Meditatie - Oefeningen voor beginners

Meditatie - Oefeningen voor beginners Meditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden handvatten gegeven voor de beginnende beoefenaar van meditatie.

Meditatie oefeningen

Er zijn verschillende vormen van meditatie en verschillende meditatie oefeningen die je kunt uitvoeren. Hier wordt de meest gebruikte methode beschreven die met name voor de beginnende beoefenaar geschikt is.

Zitpositie

Wanneer je mediteert dien je een normale zitpositie aan te nemen. Je zou later kunnen experimenteren met verschillende posities, maar in het begin is een normale zitpositie met een rechte rug aan te bevelen. Ga dus gewoon zitten op een comfortabele stoel (niet te comfortabel) en doe je ogen dicht. Ga vervolgens als eerste je lichaam af. Voel je lippen, je neus, je hele gezicht en ga vervolgens naar de rest van je lichaam. Probeer veel plekken te voelen door er te zijn met al je aandacht. Kijk naar wat je voelt. Voel je een tinteling, een pijn? Probeer op elke plek even je aandacht vast te houden. Probeer vervolgens om je hele lichaam te in één opslag te voelen.

Korte meditatie oefeningen

Begin met korte meditatie oefeningen en doe deze periodiek, bijvoorbeeld tweemaal per dag. Je zou ervoor kunnen kiezen om één meditatiesessie s’ochtends en één s’avonds te doen. Dit maakt je enerzijds geheel ontspannen voor de dag die komen gaat en anderzijds geheel ontspannen voor het slapengaan, wat je slaap aanzienlijk bevordert.

In het begin kun je de duur van de meditatie sessies het beste rond de 15 minuten houden. Dit is namelijk een fijne duur om mee te beginnen. Wanneer je jezelf vanuit het “bijna” nooit mediteren voorneemt om direct tweemaal een half uur op een dag te mediteren, dan is de kans erg groot dat je dit niet zult doorzetten. De verandering van je normale dagelijkse activiteiten naar dit, is hiervoor te groot.

Focus op het lichaam

Meditatie oefeningen zullen in het begin waarschijnlijk met name gefocust zijn op het lichaam. Later zou je kunnen mediteren op de geest en op alles wat je wel en niet bent. Door op jezelf te mediteren zul je jezelf beter leren kennen en zul je de “onechte” dingen van jezelf los kunnen laten. Uiteindelijk zul je dan alleen zijn wat je echt bent (en wilt zijn).

In de beginne

Begin dus rustig aan. Begin ook bijvoorbeeld met helemaal stilzitten. Het maakt dan niet uit wat je denkt, als je je lichaam maar stil houdt. Van hieruit kun je de meditatie uitbreiden naar het controleren en het vertragen van je gedachten om uiteindelijk zelfs pauzes van je gedachten te ervaren.
© 2011 - 2024 Daniel-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
De Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenrecensieDe Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenWil je nog altijd eens beginnen met mediteren, maar weet je niet goed hoe? Dan kan dit boek je heel goed helpen! De Medi…
Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Meditatie - Stop met piekerenMeditatie - Iedereen piekert weleens en vaak is het erg lastig om hiermee te stoppen. Leer je pieker gedachten te contro…
Geluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltGeluk zonder vechten: spirituele creatie van wat je wiltMoet je vechten voor je geluk? In onze maatschappij vliegen de kreten die daarop wijzen om je oren. Dat lijkt te wijzen…
Bronnen en referenties
Daniel-p (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.