Meditatie - Stop met piekeren

Meditatie - Iedereen piekert weleens en vaak is het erg lastig om hiermee te stoppen. Leer je pieker gedachten te controleren en te onderbreken door middel van meditatie.


Piekergedachten

Piekergedachten zijn ons vaak de baas en zijn vaak moeilijk om te stoppen. Als we eenmaal aan het piekeren zijn dan gaan we van de ene gedachte naar de andere en lijkt het alsof ons denken dit allemaal niet wil stoppen. Ons denken lijkt het te willen ervaren, alsof het erg belangrijk voor ons is. Terwijl we ook weten dat piekeren juist destructief werkt.

Piekergedachten zijn er natuurlijk niet altijd, maar komen in golven. Deze zijn erg sterk en het is belangrijk om deze stroom te willen onderbreken. Probeer hiervoor de gedachte die als laatste in je opkwam vast te houden. Hierdoor mediteer je op het stopzetten van je gedachten om weer controle te krijgen over de gedachtenstroom. Wanneer dit niet lukt en je bent een flink aantal gedachten verder, probeer dan terug te gaan via de gedachtenstroom naar de eerste gedachte. Blijf hier vervolgens en zet de gedachtenstroom stil.

Jezelf losmaken door meditatie

Het gaat er hier niet om hoe lang je dit kan vasthouden, maar hoe vaak je je losmaakt van je gedachten. Hoe vaker je je losmaakt van je piekergedachten, hoe sneller je jezelf als losstaand van deze gedachten zal zien. Door het begrip te ontwikkelen dat jij niet het piekeren bent zul je uiteindelijk een groot deel of zelfs al het piekeren kunnen elimineren.
Waarschijnlijk zal deze oefening veel frustratie opleveren en je het gevoel geven dat het weinig oplevert. Vergeet daarom niet dat het doel van meditatie is dat je aan bewustzijn en begrip wint. Elke poging om het denken te stoppen en om afstand te nemen zal aan de grootte van je bewustzijn bijdragen.

Focus je op dingen waarvan je houdt

Wanneer je aan het werk bent aan iets waarvan je houdt, dan wordt je concentratie minder snel verstoord. Dit werk leidt hierdoor tot meer zelfkennis (omdat het werk een vorm van meditatie is). Deze zelfkennis ontstaat eigenlijk door de volgende twee factoren van de werkzaamheden die je uitvoert: eigenliefde en zelfexpressie. De staat van zijn die hieruit voortvloeit is een ontspannen en tevreden staat van zijn. Hoe vaker je deze staat van zijn ervaart hoe meer je jezelf hiermee associeert. Uiteindelijk zul je bijna altijd in deze staat verkeren. In deze staat van zijn zul je minder snel verstoord raken, minder snel gefrustreerd raken en minder snel boos worden.

Wanneer je je vooral bezig houdt met activiteiten die je niet leuk vindt en waar je geen energie uit haalt, dan zul je sneller gefrustreerd raken en sneller boos worden op anderen. Probeer je dus zoveel mogelijk te storten op datgene waar je van houdt, zodat je een constante staat van kalmte en tevredenheid kan ervaren.
© 2011 - 2024 Daniel-p, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
De Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenrecensieDe Meditatiegids, meditatie-variaties voor iedereenWil je nog altijd eens beginnen met mediteren, maar weet je niet goed hoe? Dan kan dit boek je heel goed helpen! De Medi…
Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…
Mediteren met kinderenMeditatie helpt de geest tot rust te brengen en het lichaam te laten ontspannen. Dat is algemeen bekend. Dat dit ook gel…

Wat alledaagse meditatiemomentenWat alledaagse meditatiemomentenDe een flierefluit door het leven en de ander worstelt zich er doorheen. Maar er zijn ook mensen die met behulp van medi…
Meditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie - Oefeningen voor beginnersMeditatie wordt door velen beoefent en door velen geleerd, maar waar dient men nu te beginnen. In dit artikel worden han…
Daniel-p (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.