Meditatie, de voordelen op een rij

Meditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maatschappij waarin dingen continu veranderen. We willen ons relaxed voelen en spanning verminderen. Meditatie heeft echter ook fysieke, mentale en spirituele voordelen. Want niet alleen zal je hartslag omlaag gaan, je zal je ook beter kunnen focussen en meditatie zal je uiteindelijk een gevoel van eenheid brengen.

Effecten op het lichaam

Door meditatie gaat je hartslag omlaag. Het vermogen om zuurstof op te nemen, wordt groter. Ook oefen je met meditatie een rustige ademhaling, die doorwerkt na het mediteren.

Door dagelijks te mediteren kun je je bloeddruk omlaag brengen, spieren worden flexibeler en je reactievermogen neemt toe. Ook je oog-handcoördinatie zal toenemen. Doordat je rustiger wordt, zal ook eventuele pijn worden verlicht. Mediteer je 's avonds, dan zul je makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen. De volgende ochtend voel je je vitaal en heb je meer energie voor de dag die volgt.

Effecten op je geest (mentaal)

Met meditatie richt je je naar binnen en probeer je prikkels van buiten zoveel mogelijk te negeren. Door die prikkels te verminderen, zul je merken dat er een betere concentratie optreedt en dat je hogere leerresultaten kunt halen. Omdat er minder afleiding is, zul je beter in staat zijn om problemen op te lossen. Dat zal je productiviteit alleen maar verhogen.

Er zal een afname zijn in stress en spanning, Je zal beter kunnen focussen en meer gebruik kunnen maken van creativiteit.
Depressiviteit wordt afgezwakt en ook het zelfvertrouwen zal verbeteren. Tenslotte leert meditatie om anders (zonder oordeel) naar de wereld te kijken.

Spirituele effecten

Door bij je zelf naar binnen te kijken, leer je onbewuste signalen vanuit je eigen lichaam beter te begrijpen. Meditatie in de natuur zal je een gevoel van eenheid brengen. Daardoor leer je om te houden van alle dingen om je heen. Ook zul je meer open staan voor nieuwe ervaringen.

Het maakt daarnaast gedachtes helder en kalm en zul je in staat zijn je intuïtie te vergroten. Je ontwikkelt jezelf van binnenuit, in plaats van buitenaf.

Conclusie

Er zijn meer dan genoeg redenen om te gaan mediteren. De belangrijkste is dat je meer in balans zult zijn; minder stress, meer blijdschap. Je staat beter in het leven!
© 2008 - 2024 Realvision, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Dopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenDopingvrije kalmeringsmiddelen voor paardenHeel veel sportpaarden hebben last van ernstige spanning op een vreemde locatie. Dat kan vervelend zijn tijdens wedstrij…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…
Verschillende manieren om hoofdpijn tegen te gaanVerschillende manieren om hoofdpijn tegen te gaanIedereen heeft wel is hoofdpijn gehad. De een al meer dan de ander. Voor mensen met migraine, vormt dit elke dag opnieuw…

Meditatie: stress loslatenIn de volgende oefening leer je om stress te lokaliseren en het vervolgens los te laten. Stress begint meestal in je hoo…
mijn kijk opEen Cursus in Wonderen (A Course in Miracles)In de Verenigde Staten is 'A Course in Miracles ' immens populair geworden, mede dankzij de reclame die Oprah Winfrey in…
Realvision (6 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.