij voeding en afvallen wordt gesproken van calorieën, worden gebruikelijk kilocalorieën bedoeld.

Voeding en dikker worden

Om in leven te blijven en om ons hart te laten kloppen hebben mensen calorieën nodig. Die energie halen we uit voeding. Als we meer
Trekzakspelen onder de den / Bron: B. BaakmanTrekzakspelen onder de den / Bron: B. Baakman
eten dan we nodig hebben, wordt de overtollige energie omgezet in vet en worden we dikker.

Trekharmonica spelen

Eten we op een dag 3500 calorieën te veel, dan komen we 500 gram aan. Dat betekent ook dat wanneer we dat pond weer kwijt willen, we 3500 calorieën minder moeten eten of ter waarde van 3500 kcal moeten sporten of drummen. Of trekharmonica spelen.
Dat betekent dat we 28 uur op de trekzak moeten spelen. Dat is dus niet in een dag geregeld.

Een pond eraf

Neem twee weken lang niet meer dan het vereiste aantal calorieën (2000 voor een vrouw en 2500 voor een man) per dag en speel twee uur trekzak per dag.
Na twee weken is er een pondje af.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Castagnari trekharmonica uit ItaliëCastagnari trekharmonica uit ItaliëCastagnari in Italië levert prachtige instrumenten die fantastisch klinken. De trekharmonica met de Castagnari op de kas…
Hartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenHartslag voor optimale vetverbranding bij afvallenJe hartslag kan je helpen als je wilt afvallen. Er is namelijk een hartslag die zorgt voor een optimale vetverbranding.…

Zoek de zon verantwoord opZoek de zon verantwoord opDe zomers zijn in Nederland niet van dien aard, dat je er gegarandeerd zon hebt. Om toch een lekker kleurtje te hebben k…
Insulinesecretie in het menselijk lichaamInsulinesecretie in het menselijk lichaamHet hormoon insuline wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas aangemaakt. Insuline zorgt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Persbureau Ameland
 • Gezondheidsnet.nl
 • Caloriecalculator.nl
 • Afbeelding bron 1: B. Baakman
Reactie

Jan Kamphuis, 22-10-2015
Leuk artikel hebben jullie geschreven! Gaan jullie ook iets organiseren op gebied van trekzakspelen op Ameland? Ik hoor graag van jullie.

Groet,

Jan Kamphuis Reactie infoteur, 23-10-2015
Dag Jan Kamphuis,
Hebben wij niet al eens samen gespeeld op Ameland?
Zaterdagmiddag (24 oktober 2015) speel ik met Johan Dul (gitaar) en René Boerrigter (zie YouTube René staat op straat) in herberg De Zwaan en zondagmiddag in Onder de Vuurtoren. Elke laatste zondag is daag open podium. Daar zou je bij aan kunnen schuiven.
Ook kunnen we eens afspreken om hier of daar te spelen.
Lijkt me geweldig.

Sjaan (Jeanet de Jong)

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.