Overgewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfood
Amerikanen en fastfood lijken bij elkaar te horen als Nederland en tulpen. Maar evenmin als Nederlanders altijd een vaasje tulpen in huis hebben eet elke Amerikaan alleen maar fastfood. Toch mogen de beroemde fastfoodketens McDonald's en Burger King niet over klandizie klagen. Hoewel er uiteraard veel Amerikanen zijn die van gezonde kost houden leveren de Amerikaanse eetgewoonten met ongezonde fastfood voor velen overgewicht op.
Fastfoodtopper Big Mac ook wereldwijd
Veel Amerikanen houden van hamburgers en dan liefst een Big Mac waar Coca-Cola bij hoort. Overigens zit er een blaadje sla tussen die fastfoodtopper om te suggereren dat het product bij gezond voedsel hoort maar dat is toch echt niet het geval. De Amerikaan Jim Delligatti bedacht in augustus 1976 de Big Mac die overigens niet alleen in Amerika wordt gegeten. In honderd andere landen gaat de hamburger ook over de toonbank met overal dezelfde receptuur. Een Big Mac bevat 572 calorieën en veel vet en dan te bedenken dat hij dikwijls als tussendoortje wordt beschouwd. Een ander bekend tussendoortje is een hotdog.
Veel overgewicht door zoet en grote porties
Ook eten veel Amerikanen graag buitenshuis en ontbijten zelfs dikwijls buiten de deur. Het eten is vaak ongezond en leidt dikwijls tot obesitas. Er zit veel vet in en bevat weinig melkproducten met uitzondering van milkshakes. Er staan ook veel verleidelijke hotdogkraampjes. In de welvaart, die na de Tweede Wereldoorlog is begonnen, is calorierijk voedsel betrekkelijk goedkoop geworden en zijn de porties in Amerika groter dan waar ook ter wereld. Ook bestaat er een voorkeur voor zoet. Grote porties en zoete gerechten zijn er de oorzaak van dat in Amerika veel overgewicht voorkomt.
Amerikaanse eetgewoonten
Hoewel niet elke Amerikaan hetzelfde voedsel tot zich neemt zijn er toch gewoontes voor ontbijt, brunch, lunch, tussendoortjes en hoofdmaaltijd die voor veel Amerikanen gelden.
Ontbijt
Een Amerikaans ontbijt bestaat dikwijls uit ontbijtgranen en luchtige pannenkoekjes met ahornsiroop. Ook geroosterd brood met jam of eieren met ham worden vaak 's morgens gegeten. Er zijn ook Amerikanen die van een Engels ontbijt houden met gebakken eieren met spek.
Brunch
Heel populair in Amerika is een brunch die nu eens niet bestaat uit Big Mac of ander fastfood maar wel uit gebakken spek, dikke kleine pannenkoeken, eieren, French Toast en zowaar vers fruit. In veel restaurants is zo'n brunch vooral op zondag erg populair en kan dan tussen 10.00 en 14.00 uur besteld worden.
Lunch
Een lunch wordt vaak buitenshuis genoten wat erg goedkoop kan zijn. Hij is dikwijls wel erg zwaar met daarbij een sandwich, hamburger of pizza.
Tussendoortjes
Heel gebruikelijk is het om tussendoor hapjes te eten die zonder bestek gegeten kunnen worden.
Hoofdmaaltijd
De hoofdmaaltijd bestaat dikwijls uit grote lappen vlees die erg goedkoop zijn.
Naast hamburgers en hotdogs veel gerechten per streek
Amerika kent zeker niet alleen hamburgers en hotdogs. Een aantal specifieke gerechten per streek zijn:
- Noordwesten - Het noordwesten wordt gekenmerkt door zalm die op diverse manieren kan worden gegeten en ook gerookt en vacuümverpakt verkrijgbaar is.
- Oosten - De keuken in het oosten is sterk beïnvloed door Europese immigranten, vooral Italianen en Ieren.
- Diepe zuiden - In het diepe zuiden worden veel gerechten van een gepaneerd laagje voorzien en in de olie gefrituurd zoals country fried steak (gefrituurde biefstuk).
- Zuiden - Ook populair in het zuiden is de barbecue waarbij het varkensvlees of kip of rundvlees dikwijls wordt gerookt in een houtoven.
- Zuidwesten - In het Zuidwesten is de keuken gebaseerd op Mexicaanse gerechten met veel taco's en groene chili pepers en in en rond Navajo gefrituurd plat brood.
- Midwesten - Het Midwesten kent geen culinaire hoogstandjes ook al staat Chicago bekend om zijn pizza en Winconsin om zijn kaas. Omdat de winters er lang en koud kunnen zijn staan stevige gerechten op het menu die de oorspronkelijke Europeanen wel bevallen. Rond de grote meren is er veel aanbod van zoetwatervissen.
- Boston - Boston staat bekend om zijn verschillende soorten verse oesters.
- Californië - Californië is bekend om zijn experimentele keuken met ongewone combinaties.
- Kuststaten - In de kuststaten zijn rauwe of gekookte of gefrituurde schaaldieren erg populair en ook chowder, een dikke soep.
- Virginia - In Virginia staan gerechten met pinda vaak op het menu zoals pindasoep. Ook zijn pindasnoepjes of gewoon verschillend gekruide pinda's er zeer in trek.
Beroemde producten
De meest beroemde producten van Amerika zijn Campbellsoup, Kellogg's cornflakes, Heinz Tomato Ketchup en Coca-Cola. De reden dat die producten zo beroemd zijn vindt zijn oorzaak in de combinatie van veel gebruiken, veel produceren en goedkoop houden.
Campbellsoup
Campbell Soup Company produceert en verkoopt blikken soep en sauzen in nagenoeg alle landen van de wereld. Wereldwijd werken er ongeveer 30.000 mensen bij dit bedrijf.
Kellogg's cornflakes
Kellogg's cornflakes is een Amerikaanse producent van voedingsmiddelen en de grootste producent van ontbijtgranen. Het bedrijf heeft meer dan 100 Amerikaanse A-merken. Kellogg's produceert ook koekjes, crackers en snacks.
Heinz Tomato Ketchup
Het Heinz-concern produceert over de hele wereld zo'n 3.000 verschillende producten
Coca-Cola
Coca-Cola is als niet alcoholische drank uitgevonden door apotheker John Pemberton. Aanvankelijk werd het als dikke stroop verkocht in kruikjes wat gemengd moest worden met water. Later werd er koolzuurhoudend water aan toegevoegd. Het product wordt wel gezien als het symbool van de Verenigde Staten.
Lees verder