Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wilt

Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wilt Moet je vechten voor je geluk? In onze maatschappij vliegen de kreten die daarop wijzen om je oren. Dat lijkt te wijzen op een volmondig: ja, voor geluk moet je vechten. Als je het echter spiritueel bekijkt, is het antwoord al gauw: nee. Van vechten word je moe, en het is vaak ook een verbeten strijd. Er is een gezonder en prettiger alternatief. Je hoeft echt niet altijd te vechten voor wat je wilt: probeer positieve creatie. Een beetje van jezelf, en een beetje van het leven. Eerst een veelzeggende anekdote. Moeder Teresa werd gevraagd deel te nemen aan een anti-oorlogsdemonstratie. Haar antwoord kwam neer op: “Nee, maar als jullie ooit een demonstratie voor vrede houden, kom ik wel.” Een belangrijk punt. In onze maatschappij wordt vaak gedacht dat vechten het antwoord is als je dingen tot stand wilt laten komen, of wilt veranderen - bijvoorbeeld je eigen leven. Maar een nieuw inzicht begint te ontwaken, met name vanuit de spiritualiteit. Niet voor niets is dit het tijdperk van groei voor het zogenaamde ‘vrouwelijke principe’. Dit vrouwelijk principe houdt in het vermogen om te incasseren en uit het geincasseerde iets eigens toe te voegen en iets goeds of beters te laten ontstaan. (Dit kun je bijvoorbeeld nalezen in de boeken over padwerk van Eva Pierrakos). Schiet het vrouwelijk principe door? Dat werkt evenmin. Dan incasseer je zomaar alles, maar laat na om er vervolgens, waar mogelijk, iets beters van te maken en je eigen inbreng toe te voegen: ofwel, er ontstaat slachtofferschap. Tegenhanger is het mannelijk principe. Dit is het principe van het richten van kracht op één punt, het door focussen in beweging brengen van dingen. Schiet het mannelijk principe echter door, dan ontstaat strijd, krachtmeting en zelfs ‘daderschap’: misdaad en geweld. In zo'n geval ontbreekt ook elk zelfinzicht: wie, schadelijk? Ik? Welnee!

Spirituele creatie

Het samenspel tussen vrouwelijk en mannelijk, dus tussen het activeren enerzijds en het binnen laten komen en vervolgens tot ‘geboorte’ laten komen anderzijds, is overal. In de natuur, in de vorm van geboorte, maar ook in je eigen geest. Om je heen, maar ook in jezelf. Het kan je verbazen, maar volgens spirituele inzichten verenigen wij in onszelf namelijk ook vrouwelijke en mannelijke energie. Wat we ook creëren, als individu of als maatschappij, net zoals je uit eitje en zaadje het geboortewonder ziet ontstaan, ontstaat creatie juist uit het versmelten van het vrouwelijke en mannelijke principe.

Wat moet ik daarmee?

Misschien denk je op dit punt: mooie theorie, maar wat kan ik ermee? Echter, deze theorie is belangrijker voor je geluksgevoel dan je denkt. Onze maatschappij staat al jaren vooral in het teken van activeren, het mannelijke principe. Het vrouwelijke principe van innemen, bijsturen en ‘baren’ krijgt gaandeweg meer waardering, maar is nog steeds onderbelicht. Wie is er niet beinvloed door het idee dat je puur door vechten iets moois kunt creëren? Een rare gedachte, als je erover nadenkt. Een beter alternatief is dat je niet vecht tégen x, maar rechtstreeks y creëert. Dat is het verenigen van het vrouwelijk principe (wisselwerking met je omgeving, vermogen te incasseren en tot groei en bloei te brengen) en het mannelijk principe (met focus en daadkracht richten van je energie op één punt).

Ik wil – of niet?

