Meditatie: stress loslaten

In de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoofd (door te piekeren bijvoorbeeld) en manifesteert zich vervolgens in je nek en tussen je schouders als pijn. Ook hoofdpijn, spierpijn en rusteloosheid zijn een indicatie van opgehoopte stress in het lichaam.

Stress verplaatsen en loslaten

In deze oefening lokaliseer je stress in je lichaam, daarna verplaats je het naar je stevig gebalde vuist. Heb je genoeg stress verzameld, dan laat je het verdwijnen, door je vuist krachtig te openen en uit te schudden.

Ga comfortabel zitten of liggen. Zorg dat je de komende 15 minuten niet gestoord wordt. Zet je mobiele telefoon uit en doe als je dat nodig vindt de gordijnen dicht.
Als je dat prettig vindt, kun je op de achtergrond rustgevende muziek opzetten, maar dit hoeft niet.
  • Sluit je ogen. Adem een aantal keer bewust in en uit. Luister naar je in en uitademing. Iedere keer als je uitademt, zeg je in jezelf: ontspan.
  • Ga in gedachte op zoek naar pijn, veroorzaakt door stress, in je lichaam. Voel je pijn in je nek, voel die pijn dan ook bewust.
  • Maak een van je handen tot een stevige vuist. Niet zo stevig, dat je het na een minuut moet loslaten.
  • Verplaats in gedachte de pijn in je nek, stapje voor stapje naar je vuist. Span je vuist daarna iets krachtiger aan.
  • Ga nogmaals naar je nek en verplaats de overgebleven stress ook naar je vuist. Doe dit een aantal keer, net zolang tot de stress en pijn minder worden.
  • Voel je ook op andere plaatsen in je lichaam stress, verplaats ook die spanning dan langzaam naar je vuist.
  • Genoeg spanning opgebouwd? Tel dan langzaam tot 3 en open je vuist, waarbij je zegt: spanning, verdwijn……..
  • Schud je hand even los.

Herhaal het proces nogmaals, als je daar behoefte aan hebt.

Genoeg spanning losgelaten? Adem dan bewust een aantal keer in en uit, via de buikademhaling. Leg je handen op je buik, als je inademt, komt je buik omhoog, met het uitademen gaat je buik naar beneden. Tel in gedachte van 10 naar 1. Bij iedere tel mag je je ogen verder open doen, mag je gapen en bij 1 rek je je goed uit.

Ga ontspannen je dag tegemoet of drink een kopje thee op bed en ga lekker slapen.
© 2008 - 2024 Realvision, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…
Omgaan met existentiële angst‘Hoe omgaan met existentiële angst’ kwam op 23 februari 2011 in het KRO-programma Profiel aan de orde. Meditatie is de s…
Pijn verminderenPijn verminderenWist je dat je pijn op een natuurlijke wijze kunt verminderen? Bepaalde soorten voeding zoals chocolade en cayennepeper…

Vergeet je ex door het doen van een oefeningVergeet je ex door het doen van een oefeningTerwijl je ogen van links naar rechts bewegen om elk woord van dit artikel te kunnen lezen, realiseer je je dat je ex no…
mijn kijk opEen Cursus in Wonderen (A Course in Miracles)In de Verenigde Staten is 'A Course in Miracles ' immens populair geworden, mede dankzij de reclame die Oprah Winfrey in…
Realvision (6 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.