Meditatie - De weg naar mindfulness

Meditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aan bewustzijn winnen en je mindfulness vergroten.

Meditatie

Iedereen mediteert. Veel mensen doen dit bewust en velen doen dit onbewust. Wanneer je erg diep in de stof van je huiswerk zit of wanneer je met 100% concentratie je hobby aan het uitoefenen bent, ben je eigenlijk aan het mediteren.

Bewust worden van jezelf door meditatie

Meditatie houdt in dat je je gedachten controleert en je bewust wordt van jezelf of van een object buiten jou. Door meditatie op jezelf leer je jezelf kennen en jezelf los te zien van de gedachten die je hebt. Want ben jij je gedachten, of ben je nu degene die de gedachten denkt, of ben je zelfs een onthechte waarnemer die vanaf een afstandje naar zichzelf en zijn gedachten en handelingen kan kijken?

Eigenlijk zijn wij alle drie de dingen. Je zou kunnen zeggen dat we het lichaam, het denken en de stille geest (de onthechte waarnemer) zijn.

Meester over je gedachten

Bij meditatie gaat het erom dat je je bewust wordt van deze verhouding en je het denken en bepaalde denk mechanismen los van jezelf kan zien. Zo zijn bepaalde angsten en andere negatieve gevoelens automatische mechanismen die onbewust jou leven bepalen. Het is de bedoeling om je hiervan bewust te worden, zodat je alles wat je niet bent of niet wilt zijn uit je leven kan elimineren. Het is de bedoeling van meditatie om de baas te worden over je eigen gedachten. Wanneer je meester wordt over je eigen gedachten wordt je in staat om datgene te denken en te creëren wat je wilt.

Het meditatieproces

Meester worden van je eigen gedachten door meditatie is lastig en het proces ernaar toe lijkt er één te zijn van constant vallen en opstaan. Naar je gevoel zullen de vorderingen die je maakt met mediteren klein zijn en je zal vaak het gevoel krijgen dat je faalt in je ontwikkeling. Het is belangrijk om hoe dan ook in te zien dat elke meditatie oefening die je doet, helpt bij je ontwikkeling en ervoor zorgt dat je wint aan bewustzijn. Hier gaat het uiteindelijk dan ook om.

Vooruitgang met meditatie

In het begin zullen de pogingen die je doet van korte duur zijn, omdat het dan nog erg lastig is om je gedachten stil te leggen. Streef in het begin dan ook na om niet te lang te mediteren, maar wel om dit periodiek (bijvoorbeeld tweemaal per dag op gezette tijden of momenten) te doen. Je zult merken dat naarmate je je periodiek aan deze oefeningen houdt, de momenten van meditatie (complete stilte of het vertragen van je gedachtestroom) langer zullen worden en dat het mediteren plezieriger wordt.
© 2011 - 2024 Daniel-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenrecensieDe Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenWil je nog altijd eens beginnen met mediteren, maar weet je niet goed hoe? Dan kan dit boek je heel goed helpen! De Medi…
Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltGeluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltMoet je vechten voor je geluk? In onze maatschappij vliegen de kreten die daarop wijzen om je oren. Dat lijkt te wijzen…
Daniel-p (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.