Probeer dat innerlijke vrouwelijk en mannelijk principe eens optimaal te gebruiken, in harmonie. Neem maatschappelijke boodschappen als ‘je moet keihard vechten voor wat je wil, met bloed, zweet en tranen’, en ‘je moet opkomen voor jezelf, koste wat kost’ eens met een korrel zout. Ze suggereren namelijk dat je je met innerlijk of zelfs uiterlijk geweld op je doel moet richten om te slagen. Maar dat is een eenzijdige boodschap. En gelukkiger word je al helemaal niet van zo’n verbeten houding! Ja, creatie van wat je wilt begint bij het richten van je energie, het focussen. Maar dan volgt het vermogen in wisselwerking te treden met je omgeving, te accepteren wat je door het leven onderweg aangereikt wordt en er vervolgens zelf iets moois of goeds van te maken. Dus bedenk eens niet wat je niet wilt, om je er vervolgens (vaak vruchteloos) over op te winden, of ertegen te vechten. Creëer rechtstreeks, door je te richten op wat je wél wilt! Wil je geen ruzie meer? Creëer bewust vrede. Wil je meer harmonie ervaren? Begraaf je niet in nijd en strijd wanneer je met conflicten zit, maar creëer ter plekke iets anders: zoals gedachten van zelfacceptatie, of de zuivere, geinspireerde wens je te richten op wat je wél wilt. Verlaat het bastion van harde gedachten en acties. Ontspan je, geloof in je creatieve energie, en ga aan de slag met die positieve gevoelens en daadkracht. Alles begint vanbinnen!

Een ontdekking

Alles begint vanbinnen. Ook wat betreft het doen ontstaan of toelaten van alles wat je graag wilt. Onszelf kunnen we met strijd ook het leven zuur maken, zelfs met de beste bedoelingen. Wil je iets veranderen aan jezelf of je leven, dan geef je jezelf daarbij vaak stevig op je kop. Of je richt je op het met pijn en moeite te lijf gaan of wegredeneren van het gevoel van conflict. Let wel, het is goed dingen onder ogen te zien – maar het is heel iets anders er een verbeten strijd mee aan te gaan! Zeker omdat we van nature (of misschien eerder ‘van culture’) geneigd zijn ons te richten op (zelf)veroordeling, kun je meestal weinig brokken maken door je bewust meer te richten op datgene wat je wel wilt. De signalering van wat er ‘mis’ is gegaan, komt vanzelf wel. Richt je dus eens meer op creatie, positieve verandering, je ware wens en andere vormen van positieve actie.
Tot je verwondering wellicht, zul je merken dat het méér focussen op positieve creatie betere resultaten brengt dan de grootst mogelijke krachtingspanning in het teken van bittere strijd. Zonder jezelf, anderen of situaties te forceren, ontstaan de mooiste dingen. Je band met jezelf verbetert, je band met anderen, je gevoel over je leven, situaties, noem het maar op. Een ware vondst, die je leven vanaf vandaag kan gaan verrijken. Zoals altijd, is de eerste stap op die weg dichterbij dan je denkt. Vanaf nu kun je die omwenteling in gang zetten. Doe het.

Drie stappen naar positieve creatie

  • Wil je meer geluk? Vecht niet alleen tegen ongeluk, maar doe ook meer dingen die je simpelweg gelukkiger maken
  • Wil je betere relaties? Vecht niet meer tegen als onprettig ervaren gedrag van anderen, maar concentreer je op de positieve punten
  • Wil je minder conflicten? Denk aan de bekende spirituele keuze: 'wil je gelijk of wil je geluk?' En handel ernaar. Mensen geraken minstens zo vaak in conflict omdat ze aan hun gelijk denken, als vanwege de knorrigheid of lastige karaktertrekjes die we anderen toedichten! Verzand ook niet in ruzies en wrijving, maar geef meer tijd en energie aan je banden met harmonieuze mensen
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relaties die geluk brengenRelaties die geluk brengenDat willen we allemaal wel: relaties die geluk brengen. Maar werkt het zo? Volgens vele Aziatische filosofieën, zoals de…
Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Wat is geluk? Vier definities van het begrip 'geluk'Hoe word ik gelukkig? Op welke manier bereik ik het ware geluk? Wat is geluk eigenlijk? Deze vragen kunnen alleen beantw…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Gelukkig zijn volgens EpicurusGelukkig zijn volgens EpicurusEpicurus was een Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus. Volgens hem was gelukkig worden heel simpel, maar zo…

Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Wat is een mantra?Wat is een mantra?Veel mensen weten in ieder geval dat ‘mantra’s’ bij mediteren hoort, maar weten vervolgens nauwelijks wat mediteren is.…
Bronnen en referenties
  • Dit is een gecombineerde bewerking van een column die ik voor www.mamas.nl schreef, en een aflevering uit de 'Schriftelijke cursus geluk in zes delen' die ik schreef voor Napa, de weekendbijlage van de Curacaose krant Amigoe.
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.