Astma en overgewicht

Astma en overgewicht Astma en overgewicht: het is al langer duidelijk dat die twee vaak samengaan. Astma is een chronische ontsteking van de longen die niet te genezen is. Overgewicht of zwaarlijvigheid is het hebben van een te hoog vetpercentage. Gelukkig is hier in de meeste gevallen wel wat aan te doen. Wat is de relatie tussen astma en overgewicht?

Astma, wat is dat?

Bijna iedereen heeft wel eens van astma gehoord, en de meeste weten wel dat het iets met de ademhaling te maken heeft. 'Een piepende ademhaling', weten veel mensen te vertellen. Er zijn meerdere vormen van astma. Ze worden allemaal gekenmerkt door een moeizame ademhaling. De slijmvliezen in de longen zijn continue geïrriteerd en ontstoken. De ziekte is chronisch en nog steeds niet te genezen. Astma is wel steeds beter te behandelen om zo de klachten minimaal te maken. Mensen met astma zijn extra gevoelig voor prikkels van buitenaf zoals uitlaatgassen, stof, huisdieren, stuifmeel of andere stoffen. De longen reageren overdreven op deze prikkels, met hoestaanvallen en benauwdheid als gevolg.

En wanneer heb je overgewicht?

Overgewicht komt steeds vaker voor. Gemiddeld is bijna de helft van de bevolking te dik en heeft te maken met matige tot ernstig overgewicht. Bijna 12 procent van de kinderen heeft overgewicht. Overgewicht wordt aangeduid aan de hand van het BMI. Bij een BMI hoger dan 25 is er sprake van overgewicht. Tussen de 25 en 35 wordt er gesproken van een matig overgewicht. Een BMI hoger dan 35 is ernstig overgewicht. Hoewel overgewicht in Nederland veel voorkomt, kan het nog erger. In Amerika heeft ruim twee-derde van de bevolking overgewicht. En in Amerikaans-Samoa heeft ruim 93 % van de bevolking overgewicht. Onze Duitse buren scoren ook hoog: net als in Amerika heeft daar ook twee-derde van de bevolking overgewicht.

Overgewicht in relatie tot astma

Mensen met overgewicht krijgen vaker astma. En mensen met astma zijn steeds vaker patiënten die met overgewicht kampen. Er is een duidelijke link te leggen tussen overgewicht en astma. Er zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en allemaal zijn ze eenduidig: astma en overgewicht lijken nauw met elkaar verbonden. Maar in welke mate, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Ook is duidelijk dat patiënten met overgewicht hun astma moeilijker onder controle kunnen houden en meer medicijnen nodig hebben. Afvallen helpt in de meeste gevallen: bij veel astmapatiënten wordt het medicijngebruik ten behoeve van de astma een stuk minder wanneer het lichaamsgewicht een gezonde vorm aanneemt.

Eczeem, allergieën en overgewicht

Astma wordt vaker in verband gebracht met allergieën. Eczeem bijvoorbeeld, dat vaak wordt gezien in combinatie met astma, is een ontstekingsreactie die wordt veroorzaakt door een allergie. Patiënten met astma hebben heel vaak allergieën voor verschillende stoffen. Ook overgewicht wordt al lange tijd in verband gebracht met astma. Bij zwaarlijvigheid is bekend dat de longfunctie verslechtert. Ook zijn er bepaalde ontstekingsstoffen aangetroffen bij mensen met astma, die ook voorkomen bij mensen met overgewicht. Hoe een en ander met elkaar in verband kan worden gebracht, is nog onduidelijk. Hier zal meer onderzoek naar verricht moeten worden. Wel is duidelijk dat astmapatiënten zonder overgewicht een hogere kans hadden om alsnog overgewicht te krijgen. Vooral bij kinderen is dit duidelijk: kinderen waarbij astma wordt geconstateerd, komen vaak sneller in gewicht aan. Twee jaar later heeft een gedeelte van deze patiëntjes overgewicht.

Fastfood verhoogt het risico

Kinderen die veel fastfood eten, verhogen het risico op astma. Uitgegaan is van het veelvuldig eten van fastfood: drie of meer keer per week. Fastfood vinden we vooral terug bij de McDonald's, maar ook eigengemaakte friet valt hieronder. Verder is pizza, saucijzenbroodjes en alle andere vetten happen onder te verdelen bij het fastfood. Jonge kinderen lopen een verhoogd risico van 28 procent en pubers zelfs een verhoogd risico van 40 procent bij het nuttigen van drie of meer porties fastfood per week. Ouders spelen dus een belangrijke rol bij het ontwikkelen van fastfood. Het is belangrijk om kinderen gezonde voeding voor te zetten en ze ook bewust te maken van de slechte gevolgen van fastfood. Denk alleen al aan de schadelijke transvetten die fastfood bevat. Naast astma, is er ook nog eens een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…

Ziekte van Duchenne (spierdystrofie): symptomen, behandelingZiekte van Duchenne (spierdystrofie): symptomen, behandelingSpierdystrofie staat voor een groep erfelijke voortschrijdende spierziekten die zich openbaren in verlamming die steeds…
Neuskeelholtekanker: symptomen, diagnose en behandelingNeuskeelholtekanker: symptomen, diagnose en behandelingKanker in de neuskeelholte komt zelden voor. De ziekte treft vooral mensen van Chinese, Indonesische en Noord-Afrikaanse…
Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/methoden/toelichtingen/alfabet/o/ondergewicht-normaal-gewicht-en-overgewicht.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.