Een gezond leefpatroon is niet eenvoudig
Als je vanuit huis werkt of fulltime voor het gezin zorgt, dan is de afwisseling voor voldoende beweging net iets gemakkelijker te integreren in je leefpatroon, dan wanneer je op kantoor zit of voor je werk veel onderweg bent. Toch is ook voor die groep mensen bewegen, zonder meteen uren in de sportschool te hoeven hangen, haalbaar. Tel daar een gezond eetpatroon bij op, en je komt een heel eind.
Bewustwording
Het begint bij het bewustwordingsproces om gezond te willen leven en al dat zitten afgewisseld moet worden met bewegen, om dat gezonde leefpatroon te realiseren. Maar alleen bij iets meer bewegen blijft het niet, gezond eten en ontspanning horen ook bij een gezond leefpatroon.
Helaas geldt voor veel mensen dat ze het wel weten, alleen niet structureel in hun leven integreren of er enthousiast aan beginnen, maar het gaandeweg toch - om wat voor reden dan ook – weer uit het leven verdwijnt. Er zijn namelijk altijd redenen te bedenken waarom iets niet kan, het gaat er eigenlijk om waarom je het wél zou willen blijven doen… namelijk een gezond leven leiden.
Aanpassen
Als je geen sporter en gezonde eter van nature bent, dan zal je je hoe dan ook aan moeten passen en dat aanpassen doe je door bewust met je huidige leefpatroon bezig te zijn. Hoe zit dat nu in elkaar en bedenk voordat je er aan begint hoe tevreden je er mee bent. Als je namelijk tevreden bent, zal het best moeilijk zijn daar verandering in aan te brengen. Soms kom je met minimale of kleine aanpassingen al een heel eind en wil je het toch drastischer aanpakken, vergewis je er dan van dat het volhouden het moeilijkste deel is van de verandering.
Kleine aanpassingen
Kleine aanpassingen breng je in je systeem door die dingen in je leefpatroon te brengen die je lichaam en geest aan het werk zet.
- Neem thuis en op het werk de trap zoveel als dat nodig is (spaar het niet allemaal op) en loop lekker in een stevig tempo door die trap op en af.
- Zorg dat je in de vroege ochtend al wat gelopen hebt, dat werkt namelijk de hele dag positief op je humeur. Heb je een hond, dan heb je een legitiem excuus om in de vroege ochtenduren lekker even een half uur door te stappen met je viervoeter. Maar ja, wat let je om dit ook zonder hond te doen, of bijvoorbeeld even om acht uur een boodschapje in de supermarkt lopend te gaan doen.
- Tel de verschillende uren op in categorie werk, gezin, hobby/sociale activiteit en kijk of het in balans is. Zo niet… een gezond leefpatroon kent ook voldoende ontspanning!
- Gebruik je lunch om buiten je boterham of fruitsnack te nuttigen. Goed voor je broodnodige daglicht (vitamine D) en voor de beweging. Als je met collega’s loopt, gebruik je tijd om over andere zaken dan het werk te praten. Werk je thuis, ga dan vooral ook niet alleen maar door en stap er rond het middaguur uit om te gaan wandelen of een andere activiteit, fietsen mag natuurlijk ook of doe wat (lichamelijke) klusjes in huis.
- Als je brood eet, zorg dan dat je volkorenbrood eet en let een beetje op je beleg … alles mag, maar met mate.
- Eet bewust en prop het niet in je mond, ook niet onderweg in de auto. Je kunt wel in je auto je boterham eten, maar doe het wel bewust en geniet van hetgeen je eet. Zorg altijd dat je een stukje fruit in je tas hebt. Ook altijd goed om dat lege gevoel tussentijds op te lossen.
- Drink niet te veel koffie, daar kan je opgefokt van raken. Zorg in ieder geval dat je voldoende vocht binnen krijgt, bij voorkeur water, groene thee of een ander drankje zonder (kunstmatige) zoetstoffen.
- Laat die zoute oplossoepjes voor halverwege de middag staan en vervang het door een hard gekookt eitje of zelfgemaakt soep van thuis/of de kantine die je opwarmt.
- Als je als vrouw op hakken loopt, zorg dan dat je altijd een gemakkelijk plat schoentje of sportschoentje bij je hebt. Geen excuus niet die wandeling te maken.
- Even iets in de buurt ophalen? Ga lopend of pak de fiets.
Bron: ThomasWolter, Pixabay Drastische aanpassingen
Als je niet komt tot de kleine dingen, die overigens meestal een stuk gemakkelijker zijn - al was het maar omdat iedereen met zijn gezondheid bezig is – dan kan je het ook drastischer doen. Let op hoeveel zelfdiscipline je hebt, want als je dit niet of weinig hebt, denk dan aan een personal trainer. Anders kan een sportvereniging ook prima zijn, maar ga alleen voor jezelf aan de slag als je weet van jezelf dat je het vol kunt houden.
Bij iedere sportvereniging krijg je naast de technische training altijd conditietraining. Voor velen is juist dat samenspel iets waardoor ze het volhouden. Een team- of individuele sport, dat is vaak minder van belang. Het gaat om gezamenlijk iets ondernemen.
De personal trainer gaat, zoals de naam het zegt, individueel aan de slag en wordt er eigenlijk constant op je gelet. Voor de een een uitkomst om hem of haar actief te houden en voor de ander een crime. Bepaald zelf wat haalbaar is. Voordeel bij een personal trainer is meestal wel, dat er ook over de voeding wordt gesproken en andere kleine dingen die je kunt veranderen in je leefpatroon om gezond te leven.
Toch zelf aan de slag, maak dan gebruik van de handige apps die je trainingsschema’s geven, je herinneringen aan zaken en waar je kunt bijhouden hoe je er voor staat. Meestal stimuleert dat de man of vrouw die alleen traint. Wissel ook eens van route als je loopt of fietst en kijk of je nog meer afwisseling aan kunt brengt, dit werkt vaak positief.
Volhouden!
En dan ben je enthousiast begonnen, maar dan is het een kwestie van volhouden. Voorop staat dat je je leefpatroon moet veranderen en het bij je past (dit kan soms wat tijd kosten). Iets heel driftig beginnen, maar wat energie koste om er aan te beginnen, is in de meeste gevallen gedoemd te mislukken.
Zorg dat wat je doet, ingepast wordt in je leefpatroon en het dus een tweede natuur wordt. Dat is de enige manier waarop je vol gaat houden. Beter nog is er plezier in te krijgen, dan weet je zeker dat het bij je past.
Tot slot
Het klinkt zo gemakkelijk als je de verschillende dieetclubs, dieetgoeroe ’s of personal trainers voorbij ziet komen. Maar zo gemakkelijk is het helemaal niet. Maar als het besef er is dat een gezond leefpatroon goed én lekker voor je is, dan zet je mentaal een belangrijke stap die essentieel is om veranderingen groot of klein door te voeren.