Tien manieren om stress tegen te gaan

Tien manieren om stress tegen te gaan Iedereen heeft wel eens last van een gezonde spanning. Dat is goed, spanning houdt mensen gefocust en zet aan tot actie. In sommige gevallen hebben mensen teveel van deze spanning in hun lijf. Dit leidt tot allerlei klachten en deze te grote spanning wordt stress genoemd. Hoe kan je deze stress nu verminderen?

Time management

Stress kan veroorzaakt worden door een gebrek aan tijd. Wanneer je iedere dag het gevoel hebt tijd te kort te komen dan is het een goed idee om aan timemanagement te gaan doen. Meer lezen hierover kan in: Tien tips voor timemanagement.
Soms heb je ook een gebrek aan tijd omdat je teveel werk op je schouders neemt. Je moet dan echt leren om nee te zeggen. Ook op je werk wordt dat meer gewaardeerd dan afgeleverd werk van slechte kwaliteit. Vraag eventueel aan je baas of hij kan aangeven welk werk de hoogste prioriteit heeft.

Bewegen

Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich niet alleen lichamelijk beter, maar ook geestelijk. Bewegen vermindert de spanning in de spieren, waardoor je ook geestelijk rustiger wordt. Wanneer je intensief sport, maak je endorfine aan, waardoor je jezelf meer kan ontspannen. Misschien klinkt het je vreemd in de oren want bewegen kost energie, maar je krijgt er ook extra energie van. Bijkomend voordeel is dat je beter slaapt en terwijl je bezig bent is de kans groot dat je het te druk hebt om te piekeren.

Uit je gevoelens

Door het opkroppen van gevoelens krijg je last van stress. Opgekropte gevoelens kunnen je blokkeren en wanneer je over je gevoelens praat, kan dit verlichting geven. Dit helpt niet bij iedereen, maar wel bij de meeste mensen ook als ze dit moeilijk vinden. Sommige mensen hebben een andere uitlaatklep nodig voor hun opgekropte gevoelens. Zij zijn misschien meer gebaat met een bepaalde sport zoals bijvoorbeeld boksen of hardlopen als uitlaatklep voor hun spanningen.

Verminder het gebruik van beeldschermen

Veelvuldig gebruik maken van televisie, computer, mobiele telefoon en tablet verhoogt het stressgevoel. Heel veel mensen die dagelijks achter een computer hun werk verrichten, worden moe en gespannen door dit werk. Ook hoofdpijn, geheugenproblemen, concentratieproblemen en slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door beeldschermwerk. Wanneer je daar last van hebt, is het verstandig om het laatste uur voor het slapen gaan niet meer voor een scherm plaats te nemen. Ga muziek luisteren, een boek lezen, tekenen, muziek maken of iets anders ontspannends doen. Probeer ook overdag beeldschermwerk zoveel mogelijk te beperken.

Mindfulness of yoga

In yoga en mindfulness cursussen wordt veel aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Ervaar het hier en het zijn. Geen zweverig geklets, maar spieren ontspannen en aandacht voor een ontspannen ademhaling. Tijdens deze cursussen kom je meer in balans en op die manier kan je stress verminderen. Je kan hier meer over lezen in het artikel: Spiritualiteit, new age en zingeving.

Minder hoge eisen aan jezelf stellen

Wanneer je erg perfectionistisch bent aangelegd, moet je veel van jezelf. Je vindt dat het altijd beter kan, dus je geniet ook weinig van het resultaat. Doordat je erg hoge eisen aan jezelf stelt en hier niet altijd aan kan voldoen, slaat de stress toe. Perfectie bestaat niet, dus dit nastreven is een onmogelijke opgave. Probeer jezelf aan te leren om wat lager te mikken en tevreden te zijn met het resultaat. Dit levert rust, tijd en extra energie op.

Zoek een ontspannende hobby

Denk hierbij aan schrijven, muziek luisteren, fotograferen, wandelen, varen, roeien, tuinieren, zwemmen of lezen. Wanneer je een inspannende baan hebt, moet daar iets rustgevend tegenover staan. Iemand die altijd onder spanning staat, is de balans in zijn/haar leven kwijt. Water en natuur om ons heen geeft rust en ruimte in je hoofd, dat merk je zelf en alle wetenschappers zijn het hier inmiddels over eens. Waarom dit zo is, is onbekend, al wordt hier al sinds 1980 onderzoek naar gedaan.

Zet af en toe een kruis in je agenda

Op die tijdstippen moet je helemaal niets. Even tijd voor jezelf. Af en toe moet je jezelf opladen en dingen doen die je leuk vindt. Dit is gen tijd die over is en je kan inleveren wanneer iemand een beroep op je doet. Leer je grenzen te stellen en ze te bewaken. Tijd voor jezelf is noodzakelijk en geen luxe.

Luister naar je gevoel

Zeg jij vaak ja, terwijl je gevoel nee zegt? Heb je kennissen waar je altijd vermoeider vandaan komt, dan dat je er naar toe bent gegaan? Misschien moet je dan eens wat vaker naar je gevoel luisteren en deze kennissen mijden. Leer dus goed naar je gevoel te luisteren en maak keuzes waar je gelukkig van wordt in plaats van te kiezen voor activiteiten waar je geen zin in hebt omdat je denkt dat deze van je verwacht worden.

Vraag hulp

Je hoeft het niet alleen te doen. Je kan mensen in je omgeving vragen je te helpen. Vraag een collega om jou een seintje te geven, wanneer je weer eens doorslaat. Spreek een vaste avond met gezellige mensen af, die je kunnen helpen om te ontspannen. Wanneer dit te weinig helpt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Ook kan je overwegen om een hypnotherapeut te raadplegen of een rustgevend middel te gebruiken zoals bijvoorbeeld Passiflora van A. Vogel.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
StressmanagementStressmanagementWat is stressmanagement? Wat is stress? Hoe herken je stress? Welke lichamelijke klachten kunnen een aanwijzing zijn dat…

Tien redenen waarom niet iedereen je leuk hoeft te vindenTien redenen waarom niet iedereen je leuk hoeft te vindenSommige mensen raken echt van slag als niet iedereen hun leuk vindt. Ze doen er alles aan om een ander te behagen. Ze zi…
Overgewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodOvergewicht en Amerikaanse eetgewoonten met veel fastfoodAmerikanen en fastfood lijken bij elkaar te horen als Nederland en tulpen. Maar evenmin als Nederlanders altijd een vaas…
Bronnen en referenties
  • http://www.jclc.nl/gezondheid/bewegen-goed-tegen-stress/
  • http://www.uwcoach.nu/uc/index.php/blog/item/hoe-het-stellen-van-hoge-eisen-leidt-tot-onnodige-stress
  • http://www.avvn.nl/files/attachment/61/natuur,-stress-en-cortisol.pdf
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.